"Moştenirea Dacia" a Cabinetului Tăriceanu pentru Guvernul viitor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2008

"Moştenirea Dacia" a Cabinetului Tăriceanu pentru Guvernul viitor

Guvernul Tăriceanu a încălcat termenul stabilit prin lege de acordare a despăgubirilor pentru toţi deponenţii care au făcut depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) în vederea achiziţionării de autoturisme, indiferent de marca acestora.

Deşi Executivul adoptase o Ordonanţă de Urgenţă, prin care îşi luase angajamentul că, la data de 21 decembrie 2007 (n.r. prima tranşă stabilită prin lege), 17.455 de deponenţi trebuiau să intre în posesia unor titluri de stat, în valoare de 405 milioane lei noi, nu a respectat propriul act normativ, invocând "programul deosebit de încărcat din perioada respectivă".

În plus, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), prima tranşă ar urma să fie stabilită în cursul lunii ianuarie 2008, ceea ce reprezintă o suprapunere cu cea de-a doua tranşă (n.r. în valoare de 354 milioane lei), stabilită prin lege, la data de 21 ianuarie 2008.

"Dacă vom stabili prima tranşă în luna ianuarie, cea de-a doua va fi decalată cu patru săptămâni", ne-au declarat reprezentanţii MEF. Ei au subliniat că: "valoarea totală a despăgubirilor se cifrează la 759,7 milioane lei şi este asigurată prin lansarea de titluri de stat, nenegociabile, nepurtătoare de dobândă şi cu scadenţă la un an de la data emisiunii".

În consecinţă, în situaţia în care MEF va emite titlurile de stat la începutul acestui an, 37.462 de deponenţi vor fi "pasaţi" viitorului Guvern, conform datei scadente.

Mai mult, valoarea nominală totală a celor două tranşe, care se ridică la peste 200 milioane de euro, reprezentând suma acordată drept despăgubire, va fi "moştenită" de noul Executiv, care, încă de la investire va fi obligat să rezolve această problemă.

"Dacă Guvernul nu-şi respectă propriile angajamente şi propriile legi nu ne mai miră nimic", ne-a declarat Adrian Ştefan Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc şi totodată păgubit în acest caz. Domnia sa ne-a explicat: "Guvernul promite , deoarece speculează acest moment, care coincide cu un an electoral şi foarte abil pasează această responsabilitate viitorului Guvern. De ce nu au emis aceste titluri din anul 2004, la investire? Până acum problema era rezolvată, dar totul este ". Ştefan Iuraşcu ne-a declarat că nu exclude posibilitatea ca cei peste 37.000 de deponenţi să dea statul în judecată în acest caz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bun....sa inteleg ca articolul trage un semnal de alarma pe tema actelor normative lasate de izbeliste de guvern....dar acte de acest fel sunt cu zecile. atunci de unde atata atentie acordata acestuia? Eu cel putin nu am fost convins de continutul textului unde este interesul....cine cere si cine da, cine depinde de cine si....cu ce ma afecteaza pe mine care nu am avut bani la CEC pt o masina, acest articol? sau ati inceput sa scrieti pentru "nise" de cititori?.....Pe langa ineficienta articolului scos mot in fata (el isi gasea utilitatea ca stire de coloana poate) macar schimbati poza materialului sa se vada si o masina Dacia. Nu de alta, dar p'acolo se zaresc numai masini americane.....sau va inchipuiti ca lucrati cu "conceptul de masina" si pentru asta puteti pune orice jena de fotografie.....????

    succese pe linie! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro