NĂSTASE, ALRO:Contractul cu Hidroelectrica poate fi desecretizat, deşi compania ar fi dezavantajată

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2012

Contractul cu Hidroelectrica poate fi desecretizat, deşi compania ar fi dezavantajată

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupul rus Vimetco, este de acord să desecretizeze contractul de achiziţie a electricităţii de la Hidroelectrica, dar va fi dezavantajat în raport cu competitorii, a declarat ieri vicepreşedintele CA al companiei, Marian Năstase. Domnia sa a precizat: "Am fi de acord să desecretizăm contractul cu Hidroelectrica, dar nu să-l punem pe internet. Noi suntem într-o piaţă concurenţială a producătorilor de aluminiu. Nu există nicăieri această practică de a pune pe Internet contracte comerciale. Asemenea devoalare ne va impacta. Întrebarea este cine va plăti daunele? Am transmis contractul cu Hidroelectrica tuturor autorităţilor române şi internaţionale care au dorit să-l vadă, inclusiv Comisiei Europene. Suntem dispuşi să-l furnizăm şi FMI".

Marian Năstase a mai spus că Alro este în negocieri avansate cu Hidroelectrica şi că preţul energiei electrice din contract este corelat cu cel al aluminiului la bursa de metale din Londra.

Conducerea Alro este flexibilă în privinţa renegocierii preţului energiei de la Hidroelectrica, dar mai puţin faţă de reducerea cantităţilor de electricitate, a menţionat Năstase, adăugând: "Cred că sunt discuţii constructive (cu Hidroelectrica - n.r.). Profilul Alro nu permite reducerea cantităţilor de energie. Orice reducere a cantităţii de energie duce la scăderea producţiei. Cred că trebuie să diferenţiem consumatorii industriali de ceilalţi. Consumatorii indus-triali, prin modul lor de organizare, au alt profil. Nu vrem tratament diferenţiat. Energia pentru noi este materie primă. Suntem dispuşi la renegocierea preţului şi asumarea mai multor riscuri".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv până la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

Ministerul Economiei nu a ajuns, însă, la o înţelegere cu beneficiarii contractelor bilaterale de vânzare a energiei încheiate de Hidroelectrica, astfel că a transmis Ministerului Justiţiei documentele pentru analiză în vederea anulării, iar o poziţie va fi adoptată până pe 23 februarie.

Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018.

În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Profitul a urcat cu 44%

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a crescut cu 23,6%, anul trecut, la 2,2 miliarde lei (528 milioane euro), iar profitul a urcat cu 43,9%. Câştigul obţinut în 2011 a fost de 230,05 milioane lei (54,2 milioane de euro), faţă de 159,78 milioane lei în anul precedent. Afacerile raportate pentru anul 2010 au fost de 1,81 miliarde lei. Veniturile totale au crescut anul trecut cu 22,4%, de la 2,19 miliarde lei la 2,68 miliarde lei. În acelaşi timp, cheltuielile totale au avansat cu 20,1%, de la 1,99 miliarde lei la 2,4 miliarde lei, reiese din rezultatele preliminare transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Producătorul de aluminiu, cel mai mare consumator de electricitate din România, este afectat de reducerea livrărilor de energie de la Hidroelectrica, întrucât producţia furnizorului de electricitate a scăzut din cauza secetei. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră, din cauza secetei care a dus la scăderea masivă a producţiei. Prin activarea situaţiei de forţă majoră, Hidroelectrica a notificat toţi clienţii că va reduce livrările de electricitate. Compania este presată de FMI să-şi renegocieze contractele bilaterale în vederea creşterii profitabilităţii.

La finalul lunii decembrie, Alro avea de plătit datorii cu scadenţa sub un an de 237 milioane lei, cu 10,2% mai mult decât în 2010, când acestea însumau 215 milioane lei.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, deţine împreună cu o firmă din grup, Conef, 87,96% din acţiunile Alro, iar 10,03% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa plateasca energia la pretul pe care il platesc consumatori sa nu se mai planga intruna ca au de unde plati

    1. avand in vedere salariile de sute de milioane si primele si toate chestiunile necurate pe care le fac chiar nu le e rusine ca nu sunt singuri care au nevoie de traiasca in timp ce alti deabia supravietuiesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro