Au loc pregătiri pentru a transfera rapid Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot suplimentare, a declarat în Germania comandantul suprem aliat al NATO în Europa (SACEUR), Alexus Grynkewich, în contextul în care Ucraina este ţinta unora dintre cele mai dure atacuri ruseşti de până acum din cursul războiului, transmite Reuters.
'Lucrăm foarte îndeaproape cu germanii la transferul Patriot', a declarat el în cadrul unei conferinţe în oraşul german Wiesbaden. 'Îndrumările care mi-au fost date au fost să le mutăm cât mai repede posibil'.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat săptămâna aceasta o înăsprire a poziţiei faţă de Rusia, în războiul acesteia de peste trei ani din Ucraina, şi a promis noi rachete şi alte arme pentru Kiev, menţionează Reuters. El a declarat marţi că unele rachete Patriot, provenite din Germania, sunt deja în drum spre Ucraina.
O întâlnire a ţărilor care deţin sisteme Patriot şi a donatorilor pentru Ucraina, care vizează găsirea de baterii de apărare aeriană Patriot suplimentare pentru Kiev şi prezidată de Grynkewich, ar putea avea loc miercuri, săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.
Reuniunea la nivel de experţi este de aşteptat să aibă loc la sediul militar al NATO SHAPE, lângă oraşul belgian Mons, potrivit sursei.
Grynkewich a adăugat că există şi o problemă de logistică în ceea ce priveşte livrările către Ucraina.
'Secretarul (de stat Marco) Rubio a vorbit despre capacităţile care se află în Europa (care) pot fi mutate mai repede decât ceva ce vine de pe linia de producţie', a explicat Grynkewich. 'Dar linia de producţie poate fi folosită apoi pentru a completa capacităţile pe care le donează alţii'.
El a mai menţionat că nu are nicio idee despre câte sisteme Patriot ar putea fi disponibile pentru livrare către Kiev. 'Vor urma mult mai multe, vom acţiona cât de repede putem în această privinţă', a asigurat responsabilul NATO.
După o întâlnire cu secretarul american al apărării, Pete Hegseth, luni la Washington, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că o decizie privind furnizarea a două sisteme Patriot fabricate în SUA către Kiev ar putea fi luată în câteva zile sau săptămâni. Germania a donat deja Kievului trei dintre propriile sale unităţi Patriot.
Ucraina consideră sistemul Patriot, construit de compania americană de apărare Raytheon, ca fiind cel mai valoros mijloc de interceptare a rachetelor balistice şi hipersonice lansate de Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 14:14)
Ce ne interesează pe noi razboiul ăstora ??? Cheltuim atâția bani aiurea cu războiul altora....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 14:42)
In curand,ROMANIA,o sa mute si SCTUL de la DEVESELU in UCRAINA. Cat creier are noul ministru al apararii acest lucru se poate intampla foarte repede. Aseara,l=am vazut pe ministru cum spunea el ca tinerii romani trebuie sa se inroleze in armata de buna voie. FREZATUL RADU mami RADULE,se gudura si el ca un CATEL pe langa ministru de ziceai ca sunt doi RATOI in CALDURI. !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 14:26)
Patriot sunt eficiente dar proiectilele reactive sunt foarte scumpe. Ucrainenii raman destul de repede fara "gloante" mai ales ca neavand altceva la indemana trebuie sa le foloseasca si contra dronelor.
Fiind un razboi mai degraba aerian decat terestru, dronele domina campul de lupta ajungand la performante exceptionale. Nu degeaba un colonel rus urla la Gherasimov: trimiteti-mi operatori, nu cretini inutili...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 17:39)
pt drone au borcane cu muraturi, skynex, bruiaje, drone antidrone si alte sisteme cu gloante nu cu rachete.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 17:35)
Trupele NATO muta decisiv sistemele occidentale de aparare si lovire la distanta in Ucraina .Ceea ce stim cu totii se intimpla chiar acum .Cei doi nemti din Germania si SUA joaca la pachet.Spectacolul pentru rusi s-a terminat .