Negociatorii din Rusia şi Ucraina urmează să reia miercuri seară, la Istanbul, discuţiile de pace, după o pauză de peste şapte săptămâni, în contextul presiunilor exercitate de preşedintele american Donald Trump asupra Moscovei pentru încheierea unui acord, transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Kremlinul a temperat aşteptările privind un progres semnificativ, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că „nimeni nu se aşteaptă la un drum uşor” şi că poziţiile celor două părţi sunt „diametral opuse”.
Potrivit unei surse diplomatice ucrainene citate de agenţia internaţională, Kievul consideră că o eventuală întâlnire directă între preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin reprezintă condiţia esenţială pentru o deblocare a negocierilor: „Delegaţia ucraineană este pregătită să facă paşi semnificativi în direcţia păcii şi a unei încetări complete a focului, însă totul depinde de disponibilitatea părţii ruse de a aborda constructiv discuţiile”.
Întâlnirea este programată la Palatul Ciragan din Istanbul şi va fi deschisă de ministrul turc de externe, Hakan Fidan. Anterior, discuţiile desfăşurate în 16 mai şi 2 iunie au condus la schimburi de prizonieri şi repatrierea unor soldaţi căzuţi, dar fără rezultate tangibile în planul încetării războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.
În paralel, preşedintele american Donald Trump, după o reconcilere recentă cu liderul ucrainean, a avertizat Moscova că va impune sancţiuni suplimentare Rusiei şi ţărilor care îi susţin exporturile, dacă nu va fi încheiat un acord în termen de 50 de zile. Pieţele financiare s-au arătat însă sceptice faţă de posibilitatea ca administraţia de la Washington să şi aplice aceste măsuri.
Surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Reuters că Vladimir Putin nu este intimidat de avertismentele americane şi va continua ofensiva militară până când Occidentul va accepta termenii propuşi de Rusia. Totodată, Moscova a anunţat miercuri cucerirea localităţii Varachyne, în regiunea Sumî, şi menţine presiunea militară asupra Kievului, în pofida contraatacurilor ucrainene, potrivit sursei citate.
Agenda propusă de Ucraina pentru întâlnirea de la Istanbul include repatrierea prizonierilor de război, revenirea copiilor răpiţi de forţele ruse şi reluarea discuţiilor privind o întrevedere la vârf Zelenski-Putin. Kremlinul, în schimb, insistă asupra unui set de cerinţe considerate de Kiev drept inacceptabile: retragerea completă a armatei ucrainene din cele patru regiuni ocupate, limitarea dimensiunii forţelor armate ucrainene, acordarea de drepturi sporite minorităţii rusofone şi adoptarea unui statut de neutralitate în afara oricărei alianţe militare.
Zelenski a respins aceste condiţii, calificându-le drept un ultimatum, şi a reiterat cererile Ucrainei privind o încetare imediată a focului, despăgubiri de război, garanţii internaţionale de securitate şi dreptul de a-şi menţine capacitatea militară fără restricţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2025, 00:26)
Din pacate sunt numai tatonari,
pregatirea grupurilor de negociere, pe diverse teme,
ceva schimb de prizonieri si inca 3000 de soldati decedati,
pe care rusii vor sa predea Crucii Rosii,
fiindca Ucraina tergiverseaza preluarea lor.