OMS se restructurează şi reduce bugetul după retragerea SUA

S.B.
Internaţional / 28 mai

OMS se restructurează şi reduce bugetul după retragerea SUA

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a încercat să îşi stabilizeze finanţele în cadrul adunării sale anuale care s-a încheiat marţi, dar rămâne totuşi departe de a-şi atinge obiectivul deja redus, potrivit news.ro.

Lovită de retragerea celui mai mare donator al său, Statele Unite, OMS şi-a redus bugetul pentru 2026-2027 de la 5,3 miliarde de dolari la 4,2 miliarde de dolari.

Bugetul programului agenţiei ONU pentru sănătate pentru 2024-2025 a fost de 6,8 miliarde de dolari.

Planul bugetar mai redus a fost aprobat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, care serveşte drept organ decizional al OMS, dar rămâne un deficit de finanţare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

Bugetele OMS funcţionează în cicluri de doi ani.

Înfiinţată în 1948, agenţia a primit iniţial toate fondurile sale prin "contribuţii": cotizaţiile naţiunilor calculate în funcţie de bogăţie şi populaţie.

Cu toate acestea, OMS a devenit din ce în ce mai dependentă de "contribuţiile voluntare", care sunt destinate numai rezultatelor specificate de donator.

Până la ciclul 2020-2021, contribuţiile evaluate reprezentau doar 16% din bugetul aprobat al programului, iar organizaţia a fost mult timp prea dependentă de finanţarea voluntară din partea câtorva donatori majori.

În 2022, statele membre au convenit să îşi majoreze contribuţiile pentru a reprezenta 50% din bugetul de bază al OMS până cel târziu în ciclul 2030-2031 - oferind OMS fluxuri de venituri mai stabile, flexibile şi previzibile.

În cadrul bugetului 2024-2025, statele membre au majorat cotizaţiile cu 20%.

La adunarea din acest an, ţările au aprobat o nouă creştere de 20% a cotizaţiilor, ceea ce ar trebui să reprezinte un venit suplimentar de 90 de milioane de dolari pe an.

De asemenea, au aprobat bugetul OMS pentru perioada 2026-2027 de 4,2 miliarde de dolari.

"Aprobarea de către dvs. a următoarei creşteri a cotizaţiilor a fost un vot puternic de încredere în OMS în acest moment critic", a declarat marţi şeful organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în încheierea adunării.

Cea mai mare parte a acestor bani este deja asigurată.

"Am asigurat acum 60% din bugetul nostru de bază pentru 2026-2027; un rezultat remarcabil în climatul financiar actual", a declarat Hanan Balkhy, directorul regional al OMS pentru Mediterana de Est.

Acest lucru înseamnă însă că agenţia mai are nevoie de 1,7 miliarde de dolari, în ciuda bugetului redus.

În cadrul unui eveniment de promisiuni desfăşurat săptămâna trecută, donatorii au pus la dispoziţie 210 milioane de dolari suplimentari pentru runda de investiţii 2025-2028, susţinând bugetul de bază al OMS.

Aceasta a inclus 80 de milioane de dolari din partea Elveţiei, 57 de milioane de dolari din partea Fundaţiei Novo Nordisk, 13,5 milioane de dolari din partea Suediei şi 6 milioane de dolari din partea Qatarului.

"Într-un climat dificil pentru sănătatea globală, aceste fonduri ne vor ajuta să ne menţinem şi să ne extindem activitatea de salvare a vieţii", a declarat Tedros.

La revenirea în funcţie în ianuarie, preşedintele american Donald Trump a început procesul de un an pentru a părăsi OMS şi a îngheţat practic tot ajutorul extern al SUA.

Statele Unite au fost în mod tradiţional cel mai mare donator al OMS. Plecarea Washingtonului şi refuzul acestuia de a-şi plăti cotizaţiile de membru pentru 2024 şi 2025 au făcut ca OMS să se clatine din punct de vedere financiar.

Washingtonul nu a participat la Adunarea Mondială a Sănătăţii.

Cu toate acestea, secretarul american al sănătăţii, Robert F. Kennedy Jr., a transmis un mesaj video în care a catalogat organizaţia ca fiind umflată şi moribundă şi a îndemnat alte ţări să "ia în considerare să se alăture" în crearea de noi instituţii.

Kennedy a afirmat că agenţia ONU se află sub influenţa nejustificată a Chinei, a ideologiei de gen şi a industriei farmaceutice.

Reducerile bugetare au forţat OMS să se reorganizeze. Aceasta îşi reduce echipa de conducere executivă de la 14 la şapte, ca urmare a reducerilor dramatice de fonduri din SUA.

Numărul departamentelor este redus de la 76 la 34.

Spre deosebire de alte agenţii ONU, OMS nu a anunţat încă concedieri pe scară largă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nici o problema ,

    Ursula va face cadou fondurile lipsa,

    din taxele europenilor. 

    1. A zis Putler ca trimite el in compensatie niste transporturi cu volume din "Capitalul" de Marx sa acopere deficitul:-)

      Cate doze cu ARN mesager ti-au penetrat creierasul? Te inchini la potaile genocidare, este?

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0667
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0509
Gram de aur (XAU)Gram de aur473.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb