Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care şi Expert Forum, au solicitat vineri candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi susţinătorilor lor să se abţină de la acuze nefondate, agresivitate, discriminare, ameninţări faţă de cealaltă tabără şi orice fel de agitaţie provocatoare, pentru a nu inflama şi mai mult opinia publică, relatează Agerpres.
'Miza acestor alegeri prezidenţiale este una foarte ridicată. Campania a accentuat diviziunile şi nemulţumirile din societate şi a polarizat opinia publică. După ziua de duminică, de săptămâna viitoare va trebui să putem convieţui în continuare indiferent de diferenţele de opinie dintre noi, să ne ascultăm şi să ne înţelegem unii pe ceilalţi şi să găsim explicaţii pentru cum am ajuns aici. Facem un apel la calm şi responsabilitate din partea candidaţilor şi susţinătorilor lor, atât în ziua votului, cât şi după anunţarea rezultatelor', se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, calmul şi responsabilitatea sunt esenţiale pentru a restabili atât încrederea românilor în democraţie, cât şi a partenerilor externi în capacitatea României de a rămâne un stat democratic, solid şi credibil, într-un context geopolitic tulbure.
'Solicităm candidaţilor şi susţinătorilor lor să se abţină de la acuze nefondate, agresivitate, discriminare, ameninţări faţă de cealaltă tabără şi orice fel de agitaţie provocatoare, pentru a nu inflama şi mai mult opinia publică. Am observat faptul că în spaţiul public au apărut numeroase sugestii care indică faptul că alegerile s-ar putea frauda - în lipsa unor dovezi concrete, ce ar trebui înaintate către instituţiile relevante - astfel de aluzii au efecte foarte nocive. Considerăm că astfel de campanii nu fac decât să afecteze încrederea în procesul electoral şi în rezultatele acestuia. Solicităm autorităţilor să fie vigilente şi pregătite să intervină pentru a păstra ordinea publică pe tot parcursul procesului electoral şi după încheierea acestuia'.
Conform Agerpres, organizaţiile neguvernamentale semnatare ale comunicatului subliniază că este esenţial ca alegătorii români să aibă încredere în corectitudinea şi integritatea procesului electoral din România.
'Este esenţial ca autorităţile publice să nu tolereze abuzuri şi nereguli, să asigure aplicarea corectă a legii în cel mai scurt timp, dar şi să fie mai transparente, să comunice mai prompt şi mai empatic cu cetăţenii decât au făcut-o în trecut. Coaliţia Vot Corect monitorizează întregul proces electoral cu 1.300 de observatori şi va raporta orice nereguli observate pe parcursul celor trei zile de votare. De asemenea, luni, de la ora 13:00, vom prezenta public o evaluare legată de turul 2 al alegerilor. Invităm pe toţi cei care observă nereguli să ni le semnaleze pe votcorect.ro sau la call center 0800 460 002 şi să anunţe de îndată autorităţile responsabile dacă se încalcă legislaţia sau integritatea alegerilor este afectată. Solicităm candidaţilor şi susţinătorilor lor să accepte cu fair play rezultatul alegerilor, indiferent care va fi acesta', mai spun reprezentanţii ONG-urilor.
Aceştia susţin că este fundamental pentru încrederea cetăţenilor români în democraţie şi pentru stabilitatea politică şi economică a României ca rezultatele alegerilor să fie recunoscute cu demnitate şi de cei care vor pierde, iar esenţa democraţiei constă în încrederea oamenilor că votul lor contează şi că instituţiile statului vor apăra acest drept.
Opinia Cititorului