OTP preia două divizii "Societe Generale"

Ziarul BURSA #Internaţional / 03 august 2018

OTP preia două divizii "Societe Generale"

"Societe Generale" şi-a vândut ieri subsidiarele din Bulgaria şi Albania către grupul ungar OTP, care îşi întăreşte astfel prezenţa pe piaţa bulgară şi intră pe o nouă piaţă în Albania, transmite Reuters.

Directorul general al OTP, Sandor Csanyi, declara în aprilie că este interesat de achiziţii.

Subsidiara bulgară a OTP - "DSK Bank" - va achiziţiona 99,74% din "SocieteGenerale Expressbank" AD, care are o cotă de piaţă de aproximativ 6,7% şi este a şaptea mare bancă din Bulgaria, cu active în valoare de 6,7 miliarde de leva (patru miliarde de dolari) la 30 iunie 2018, activă atât pe segmentul de retail, cât şi pe corporate, potrivit Agerpres.

"Ca rezultat al achiziţiei, grupul OTP îşi va întări şi mai mult poziţia pe piaţa bulgară", se arată în comunicatul OTP care adaugă că operaţiunile sale din Bulgaria sunt profitabile de la intrarea pe această piaţă, în 2003.

DSK este a doua mare bancă din Bulgaria, iar în urma tranzacţiei îşi va majora cota de piaţă la aproximativ 19%.

De asemenea, OTP a semnat un acord privind achiziţionarea unei participaţii de 88,89% în "Banka Societe Generale Albania", care are o cotă de piaţă de aproape 6%.

Valoarea celor două tranzacţii, care ar urma să se finalizeze în trimestrul patru din 2018, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare, nu a fost dată publicităţii.

OTP controlează a doua bancă din Bulgaria, "DSK Bank", iar în urma tranzacţiei cota sa de piaţă va creşte la aproximativ 19%, aproape de cea deţinută de "Unicredit Bulbank", cel mai mare creditor din statul balcanic.

"Societe Generale" ia în calcul achiziţii, în următorii ani

În urma înstrăinărilor de ieri, "Societe Generale" ar putea face noi achiziţii în următorii ani, "dar limitate pe plan global", ca parte a planului strategic ce vizează îmbunătăţirea afacerii în perioada 2016-2020, potrivit directorului general adjunct al grupului bancar francez, Severin Cabannes, citat de CNBC.

Amintim că, luna trecută, "Societe Generale" a ajuns la un acord pentru achiziţia diviziei EMC (pieţe, acţiuni şi materii prime) a "Commerzbank" AG, a doua mare bancă din Germania. Severin Cabannes săpune că acordul cu "Commerzbank" ar trebui să fie aprobat de toate autorităţile relevante "până la finalul anului".

Oficialul băncii a precizat: "La sfârşitul acestui proces de integrare, impactul pozitiv asupra venitului nos­tru operaţional brut ar urma să fie de aproximativ 150 de milioane de euro".

Profitul "Societe Generale" a crescut cu 9,3% în trimestrul al doilea

Banca franceză a raportat, ieri, un profit net de 1,16 miliarde de euro (1,35 miliarde de dolari) pentru trimestrul al doilea din 2018, cu 9,3% mai mare faţă de câştigul de 1,06 miliarde de euro realizat în perioada similară din 2017. Analiştii se aşteptau la un profit net de 1,15 miliarde de euro. Profitul net include provizionul de 200 de milioane de euro pus deoparte de bancă pentru a achita o potenţială înţelegere cu autorităţile SUA privind posibile sancţiuni.

Divizia de retail din Franţa a înregistrat un declin de 1,7% al venitului net bancar, la aproximativ două miliarde de euro, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor.

În schimb, la divizia internaţională de retail şi servicii financiare, veni­tului net bancar a urcat cu 5,4%, la 2,1 miliarde de euro.

Cabannes a declarat pentru CNBC că încă este încrezător în ceea ce priveşte frontul macroeconomic din Europa, chiar dacă volatilitatea rămâne scăzută, iar rezultatele financiare raportate de bancă arată "o performanţă solidă la toate diviziile".

Veniturile băncii au urcat cu 24% în trimestrul doi din 2018, la 6,45 miliarde de euro, după ce rezultatele din perioada similară din 2017 au fost afectate de soluţionarea litigiului cu fondul suveran de investiţii din Libia graţie unei înţelegeri de 963 milioane de euro.

În luna mai a acestui an, banca franceză a ajuns la o înţelegere cu Libyan Investment Authority (LIA) pentru a pune capăt unui litigiu vizând tranzacţiile financiare operate între 2007 şi 2009, litigiu care a dat naştere unei proceduri juridice la un tribunal civil din Marea Britanie.

În trimestrul doi din 2018, veniturile diviziei de corporate şi investiţii bancare (CIB) au urcat cu 0,5%, peste estimări, după ce această divizie a raportat un declin de 13% al veniturilor în primele trei luni din acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

17 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3296
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7390
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9242
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro