Patria Bank vrea să-şi mărească capitalul cu cel mult 19,7 milioane lei

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 14 septembrie

Patria Bank vrea să-şi mărească capitalul cu cel mult 19,7 milioane lei

Operaţiunea implică conversia în acţiuni a împrumutului acordat de EEAF Financial Services în decembrie 2018

Acţionarii Patria Bank (PBK) sunt convocaţi, la data de 18 octombrie, pentru aprobarea majorării capitalului social cu cel mult 19,73 milioane de lei, prin emiterea, fără primă de emisiune, a 197,3 milioane de acţiuni, operaţiune ce include conversia în acţiuni a împrumutului acordat băncii de către EEAF Financial Services, conform raportului instituţiei de credit de astăzi de la Bursa de Valori Bucueşti (BVB).

Practic, se doreşte conversia a 14,92 milioane de lei, echivalentul în lei a sumei de trei milioane de euro, a împrumutului subordonat acordat de EEAF Financial Services în decembrie 2018, restul până la cel mult 19,73 milioane de lei urmând să fie aport suplimentar în numerar, cu acordarea dreptului de preferinţă, acţionarilor băncii la data de 3 noiembrie (data de înregistrare).

De asemenea, pe ordinea de zi se află aprobarea utilizării prin transfer la Rezultatul reportat a Rezervei generale pentru riscul de credit în suma de 3,42 milioane de lei, şi a Rezervei reprezentând fondul pentru riscuri bancare generale în sumă de 11,87 milioane de lei, pentru acoperirea parţială a pierderilor istorice înregistrate în sold la finele anului trecut, aferente exerciţiului financiar 2017 şi respectiv 2018, care includ pierderi din credite şi din elemente ce constituie active purtătoare de riscuri specifice activităţii bancare şi care exced soldul rezervelor pentru riscuri bancare în valoare de 15,3 milioane de lei.

În prima jumătate a anului, Patria Bank a obţinut un profit net de 6,05 milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat survenit atât pe fondul evoluţiei favorabile a veniturilor operaţionale, cât şi din contracţia costurilor operaţionale, conform raportului semestrial al băncii.

Patria Bank este o entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank. Acţionarul majoritar indirect al băncii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O banca aflata in moarte clinica care supravietuieste numai prin perfuzii periodice dar minore de capital. Prost administrata si prost condusa e sortita pieirii.

    1. Te contrazic pe o tenta costructiva, au cam scapat de balast,arata o balanta curata,cresc creditarile,au trecut pe profit si se capitalizeaza, deci au un drum bun inainte. Ar trebui reduse cheltuielile ,vanzari de sedii si trecere pe chirii si redus mult din personalul care e supradimensionat si cam old, si apoi urgent angajari de tineri cu potential.Am zis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro