Plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate /

 Sorina Pintea:
"Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a obliga fiecare spital
să aibă zonă de microbiologie în laborator, astfel încât să putem depista activ aceste infecţii".

Sorina Pintea: "Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a obliga fiecare spital să aibă zonă de microbiologie în laborator, astfel încât să putem depista activ aceste infecţii".

Ţara noastră lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi a efectelor infecţiilor asociate actului medical, care ar putea fi gata într-un an de zile. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: "Anul trecut, printr-o hotărâre de Guvern a fost înfiinţat acel Comitet interministerial care va elabora strategia pentru combaterea rezis­tenţei la antimicrobiene, comitet interministerial care cuprinde specialişti din mai multe ministere. (...) România lucrează la acest plan naţional de acţiune în cadrul acestui Comitet interministerial. Acest plan de acţiune va cuprinde direcţii care vor duce la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea efectelor infecţiilor asociate actului medical".

Sorina Pintea a menţionat că planul va fi creat cu ajutorul experţilor de la Comisia Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor: "În momentul în care se face un astfel de Comitet care va elabora strategia şi planul naţional ai nevoie de expertiza celor care ştiu mai bine - ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor) şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Eu de aceea am ales să colaborez cu aceste entităţi pentru a avea un cadru pentru a face acest plan naţional corespunzător şi adaptat nevoilor României. Anul trecut am avut o rată dublă a infecţiilor asociate actului medical tocmai pentru că am început să le raportăm, nu pentru că nu ar fi fost. În 2016 şi 2017 nivelul era foarte mic. Cred că primul pas mare a fost făcut în 2018, când deja suntem la nivelul Germaniei cu nivelul infecţiilor. Noi sperăm că în maxim un an de zile va fi gata planul naţional. Facem în fiecare zi acţiuni care să ne conducă la limitarea rezis­tenţei la antimicrobiene şi limitarea infecţiilor actului medical. Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a obliga fiecare spital să aibă zonă de microbiologie în laborator, astfel încât să putem depista activ aceste infecţii, apoi utilizarea testelor rapide pentru a putea merge cu tratamentul ţintit pentru pacienţii infectaţi şi alte lucruri pe care le veţi vedea, cuprinse într-un ordin de ministru care va apărea mai repede de un an de zile". Potrivit ministrului, igiena mâinilor este una dintre principalele măsuri pentru limitarea infecţiilor asociate actului medical.

Demnitari şi experţi din domeniul Sănătăţii, reprezentanţi din sectoarele veterinar şi de mediu din statele membre ale UE au participat, săptămâna trecută, la Bucureşti, la conferinţa "Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene", des­făşurată în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS