PREMIERUL NICOLAE CIUCĂ: "Nu accept să întrerupem procesul de învăţământ pentru că nu există termie în vreuna dintre şcoli"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 21 octombrie 2022

Sursa foto: facebook / Nicolae Ciucă

Sursa foto: facebook / Nicolae Ciucă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă exclude desfăşurarea cursurilor online în localităţile în care există şcoli cu probleme privind furnizarea agentului termic pe timp de iarnă şi le-a cerut ieri miniştrilor de resort şi prefecţilor să ia toate măsurile necesare pentru ca elevii să beneficieze de confortul termic necesar în sălile de clasă pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional.

"Subiectul trecerii şcolilor în online din cauza termiei nu are loc în discuţia noastră, pentru că aşa cum spuneam cu mult timp înainte despre măsurile care trebuie luate astfel încât să fie asigurate toate condiţiile, nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie. Căutăm soluţii astfel încât să asigurăm derularea procesului de învăţământ coerent, fără niciun fel de alte sincope. Sigur, ştim foarte bine că sunt câteva localităţi din ţară care în fiecare an au avut nevoie de sprijin pentru termie. Discutăm de acele localităţi unde încă, din păcate, termia se asigură prin consumul de păcură. Vom găsi soluţii. De altfel, şi prin decizia de ieri, din şedinţa de Guvern, am alocat resursele necesare ca la nivelul autorităţilor locale să poată să înceapă achiziţia de combustibil pentru aceste centrale. Ca atare, sincer, nu văd şi nu accept să întrerupem procesul de învăţământ, pentru că nu există termie în vreuna din unităţile de învăţământ", a precizat premierul Ciucă în cadrul videoconferinţei pe care a avut-o ieri cu prefecţii judeţelor ţării în vederea pregătirii sezonului rece.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca a spus: "Beneficiem de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 119 de anul acesta, care plafonează tarifele pentru energia electrică şi pentru gaze. Practic, aşa cum am spus şi săptămâna trecută presei, preţul fiind plafonat, nu ar trebui să avem diferenţe în ceea ce priveşte facturile la utilităţi decât datorate consumului. Dacă sunt situaţii speciale, am prefera să le aflăm din timp. Am fost sesizaţi privind o astfel de situaţie în municipiul Giurgiu. Am discutat cu cei de la administraţia publică locală, care ne-au spus că ar avea nevoie de suplimentări de fonduri. Din cadrul legal existent, noi nu putem face aceste suplimentări fără să mărim costul standard pentru bunuri şi servicii, ceea ce noi nu putem face, dar i-am îndrumat către Ministerul Dezvoltării, unde astfel de suplimentări pot fi făcute. De asemenea, am solicitat execuţia bugetară pentru bunuri şi servicii şi previziunile pentru perioada următoare de la inspectoratele şcolare judeţene. La nivelul ţării nu previzionăm probleme în acest moment, însă această analiză a fost făcută la începutul lunii septembrie. Vom relua analiza pentru a vedea eventuale evoluţii, în aşa fel încât să ştim din timp potenţialele probleme, pentru a putea să le rezolvăm. Mulţumim oricum pentru sprijinul manifestat la nivel guvernamental de a suplimenta acolo unde este nevoie, în aşa fel încât să nu avem cazuri de funcţionare necorespunzătoare a şcolilor, mesajul pe care noi l-am transmis cu continuitate fiind că nu susţinem, nu încurajăm trecerea în online a şcolilor, mai ales după doi ani pandemici, care au generat goluri în procesul educaţional".

În cadrul videoconferinţei, Virgil Popescu, ministrul Energiei a arătat că stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93% şi vor depăşi 2,9 miliarde metri cubi la 1 noiembrie, ceea ce va duce la un procent de depozitare de 95-97%, "un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă fără să avem probleme". Referitor la stocurile de cărbune în termocentrale, ministrul Energiei a spus că acestea sunt în parametri normali şi că producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone.

"Stocurile de cărbune, în mod normal, sunt asigurate pentru 10 zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energie electrică pe care o producea Hidroelectrica. Iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră, pentru că vin direct din carieră în termocentrală, deci nu există un stoc. El există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. Sigur, avem nevoie de o bună aprovizionare şi o colaborare, pe care o avem foarte bună, cu Ministerul Transporturilor, cu CFR Marfă, pentru a putea să menţinem ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, de la Turceni şi Işalniţa. Toate cele patru funcţionează în parametri normali în această perioadă şi nu estimăm să avem probleme de funcţionare. Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui", a precizat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai afirmat că nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale în următoarele luni.

"În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie, şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie, şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţară a gazelor naturale sunt în parametri normali. Nu s-au observat, practic, perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale", a concluzionat Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Deci viitori sclavi ai statului si corporatiilor trebuie sa studieze in frig.

    1. Inca un comentariu idiot marca proctolog.

    Câtă vorbărie ... termie, toate măsurile necesare, avem nevoie, etc etc ...

    Credit Suisse minte de rupe cum ca face "arbitraj" la dobanda cu "dollari".

    Nu face nimeni arbitraj la 0.1-0.2 si sa ai dobanda de peste 3% de plata catre fed.... doar un "nebun sau disperat" de lichiditati, de frica unui bank run sau din lipsa de colatarale cu flux pozitiv. 

    s c cret 

    Nu cred că domnul general-pensionat-special are ger în birou iarna așa cum au avut unii pe la diverse școli de la țară sau universități din Capitală anul trecut. Dacă atunci nu s-au rezolvat problemele nu văd de ce s-ar rezolva acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb