PRIMER: "Fabricile de medicamente au fost scoase total sau parţial din schema de plafonare a preţului energiei electrice"

G.D.
Companii / 13 septembrie

"Fabricile de medicamente au fost scoase total sau parţial din schema de plafonare a preţului energiei electrice"

PRIMER - care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară - trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că, fabricile de medicamente au fost excluse total (marii contribuabili) sau parţial (întreprinderile mici şi mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin ordonanţa 119 / 2022, fiind, astfel, obligate să cumpere energie electrică de pe piaţa liberă, la preţuri şi de 6 ori mai mari decât cele din present, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, într-un context şi aşa foarte dificil, în care producţia de medicamente este supusă deja presiunii inflaţiei galopante, a preţului la utilităţi, combustibili, materii prime şi materiale, iată că, fabricile care produc medicamente în România, primesc acum o nouă lovitură, fiind scoase din schema de protejare a agenţilor economici şi forţate să cumpere electricitate la preţuri exorbitante.

Reprezentanţii PRIMER subliniază, totodată, şi faptul că, producţia de medicamente este "singurul sector economic cu preţuri reglementate, care plăteşte deja în plus o taxă de solidaritate", aplicată cifrei de afaceri, mai exact, taxa clawback, de 15%.

Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare, costurile de producţie vor creşte exponenţial, iar medicamentele la preţuri mici, sub 25 de lei, produse în ţară, devin nerentabile, producătorii fiind forţaţi practic să le scoată din producţie.

Consecinţele vor fi dramatice, avertizează reprezentaţii PRIMER: va creşte substanţial importul de medicamente mai scumpe, iar producţia internă de medicamente va fi afectată dezastrous cu efecte negative asupra pacienţilor, sistemului sanitar şi economiei naţionale.

De altfel, PRIMER mai semnalează că, produsele importate provin din ţări care au deja sisteme de plafonare şi / sau compensare a creşterii preţului la utilităţi.

Drept urmare, autorităţile din România, prin refuzul de a admite rolul strategic al sectorului producţiei de medicamente, eliminându-l de sub protecţia schemei de plafonare a preţului la energia electrică, îl împinge indirect şi într-o competiţie inegală cu medicamentele importate, care vor avea de câştigat.

Suplimentar, situaţia riscă să escaladeze şi pe fondul deprecierii leului, care va atrage obligaţia de a reduce suplimentar preţurile la medicamente, ieftinire, care nu va face altceva, decât să agraveze şi mai mult situaţia din prezent.

Faţă de toate aspectele menţionate anterior, PRIMER solicită autorităţilor ca operatorii economici din industria farmaceutică să fie păstraţi în schema de plafonare a preţului la energie electrică, aşa cum au fost menţinuţi cei din industria alimentară, ambele domenii fiind critice pentru aprovizionarea cu nevoi de baza a populaţiei şi pentru economia românească, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro