Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Direcţia Dialog Social, implementează, în parteneriat cu Instituţia Mediatorul Naţional din Norvegia şi cu Fundaţia pentru Cercetări FAFO din Norvegia, proiectul "Dezvoltarea capacităţii instituţionale de gestionare a conflictelor colective de muncă ", care îşi propune să formeze 27 de specialişti în medierea conflictelor colective, din rândul celor care activează în domeniul relaţiilor industriale.
Oficiul de Mediere şi Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă a fost înfiinţat, pe lângă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor colective de muncă, prin Legea numărul 62, din 10 mai 2011, Legea dialogului social, arată un comunicat transmis azi redacţiei.
Pentru operaţionalizarea Oficiului, proiectul propune formarea unui număr de 27 de specialişti în medierea conflictelor colective, din rândul celor care activează în domeniul relaţiilor industriale.
Ei vor constitui nucleul de bază al Corpului mediatorilor conflictelor colective de muncă din cadrul Oficiului de Mediere şi Arbitraj de pe lângă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Pentru a realiza obiectivul general, proiectul propune alte trei proiecte secundare: cunoaşterea bunelor practici în domeniul medierii din Norvegia şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de gestionare eficientă şi calificată a conflictelor colective de muncă din România, prin specializarea în domeniul medierii conflictelor colective de muncă; elaborarea curriculei cursului privind medierea conflictelor colective de muncă; susţinerea cursului de formare privind medierea conflictelor colective de muncă.
Cursul de formare privind medierea conflictelor colective de muncă se va desfăşura în septembrie, la Bucureşti, şi va avea o durată de cinci zile. Va fi susţinut de doi experţi norvegieni, reprezentanţi al Mediatorului Naţional al Norvegiei, precum şi de experţi români, conform temelor stabilite prin curriculă.
Cei 27 de participanţi vor fi desemnaţi din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, inspectoratelor teritoriale de muncă, organizaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional şi societăţii civile.
Proiectul se derulează în perioada 26 martie - 31 octombrie 2015 şi este finanţat în procent de 100% prin Programul RO 01, Fondul Bilateral la Nivel Naţional, Granturile SEE şi Norvegiene 2009-2014, având o valoare totală eligibilă de 380.870,5 LEI.