"Proiectul Contrapărţii Centrale este critic pentru infrastructura pieţei noastre de capital"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

(Interviu cu Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti)

"Construirea unei Contrapărţi Centrale este un proces pe care nu l-a mai parcurs nimeni în România şi care s-a dovedit mai complex decât am preconizat iniţial"

"Un element de noutate facilitat de schimbarea setup-ului tehnologic este prioritizarea produsului de Securities Lending and Borrowing"

"În momentul în care CCP-ul va fi operaţional, vor fi operaţionale şi platformele de tranzacţionare aferente Bursei de Valori Bucureşti şi OPCOM"

Proiectul Contrapărţii Centrale este critic pentru infrastructura pieţei noastre de capital, necesită multă atenţie şi are parte de multă atenţie din partea stakeholderilor, iar efortul depus de toate părţile implicate, inclusiv autorităţi, a fost şi este semnificativ, spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), într-un interviu acordat ziarului BURSA.

CCP.RO Bucharest, enitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră, era aproape să aibă dosarul de autorizare complet, în aprilie, când Euronext Clearing a anunţat că doreşte o schimbare în colaborarea cu CCP.RO. Astfel, dacă iniţial Euronext oferea atât soluţia tehnologică, cât şi serviciile de suport şi dezvoltare ale CCP-ului din ţara noastră, acum propunerea este ca CCP.RO să funcţioneze tot sub licenţă Euronext, iar partea de suport şi dezvolări ulterioare să fie asigurată de o altă firmă. Or, acest lucru necesită o ajustare a Planului de Afaceri a CCP.RO şi investiţii suplimentare, puncte ce vor fi supuse votului acţionarilor la începutul lunii viitoare.

"Proiectul Contrapărţii Centrale are un mare potenţial din punct de vedere economic, mai ales datorită colaborării cu piaţa energiei. Sper ca acţionarii noştri să vadă acest potenţial şi să pună în plan secund costurile suplimentare ce au apărut", spune Adrian Tănase.

Reporter: Din informările recente ale BVB se înţelege că CCP.RO a ajuns la un acord cu furnizorul soluţiei tehnologice pentru Contrapartea Centrală. În ce constă acordul la care s-a ajuns şi ce implică acesta faţă de acordul semnat cu CC&G (actuala Euronext Clearing) în anul 2020?

Adrian Tănase: Vom funcţiona tot sub licenţă Euronext, dar marea diferenţă este că înainte Euronext ne oferea atât soluţia tehnologică, cât şi serviciile de suport şi dezvoltare. Acum vom avea aceeaşi soluţie tehnologică, dar suportul va fi realizat de o altă entitate. Aceasta este schimbarea ce a generat situaţia din aprilie. Euronext nu a mai dorit să aloce resurse pentru proiectul nostru şi ne-a recomandat o altă firmă de tehnologie pentru partea de suport şi dezvoltări, găsiţi toate detaliile în Anexa 2 din noul Plan de Afaceri. Vom opera tot sub licenţă Euronext, cu aceeaşi tehnologie testată şi auditată în cadrul procesului de autorizare pe care l-am parcurs până acum, dar suportul în ceea ce priveşte mentenanţa şi dezvoltările ulterioare vor fi realizate de o altă companie. A apărut o a treia entitate în poză.

O altă diferenţă este că, dacă până acum tehnologia rula pe infrastructura Euronext, adică era o "hosted solution", acum va rula pe infrastructura CCP.RO. Pentru asta a trebuit să comandăm nişte echipamente, pe care deja le-am primit.

Aceste schimbări au generat şi diferenţa de costuri din Planul de Afaceri.

Reporter: În documentele de fundamentare a punctelor adunării generale a acţionarilor BVB de la începutul lunii septembrie se menţionează că mai sunt necesare cinci milioane de euro pentru operaţionalizarea Contrapărţii Centrale. Care este destinaţia acestor bani?

Adrian Tănase: Odată cu schimbarea planului au devenit necesare câteva investiţii şi costuri suplimentare. Cele mai importante sunt legate de achiziţia acestor echipamente care au fost deja primite, precum şi costurile cu noul furnizor. În Anexa 2 din Planul de Afaceri găsiţi o comparaţie, din punctul de vedere al plăţilor, între situaţia dinainte şi cea de acum. O parte din banii pe care trebuie să-i dăm în plus sunt CAPEX (n.r. cheltuieli de capital), iar altă parte OPEX (n.r. cheltuieli operaţionale). Practic, faţă de planul iniţial sunt câteva diferenţe pe care trebuie să le finanţăm. Unele plăţi vor fi făcute pe măsură ce vor apărea, dar pentru sustenabilitatea proiectului trebuie să avem angajamentul acţionarilor pentru finanţarea acestor diferenţe, manifestat în acest moment, ca parte a dosarului de autorizare.

Reporter: De ce a ieşit Euronext Clearing din contractul cu CCP.RO în aprilie?

Adrian Tănase: Euronext a dorit, în primul rând, generarea unei schimbări în colaborarea cu CCP.RO, acest lucru manifestându-se, da, prin ieşirea dintr-un contract şi propunerea unui alt contract, acest ultim contract fiind acum propus spre aprobare către acţionarii CCP.RO. Motivul, după cum am mai menţionat, a fost dorinţa Euronext de a aloca resursele interne în alte scopuri. Legat de proiectul nostru, ne-au îndrumat către un alt furnizor de suport şi dezvoltări viitoare. Asta deoarece, faţă de momentul în care noi am semnat contractul cu CC&G în anul 2020, instituţia şi-a schimbat foarte mult strategia. A devenit Contrapartea Centrală a întregului Grup Euronext, astfel încât doreşte să-şi concentreze resursele pe alte direcţii.

Pentru noi, decizia Euronext nu a fost o veste bună, mai ales că eram destul de aproape de a avea dosarul complet pentru autorizare. Dar, cel puţin până acum, deschiderea Euronext pentru a ne ajuta în acestă perioadă de tranziţie a fost totală.

Reporter: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează, la solicitarea CCP.RO, să prelungească cu 90 de zile termenul până la care entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră trebuie să depună dosarul complet necesar autorizării, faţă de data de 8 septembrie, care este termenul limită de acum. Ce documente trebuie să mai furnizeze CCP.RO pentru ca dosarul să fie declarat complet?

Adrian Tănase: Noul termen este 8 decembrie, însă noi vrem să finalizăm dosarul mult mai devreme.

Există două lucruri pe care trebuie să le mai aducem la dosar. Unul este noul Plan de Afaceri cu aprobarea acţionarilor. Acţionarii CCP.RO sunt convocaţi, în data de 4/5 septembrie, pentru a aproba Planul de Afaceri, majorarea de capital a CCP, contractul de licenţă pe opt ani cu Euronext şi contractul cu noul furnizor al serviciilor de suport şi dezvoltări ulterioare ale soluţiei tehnologice. Sper ca acţionarii să aprobe toate aceste puncte, astfel încât să putem furniza Autorităţii de Supraveghere Financiară dovada că acţionarii sunt de acord cu noua direcţie a proiectului.

A doua parte este legată de testele tehnice. Acum avem un alt setup al proiectului, cu infrastructură proprie şi alt furnizor de servicii, astfel încât trebuie să reluăm o serie de teste ale sistemului. În mare, testele vor fi similare cu cele realizate până acum, dar pot fi testate şi alte scenarii. Încă purtăm discuţii cu autoritatea despre momentul în care vom realiza testele şi scenariile pe care le vom testa. La aceste teste vor participa autorităţile, auditorii noştri interni şi externi, care vor realiza nişte rapoarte ce vor fi depuse la dosar.

Sunt optimist şi cred că putem să bifăm aceste două elemente, aprobarea noului Plan de Afaceri şi partea de testare, în septembrie.

Reporter: Care sunt paşii ce vor fi făcuţi după ce dosarul CCP.RO va fi declarat complet de către Autoritatea de Supraveghere Financiară?

Adrian Tănase: Declararea completă a dosarului nu garantează primirea autorizaţiei, dar reprezintă un semnal foarte bun pe care-l dă autoritatea locală. Există un colegiu constituit la nivelul ESMA, în cadrul căruia ASF va prezenta un raport de evaluare a proiectului nostru, iar pe baza acelei evaluări colegiul va da aviz pozitiv sau negativ legat de autorizare. Cum spuneam, odată cu declararea dosarului ca fiind complet de către autoritatea locală, există o probabilitate foarte mare ca avizul colegiului să fie pozitv. Ulterior, pe baza avizului pozitiv, ASF emite autorizaţia de funcţionare.

Reporter: Într-un comunicat al ASF se vorbeşte despre modificarea legislaţiei europene incidente autorizării contrapărţilor centrale (EMIR 3.0). Când se va modifica această legislaţie şi ce impact are sau poate avea acest lucru asupra proiectului CCP.RO?

Adrian Tănase: Obiectivul nostru este ca dosarul să fie declarat complet pe regulamentul EMIR 2.

Nu ştim când se va modifica legislaţia, iar dacă cumva se implementează EMIR 3 şi noi nu avem dosarul declarat complet la acel moment, trebuie să reluăm întregul proces de autorizare, pe baza noii reglementări. N-ar fi un dezastru, dar nu vrem să ajungem acolo şi sunt optimist cu privire la premisele actuale, de a avea dosarul complet sub EMIR 2.

Reporter: Proiectul Contrapărţii Centrale a fost aprobat de acţionarii BVB la începutul anului 2019, iar conform planului iniţial entitatea trebuia să fie operaţională pe parcursul anului 2020. De ce există această întârziere în realizarea proiectului?

Adrian Tănase: Pandemia Covid a fost un element destul de important, mai ales că partenerul nostru în proiect este din Italia, una dintre cele mai afectate ţări de Covid.

Contractul cu CC&G (actuala Euronext Clearing) a fost semnat în octombrie 2020, după care am început construirea dosarului, care a durat mai mult decât ne aşteptam. Chiar dacă am avut un partener care ne-a ajutat, construirea unei contrapărţi centrale este proces pe care nu l-a mai parcurs nimeni în România şi care s-a dovedit mai complex decât am preconizat. Estimarea iniţială a fost prea optimistă. Peste toate acestea, în aprilie a venit si decizia Euronext, care ne-a surprins şi la care trebuie să ne adaptăm.

Proiectul Contrapărţii Centrale este critic pentru infrastructura pieţei noastre de capital, necesită multă atenţie şi are parte de multă atenţie din partea stakeholderilor, iar efortul depus de toate părţile implicate, inclusiv autorităţi, a fost şi este semnificativ.

Reporter: Considerând că totul va merge conform Planului de Afaceri de acum, când estimaţi că va deveni operaţională Contrapartea Centrală?

Adrian Tănase: În a doua parte a anului 2025. Autorizaţia se primeşte în cel mult şase luni de la declararea dosarului complet, după care mai durează circa două luni până la operaţionalizare. Trebuie semnate nişte contracte de către operatorii de piaţă, de către membrii compensatori, sistemele trebuie atestate în mediul de producţie; există o serie de paşi ce trebuie făcuţi până la operaţionalizare. În momentul în care CCP-ul va fi operaţional, vor fi operaţionale şi platformele de tranzacţionare aferente Bursei de Valori Bucureşti şi OPCOM. Pieţele de contracte futures pe acţiuni şi indici sunt deja autorizate de către ASF şi suntem în discuţii avansate pentru contractele futures pe energie.

Legat de noul Plan de Afaceri, un element de noutate facilitat de această schimbare de setup tehnologic este prioritizarea produsului de Securities Lending and Borrowing (SLB), care nu era inclus în road map-ul din vechiul contract. Aceste operaţiuni sunt foarte importante din multe perspective: dezvoltare short selling, dezvoltare activitate de market making inclusiv pentru produsele derivate, cu efect potenţial important asupra lichidităţii pieţei spot. Aceste operaţiuni sunt planificate a fi introduse la mijlocul anului 2027.

Reporter: Ce mesaj le transmiteţi acţionarilor BVB şi CCP.RO?

Adrian Tănase: Proiectul Contrapărţii Centrale are un mare potenţial din punct de vedere economic, mai ales datorită colaborării cu piaţa energiei. Sper ca acţionarii noştri să vadă acest potenţial şi să pună în plan secund costurile suplimentare ce au apărut. Vrem să materializăm acest potenţial al colaborării dintre Bursa de Valori Bucureşti şi OPCOM, prin Contrapartea Centrală. Eu cred foarte mult în potenţialul proiectului din această perspectivă şi acum avem oportunitatea să-l materializăm.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb