PWC CEO SURVEY 2023: Încrederea în creşterea economiei globale, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

V.G.
Companii / 17 ianuarie 2023

Încrederea în creşterea economiei globale, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

Marea majoritate (73%) a directorilor generali din companii se aşteaptă la o scădere a economiei globale în 2023, potrivit celei de-a 26-a ediţii a PwC CEO Survey, arată un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, răspunsul reflectă cea mai pesimistă perspectivă din ultimii 12 ani, de când întrebarea a fost inclusă în sondaj. Mai mult, percepţia s-a inversat faţă de 2021 şi 2022 când 76%, respectiv 77% dintre respondenţi estimau că economia îşi va îmbunătăţi rata de creştere.

"Ultimii ani au supus întreaga societate unui test de rezistenţă: pandemie, război, criză energetică, inflaţie record, dobânzi tot mai mari, astfel că pesimismul exprimat în actualul sondaj nu este surprinzător. Totuşi directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluţia economiei naţionale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre aceştia estimează încetinirea pe plan local faţă de 75% care anticipează declinul la nivel global. Deşi percepţia faţă de situaţia macroeconomică s-a înrăutăţit, liderii din ţara noastră sunt mai optimişti în privinţa companiilor pe care le conduc, mai mult de jumătate anticipând creşterea afacerilor în următorul an, ceea ce înseamnă că şi-au construit strategiile luând în calcul o potenţială scădere a economiei", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Creşterea economică pentru România, în 2023, este estimată la 2,6% de Banca Mondială , la 3,1% de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la 1,8% de Comisia Europeană care prognozează creşteri mai lente pentru întreaga UE (de 0,3%) sau pentru statele din regiune: Bulgaria (1,1%), Ungaria (0,1%) şi Polonia (0,7%).

Conform sondajului, economii dezvoltate precum Franţa, Germania şi Marea Britanie au aşteptări mai pesimiste pentru perspectivele de creştere internă decât ale economiei globale, comparativ cu Statele Unite, Brazilia, India şi China.

40% dintre executivi cred că organizaţiile lor nu vor mai fi viabile economic peste 10 ani dacă se menţin condiţiile actuale.

Această tendinţă a fost punctată în special de respondenţii din sectoarele telecomunicaţii (46%), producţie (43%), sănătate (42%) şi tehnologie (41%).

Prin comparaţie, 27% dintre directorii generali din România au această părere despre firmele pe care le conduc, deşi prevăd la rândul lor multiple provocări, în următorii 10 ani, pentru profitabilitatea industriilor din care fac parte.

În ceea ce priveşte perspectiva de creştere a afacerilor în următorul an, procentul directorilor generali foarte încrezători în dezvoltarea afacerilor la nivel global s-a situat la 42%, reprezentând cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008-2009.

Top trei preocupări: inflaţia, volatilitatea macroeconomică şi conflictele geopolitice

Dacă în urmă cu un an, riscurile cibernetice şi pentru sănătate erau principalele preocupări, în 2023, impactul inflaţiei (40%) şi volatilitatea macroeconomică (31%) atât pe termen scurt, cât şi în următorii cinci ani, reprezintă cele mai mari îngrijorări.

La rândul lor, directorii din România percep inflaţia ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) şi volatilitatea macroeconomică (38%).

Directorii executivi reduc costurile, dar evită concedierile sau diminuarea salariilor.

Ca răspuns la provocările economice pe termen scurt, executivii spun că iau măsuri pentru a stimula creşterea veniturilor şi a reduce costurile. Este interesant că, deşi 52% dintre respondenţi au început să reducă costurile, doar 19% au îngheţat angajările şi 16% au redus numărul de angajaţi, în timp ce 60% nu intenţionează să reducă personalul în următoarele 12 luni. Această abordare contrastează puternic cu cea din criza financiară din 2008 când aproximativ de două ori mai mulţi anticipau reduceri de personal pe termen scurt. În acelaşi timp, 80% nu intenţionează să reducă salariile, pentru a putea păstra talentele şi a reduce plecările. Datele sondajului sugerează că directorii executivi evită să facă concedieri şi din cauza experienţei recente cu fenomenul "marea demisie".

CEO Survey 2023 explorează opiniile a peste 4.400 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. Raportul integral al CEO Survey 2023 pentru România va fi public în luna martie, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb