Raport OLX: Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent

G.D.
Companii / 24 martie

Raport OLX: Salariul minim a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent

Prin raportul ''INDEXUL Locurilor de Muncă 2022", realizat de OLX, s-au relevat principalele concluzii în vederea evoluţiei salariului minim în contextul actual al inflaţiei în creştere, precum şi a pieţei locurilor de muncă din România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, datele sugerează o creştere a salariului minim, ce a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023, majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariaţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

Conform datelor Eurostat, anul trecut, România s-a clasat pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria (unde salariul minim era de 1.785 de lei brut pe lună în al doilea semestru din 2022), Letonia (2.458 lei brut pe lună) şi Ungaria (2.479 lei brut pe lună). Chiar şi cu o creştere constantă a salariului minim în ultimii ani, acesta rămâne de trei ori mai mic, în comparaţie cu salariul minim din ţări precum: Germania, Franţa şi Olanda.

În contextul european, noua directivă aprobată de Parlamentul European, încurajează dreptul salariaţilor la o viaţă decentă, în care, salariul oferit să acopere necesităţile zilnice, dar şi costul vieţii într-un mediu economic european. Pentru a respecta acest drept, statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să evalueze aplicabilitatea salariului minim în funcţie de ţară şi să ia măsurile necesare pentru a asigura corectitudinea acestuia. Astfel, statele au posibilitatea de a utiliza ca referinţă servicii la preţuri reale sau fixarea salariilor minime la procentul de 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.

Prin prisma climatului economic actual, cât şi a directivei europene aprobate în toamna anului trecut, este sugerată o posibilitate de creştere a salariului minim şi în anii următori. Pe baza statisticilor prelevate în cadrul raportului Locurilor de Muncă 2022, salariul minim brut pe lună, în valoare de 3000 lei, reprezintă 45% din nivelul salariului mediu la nivel naţional în 2023. Majorarea salariului minim poate reprezenta motivaţia necesară pentru o paletă mai extinsă de candidaţi, de a aplica în cadrul unui loc de muncă, în contextul deficitului de personal pe care îl resimt companiile din ţară, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9543
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6181
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0759
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7545
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0518

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro