RAPORT PWC: Piaţa globală de M&A a scăzut în 2022 sub nivelul din 2021

G.D.
Companii / 31 ianuarie

Piaţa globală de M&A a scăzut în 2022 sub nivelul din 2021

Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a scăzut în 2022 cu 17% în volum şi cu 37% în valoare faţă nivelul record din 2021, din cauza temerilor legate de recesiune, dar va reveni pe creştere în a doua jumătate din 2023, potrivit raportului Global M&A Industry Trends: 2023, realizat de PwC, informează un comunicat remis redacţiei. Valorile înregistrate anul trecut (25.124 tranzacţii, cu o valoare de 1,03 trilioane dolari) rămân însă peste nivelurile din 2020 şi dinaintea pandemiei.

Potrivit sursei citate, optimismul vine şi în contextul în care 60% dintre directorii executivi la nivel global au arătat, în cel mai recent sondaj PwC CEO Survey, că nu intenţionează să amâne tranzacţiile planificate pentru 2023, în pofida temerilor legate de recesiune, creşterea dobânzilor, scăderea evaluărilor, tensiunile geopolitice şi întreruperile lanţului de aprovizionare.

"Deşi la nivel global s-a înregistrat o scădere, piaţa de tranzacţii din România a înregistrat un an 2022 foarte bun, atât în volum cât şi în valoare, diferenţa faţă de anul 2021 fiind dată de mai multe tranzacţii de peste 100 milioane euro, precum şi o tranzacţie de peste un miliard euro încheiată în domeniul energiei. Chiar dacă se anunţă un an 2023 cu multe provocări şi incertitudini, achiziţiile strategice şi optimizarea portofoliului de investiţii rămân prioritare, indiferent de factorii macroeconomici şi geopolitici dificili, ajutând directorii executivi să-şi repoziţioneze afacerile, să-şi consolideze creşterea şi să obţină rezultate durabile pe termen lung", a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Deals, PwC Romania.

Fuziunile şi achiziţiile tind să încetinească în perioadele de incertitudine sau de volatilitate a pieţei, dar în acelaşi timp pot aduce multe oportunităţi având în vedere evaluările mai scăzute, o concurenţă mai redusă pentru tranzacţii sau noi active care ajung pe piaţă, inclusiv cele aflate în dificultate.

"Condiţiile actuale ale pieţei sugerează că ne aflăm într-un punct favorabil pentru fuziuni şi achiziţii, cu condiţia ca firmele să aibă strategii bine gândite şi resursele financiare pentru a face tranzacţii transformaţionale, care le vor modela afacerile şi vor contribui la succesul lor pe termen lung. Astfel că, pe lângă sectoarele tehnologiei şi energetic, credem că investitorii se vor orienta şi către alte modele afaceri care generează fluxuri de venituri stabile şi marje mai mari, care să le asigure viabilitatea", a spus George Ureche, Director şi M&A Lider, PwC Romania.

Sectorul de tehnologie, media şi telecomunicaţii (TMT): Tranzacţiile din software vor continua să domine sectorul la fel de mult ca şi în 2022, după ce au reprezentat 71% din volumul şi 74% din valoarea tranzacţiilor din domeniu. Alte domenii care vor fi probabil la fel de atractive includ telecomunicaţiile, metaversul şi jocurile video, subliniază sursa citată.

Producţia industrială şi industria auto (IM&A): Optimizarea portofoliului va impulsiona fuziunile şi achiziţiile, în special cele axate pe sustenabilitate şi pe accelerarea transformării digitale.

Servicii financiare (FS): Perturbarea provocată de platforme şi FinTech determină schimbări tehnologice rapide în FS şi va stimula tranzacţiile, deoarece jucătorii caută să achiziţioneze capacităţi digitale.

Energie, utilităţi şi resurse (EU&R): Tranziţia energetică va rămâne o prioritate pentru investitori şi echipele de management, direcţionând volume mari de capital către fuziuni şi achiziţii în acest domeniu.

Retail şi pieţe de consum: Deşi în 2023 rămân provocări pe piaţa de consum, revizuirile de portofoliu şi concentrarea pe tranzacţiile transformaţionale vor crea oportunităţi de fuziuni şi achiziţii

Sănătate: Se preconizează că biotehnologia, serviciile de sănătate orientate către consumatori şi soluţiile digitale de sănătate vor atrage un interes puternic din partea investitorilor.

Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii în 2022 a variat în funcţie de regiune, cu mai multe tranzacţii în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) decât în regiunile America şi Asia Pacific, în ciuda costurilor mai mari ale energiei şi a instabilităţii regionale.

Astfel, în EMEA, volumul şi valoarea tranzacţiilor au scăzut cu 12% şi, respectiv, 37% între 2021 şi 2022, în timp ce în America s-au redus cu 17% şi, respectiv, 40%, iar în Asia-Pacific au înregistrat scăderi de 23% şi, respectiv, 33%.

În acelaşi timp, numărul de megadealuri din SUA - tranzacţii cu o valoare de peste 5 miliarde de dolari - s-a redus aproape la jumătate, de la 81 în 2021 la 42 anul trecut, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

23 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9214
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5250
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5631
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.9955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro