Regele Charles al III-lea a transmis un mesaj de sprijin pentru Canada în cadrul unui discurs rostit marţi în parlamentul de la Ottawa, afirmând că ţara este "puternică şi liberă", într-o aparentă aluzie la retorica preşedintelui american Donald Trump, potrivit Reuters, care relatează cele ce urmează. Monarhul britanic, şeful simbolic al statului canadian, a devenit primul suveran în aproape şapte decenii care deschide oficial o nouă legislatură în parlamentul Canadei. Vizita sa are loc într-un moment de tensiune, pe fondul temerilor privind ambiţiile expansioniste exprimate de fostul lider de la Casa Albă.
Fără a-l menţiona direct pe Trump, Charles a subliniat valorile Canadei şi legătura sa personală cu această ţară, invocând un vers din imnul naţional: "Nordul adevărat este într-adevăr puternic şi liber". Cu acest mesaj, suveranul pare să fi făcut trimitere indirectă la propunerile controversate ale lui Trump, care ar fi sugerat în trecut integrarea Canadei ca al 51-lea stat american şi a impus tarife ce au afectat relaţiile comerciale bilaterale.
Discursul a fost rostit în Senatul canadian, într-un cadru solemn, cu Charles sosind într-o caleaşcă regală, alături de Regina Camilla. Regele, aflat în convalescenţă după tratamente pentru o formă nedezvăluită de cancer, a glumit cu premierul Mark Carney şi a purtat Ordinul Canadei în semn de respect faţă de naţiunea pe care a descris-o drept "atât de iubită".
Deşi conţinutul discursului, denumit "Discursul Tronului", este redactat de biroul premierului şi reflectă priorităţile noului guvern de centru-stânga, comentariile personale ale regelui despre ataşamentul său faţă de Canada au atras atenţia. "De fiecare dată când vin în Canada, un pic mai mult din Canada pătrunde în sângele meu - şi de acolo, direct în inima mea", a spus el.
Primirea cuplului regal a fost caldă, marcând un contrast puternic faţă de vizita din Australia, unde monarhia a fost criticată în Parlament. În Canada, un sondaj Ipsos Reid publicat chiar marţi arată că două treimi dintre canadieni consideră relaţia cu monarhia britanică benefică pentru diferenţierea de Statele Unite, în creştere faţă de anul trecut, conform sursei citate.
Totuşi, impactul real al monarhiei în viaţa de zi cu zi a canadienilor rămâne limitat. Deşi simbolurile regale sunt prezente pe bancnote, monede şi în denumirile forţelor armate, un sondaj Angus Reid arată că 83% dintre respondenţi s-au declarat indiferenţi sau nepăsători faţă de vizita istorică a lui Charles.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2025, 22:37)
Asta i frumos,
dar ce facem cu Rusia, ca e la portile Canadei sau o ataca curand dupa ce se "reface complet" din faliment
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 00:50)
Ce ironie, unul de peste ocean fata de Canada e suveranul Canadei, dar apara suveranitatea ei fata de cei de la doi pasi :)