Regizorul Cristi Puiu, distins cu premiul de excelenţă la Astra Film Festival 2016

Ionuţ Stănescu
Cultură / 23 octombrie 2016

La Gala de decernare a premiilor Astra Film Festival 2016, care a avut loc ieri la Sala Thalia din Sibiu, regizorul Cristi Puiu a primit premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa excepţională la cinematografia mondială.

"Există doar un fel de cinema. Termenii de ficţiune şi documentar fiind simple etichete administrative", a spus Cristi Puiu, informează News.ro. Filmul său "Sieranevada" a deschis ediţia din acest an a festivalului şi este propunerea României pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film în altă limbă decât engleză.

Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secţiuni competiţionale: OutStanDox, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.

Filmele din competiţia Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesionişti de top din industria cinematografică internaţională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari şi Vlad Petri.

Premiul pentru cel mai bun documentar internaţional a fost acordat filmului "Changa Revisited", în regia lui Peter Biella, pentru simplitatea plină de miez, eleganţa montajului şi capacitatea de a descoperi universalul într-un colţ anume din lumea largă.

"The Dazzling Light of Sunset" (regia Salome Jashi), un film care zugrăveşte viaţa unei mici comunităţi prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală şi aduce pe ecran compoziţii vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală şi de Est.

Din aceeaşi secţiune competiţională, filmul "Abdul & Hamza" (regia Marko Grba Singh) a primit Menţiunea Specială a Juriului. Filmul aduce în atenţie un subiect fierbinte al lumii contemporane, migraţia, printr-un mix de realitate şi ficţiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.

"A Mere Breath" (regia Monica Lăzurean-Gorgan) a primit premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016. Fimul urmăreşte de-a lungul a şapte ani dinamica unei familii din Copşa Mică: în timp ce tatăl aşteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relaţiile dintre ei.

Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Pusök pentru filmul "Angela".

Premiul pentru cel mai bun documentar studenţesc - Best DocSchool Award a fost câştigat de filmul "1 Building and 40 People Dancing" (regia Miki Polonski) pentru modul matur şi asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea şi muzica, care întregesc un tablou unitar al relaţiei spaţiu locuit - locatari.

Pentru abordarea unui subiect actual, de importanţă globală şi tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate într-un documentar studenţesc filmului "Those" (regia Krizstina Meggyes).

În cei 23 de ani de existenţă, AFF a găzduit adesea filme şi evenimente despre cele mai controversate şi neliniştitoare realităţi ale lumii în care trăim, graţie eforturilor unor cineaşti care dedică ani de zile înţelegerii şi pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societăţii.

Premiul Special a fost acordat lui Liviu Tipuriţă pentru filmul "The New Gypsy Kings", ca o recunoaştere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuţia sa la dezvăluirea prea puţin cunoscutelor poveşti de culise ale manelelor şi maneliştilor din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro