Un grup de ţări, printre care Franţa, Kenya, Spania şi Barbados, s-au angajat luni să impoziteze zborurile la clasa premium şi jeturile private, în încercarea de a strânge fonduri pentru acţiuni climatice şi dezvoltare durabilă, relatează Reuters, de la care precizăm următoarele. Pe lângă o taxă pe aviaţie, care ar putea colecta miliarde de dolari, grupul de lucru a declarat într-un raport recent, că alte sectoare care ar putea fi impozitate mai mult includ transportul maritim, petrolul şi gazele, criptomonedele şi super-bogăţii.
Pe măsură ce multe naţiuni mai bogate reduc ajutorul oficial pentru dezvoltare acordat ţărilor, chiar dacă fenomenele meteorologice extreme cresc în frecvenţă şi gravitate, unele caută să găsească noi surse de finanţare, inclusiv prin taxarea industriilor poluante.
Anunţul făcut în ziua de deschidere a summitului ONU pentru dezvoltare de la Sevilla, Spania, a fost unul dintre primele rezultate ale „Platformei de acţiune de la Sevilla”, care vizează să pună în aplicare cadrul financiar global reînnoit convenit înaintea evenimentului.
„Scopul este de a contribui la îmbunătăţirea impozitării ecologice şi de a încuraja solidaritatea internaţională prin promovarea unor sisteme fiscale mai progresive şi mai armonizate”, a declarat într-o declaraţie biroul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez.
Iniţiativa, care a fost co-semnată de Sierra Leone, Benin, Antigua şi Barbuda şi Somalia, va beneficia de sprijin tehnic din partea Comisiei Europene, a precizat Grupul operativ pentru taxe de solidaritate globală într-o declaraţie separată. Lansat în noiembrie 2023 pentru a explora noi forme de impozitare care ar putea contribui la sprijinirea eforturilor ţărilor în curs de dezvoltare de a decarboniza şi de a se proteja împotriva impactului schimbărilor climatice.
Pe lângă o taxă pe aviaţie, care ar putea colecta miliarde de dolari, grupul de lucru a declarat într-un raport recent, că alte sectoare care ar putea fi impozitate mai mult includ transportul maritim, petrolul şi gazele, criptomonedele şi super-bogăţii.
„Multe dintre idei nu sunt noi, deoarece diferite ţări au avut astfel de taxe”, a declarat preşedintele Kenyei, William Ruto.
"Ceea ce avem nevoie aici este voinţă politică. Nu putem continua să vorbim despre schimbare fără să o punem în aplicare. Lumea ne urmăreşte şi aşteaptă rezultate reale." Rebecca Newsom, de la organizaţia ecologistă Greenpeace, a calificat această măsură drept „un pas important pentru a ne asigura că utilizatorii acestui sector neimpozitat sunt obligaţi să plătească partea lor echitabilă”.
Opinia Cititorului