Reuters: Protestatarii din Georgia au fost dispersaţi cu forţa în timp ce este dezbătută legea controversată privind "agenţii străini"

A.F.
Internaţional / 17 aprilie

Reuters: Protestatarii din Georgia au fost dispersaţi cu forţa în timp ce este dezbătută legea controversată privind "agenţii străini"

Poliţia antirevoltă din Georgia a început marţi să evacueze manifestanţii din jurul Parlamentului, în timp ce legislatorii dezbăteau un proiect de lege privind "agenţii străini", pe care opoziţia îl denunţă ca fiind autoritarist şi de inspiraţie rusă, relatează Reuters.

Proiectul de lege ar impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca fiind agenţi de influenţă străină.

Proiectul este probabil să treacă la vot într-un parlament controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian şi de aliaţii săi.

Opozanţii spun că legislaţia va afecta încercarea Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Criticii au comparat proiectul de lege cu legislaţia rusă folosită de Kremlin pentru a reprima disidenţa - o acuzaţie puternică în ţara din Caucazul de Sud, unde Rusia este nepopulară pentru sprijinul acordat regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia a învins Georgia într-un scurt război, în 2008.

Peste 5.000 de protestatari s-au adunat marţi în faţa Parlamentului, pentru a doua zi consecutiv, pentru a denunţa proiectul de lege, aprobat luni de o comisie parlamentară. Agenţii poliţiei antirevoltă, unii purtând arme, au ordonat protestatarilor să se disperseze şi au folosit ceea ce părea a fi o substanţă de control al mulţimii, precum spray-ul cu gaze iritante, relatează Reuters.

Grupuri de protestatari au fugit din zonă şi în câteva minute partea din spate a clădirii a fost eliberată de manifestanţi, deşi mulţi au rămas pe alte căi de acces către Parlament. Martorii oculari au văzut mai multe persoane reţinute de poliţie.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că un agent de poliţie a fost rănit în timpul intervenţiilor.

Cei care au plecat s-au alăturat altor protestatari care îşi petrecuseră ziua adunaţi pe bulevardul Rustaveli, o arteră importantă a oraşului.

Protestatarii au strigat sloganuri împotriva "legii ruseşti", marţi după-amiază, în timp ce poliţia bloca intrările în clădirea Parlamentului. În prima zi de proteste, luni, aceştia au scandat "Ruşi! Ruşi!" la adresa poliţiei şi a parlamentarilor partidului de guvernământ.

"Această lege apără democraţia din ţara noastră de orice ingerinţă străină", a declarat în timpul dezbaterii proiectului de lege, Arcil Talakvadze, un deputat de rang înalt care reprezintă Visul Georgian.

În replică, Tina Bokuceava, liderul parlamentar al partidului de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, a spus: "Retrageţi această lege, o dată pentru totdeauna! Nu există loc în Georgia pentru o lege rusească. Europa este alegerea poporului georgian".

Proiectul de lege trebuie să treacă de trei lecturi în parlament, iar apoi se va confrunta probabil cu un al patrulea vot pentru a trece peste un veto al preşedintei Salome Zourabichvili, un critic al partidului Visului Georgian şi care se opune proiectului de lege. Puterile sale sunt însă în mare parte ceremoniale.

Ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, au îndemnat Georgia să nu adopte proiectul de lege.

Guvernul georgian, care s-a confruntat cu acuzaţii de autoritarism şi înclinaţii pro-ruse, susţine că legea este necesară pentru a promova transparenţa şi a combate "valorile pseudo-liberale" impuse de străini.

Visul Georgian a reintrodus în mod neaşteptat proiectul de lege în această lună, la mai bine de un an după ce renunţase la o tentativă anterioară de adoptare a legii pe fondul protestelor.

Protestatarii au declarat pentru Reuters că, în opinia lor, este în joc viitoarea aderare a Georgiei la UE, care este foarte populară în această ţară de 3,7 milioane de locuitori. "Nu-mi place că guvernul încearcă să suprime ONG-urile şi să pună nişte etichete pe ele ca şi cum ar fi agenţi străini", a declarat Luka Ţulaia, un programator în vârstă de 32 de ani. "Este vorba de menţinerea independenţei şi, de asemenea, de menţinerea legilor pentru a ne putea integra mai bine în Uniunea Europeană", a subliniat tânărul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O lege mult mai severa este in USA privind influenta straina,

    dar nu si ptr. alte state, ce democratie interesanta  

    1. Ce are una cu alta? Oamenii din Georgia nu vor legea asta. Cei din SUA o vor pe a lor. Unde e problema?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb