REVISTA PRESEI - 03.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Paleologu, plăţi ilegale de 26.000.000 euro

În anul 2009, instituţia condusă de Theodor Paleologu a încadrat lucrări de construcţii la drepturi de autor, potrivit unui raport al Corpului de Control al prim-ministrului. Statul a folosit această formulă de plată inclusiv pentru înlocuirea instalaţiilor sanitare sau a aparatelor de aer condiţionat. Ministerul Culturii a plătit, în anul 2009, în mod ilegal, 26 de milioane de euro sub formă de drepturi de autor, este concluzia unui raport al Corpului de Control al prim-ministrului obţinut de "Adevărul". În perioada la care se referă raportul, ministerul a fost condus de democrat-liberalul Theodor Paleologu.

"Statul sălbatic" al lui Iliescu şi al lui Nastase

Site-ul WikiLeaks a publicat o notă, din 2004, în care fostul comisar european Chris Patten considera România un "stat sălbatic". Ion Iliescu, fostul preşedinte al "statului sălbatic", susţine că România era pregătită pentru aderarea la UE încă din 2004, în ciuda reacţiilor diplomatice. România este un stat sălbatic şi o sursă de proxenetism. Cam aceasta este imaginea ţării noastre în notele confidenţiale trimise de diplomaţii americani la Washington. O astfel de telegramă trimisă de ambasadorul american pe lângă UE, Rockwell Schnabel, redă o discuţie, din 2004, cu britanicul Chris Patten (66 de ani), la acea vreme comisar european pentru Relaţii Externe. Potrivit "notei informative", Patten a declarat că România este un "stat sălbatic".

Guvernul Boc dă vina pe presiuneile FMI

Executivul analizează cinci variante de schimbare a actualului sistem de concediu maternal. Reprezentanţii Coaliţiei invocă şi cerinţele FMI de reducere a indemnizaţiilor pentru mame. Toate soluţiile propuse de partidele din Coaliţie prevăd reducerea cuantumului indemnizaţiei, ceea ce le-ar putea determina pe mame să se întoarcă mai devreme la serviciu. Partidele din Coaliţie nu au reuşit să se înţeleagă ieri în privinţa variantei finale a concediului maternal pentru 2011. Fiecare partid a venit cu altă propunere, iar cea mai negativă previziune pentru mame este cea lansată de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Vot controversat în cazul petiţiei privind presa română

Petiţia împotriva includerii presei române în Strategia Naţională de Apărare ca "vulnerabilitate" a fost închisă astăzi de comisia Parlamentului European. Votul ar putea fi contestat. Doar reprezentanţii PPE şi-au exprimat opţiunea în legătură cu nemulţumirea jurnaliştilor petiţionari. Liberalii şi socialiştii au ieşit din sală. În timp ce liberalii şi socialiştii europeni au contestat procedura de vot, reprezentanţii Comisiei Europene au luat distanţă faţă de întreaga problemă. Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a precizat că în strategia de siguranţă naţională se recunoaşte o problemă, dar că nu s-ar impune în niciun fel condiţii sau restricţii mass media din România.

Comisia Europeană: e competenţă naţională

Criticaţi de europarlamentari pentru lipsa unei reacţii mai clare legată de petiţie, responsabilii CE au precizat că iau în serios problema libertăţii de exprimare şi petiţa din partea României. "A spus şi doamna Reding (n.n vicepreşedintele Comisiei Europene): libertatea este o şansă şi nu un pericol. Juridic, principiile sunt clare atunci când UE nu deţine competenţe într-o chestiune sau alta. Implicaţiile unei strategii naţionale cu privire la libertatea de expresie sunt de competenţa naţională", a precizat reprezentatul Comisiei, aflat la dezbaterea din Parlamentul European. Semnatarii petiţiei, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind au fost invitaţi oficial să-şi susţină punctul de vedere în cadrul şedinţei. Petiţia a fost depusă la sfârşitul lunii septembrie.

De ce n-a ieşit România din criză în trimestrul III

Reducerea consumului şi creşterea preţurilor au adâncit recesiunea, menţinând pe minus comerţul, agricultura, construcţiile şi serviciile. Doar industriaşii, importatorii şi exportatorii au avut creşteri. Reţeta toxică e compusă din scumpiri în condiţii de consum redus: ca volum, economia s-a contractat cu 2,5% în trimestrul III, dar ca preţuri curente a crescut cu 7,5%. O legitate economică spune că atunci când cererea şi consumul scad nu mai e loc de scumpiri, dar România a contrazis chiar şi această teză - cu preţul rămânerii în recesiune. Mai exact, cu toată scăderea drastică a consumului din perioadele anterioare, chiar în prima zi a trimestrului al treilea (1 iulie) Guvernul a majorat Taxa pe Valoarea Adăugată, provocând scumpiri în lanţ pe toate palierele economiei.

Băncile europene au luat banii americanilor

Rezerva Federală, banca centrală a SUA, a acordat sute de miliarde de dolari giganţilor bancari europeni precum UBS, Barclays, Deutsche Bank şi RBS. Banca centrală a SUA a fost obligată să prezinte documentele privind împrumuturile de urgenţă acordate în perioada 2007-2009. Dezvăluirile i-au indignat pe americani.

CURENTUL

Felix îi ordona ministrului Şereş: "să nu mergi la DNA decât legat". Stenograme cenzurate de Realitatea TV şi Antena 3

Discuţiile telefonice surprinse în stenograme, purtate între Dan Voiculescu, (preşedintele Partidului Conservator) şi Codruţ Şereş (ministrul Economiei), scot în evidenţă controlul total exercitat de Felix asupra oamenilor săi din guvern. Situaţia este similară cu a lui Sorin Ovidiu Vîntu, alintat Nuş, cel care a fost surprins pe tehnică în timp ce-şi instruia şi el, telefonic, supuşii infiltraţi peste tot. În cazul lui Şereş, obedienţa lui faţă de stăpân este totală. Ministru la acea dată, Şereş este instruit pas cu pas asupra a ceea ce are de făcut. În plin scandal legat de bileţelul ALRO şi de băieţii deştepţi din energie, Voiculescu îl suna de câteva ori pe zi pentru a-i spune cum să reacţioneze la stimuli: "dă un comunicat în care să spui că eşti persecutat politic", "fă o plângere la procuratură împotriva lui Ioan Oltean", "să nu mergi la DNA decât legat" etc. etc.

Omul lui SOV, Said Baaklini, acuzat pentru restituiri ilegale de TVA în valoare de 60 milioane de euro

Libanezul Said Baaklini, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, este cercetat de DNA pentru restituiri ilegale de TVA de 60 milioane de euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut străinului patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare. Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este inculpat pentru evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, potrivit unui comunicat de ieri al DNA. În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de inculpaţii Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.

Onoruri, de Tia Şerbănescu

Până la urmă dl Băsescu a reuşit să încingă spiritele de ziua naţională şi în absenţă: faptul că l-a delegat pe premierul Boc să deschidă parada militară şi să primească onorul rostind "Bună ziua" şi primind urarea "să trăiţi!" (nici măcar "să trăiţi bine!") a provocat supărarea dlui Geoană care, fiind al doilea în protocolul de stat, a revendicat acest minut de onoare. Dl Geoană a cerut chiar o anchetă privind această uzurpare de paradă - încheiată de altfel cu huiduieli la adresa înlocuitorului preşedintelui. De-aia l-a şi desemnat dl Băsescu: ca nu cumva să lase onorurile opoziţiei - deşi ziua naţională este a tuturor.

Joburile cele mai căutate în 2011

Domeniile care anunţă că au nevoie de personal în 2011 sunt industria bunurilor de larg consum, sectorul auto, metalurgia şi producţia de maşini şi echipamente, spun specialiştii în resurse umane. Şanse destul de mari au şi muncitorii calificaţi şi specialiştii. Companiile vor mai căuta anul viitor şi specialişti în vânzări, mai ales oameni cu experienţă în domenii de nişă, precum IT şi soluţii tehnice. Şi sectorul IT&C rămâne deschis angajărilor în 2011, alături de companiile care îşi deschid call-centere la nivel local. Totodată, companiile nu sunt dispuse să mărească salariile tuturor angajaţilor, ci numai ale acelora care au rezultate bune. În medie, conducerile companiilor pregătesc creşteri salariale de 6-8% în 2011, acordate strict pe criterii de performanţă. Patronii din sectoarele unde este nevoie de personal calificat vor avea probleme în găsirea de oameni pregătiţi, iar industria auto este direct vizată.

CURIERUL NAŢIONAL

Alba - neagra cu prima înmatriculare

Ministerul Mediului scumpeşte taxa auto ca să aibă bani pentru Rabla 2011. 80% din banii Fondului de Mediu vin din taxa de înmatriculare. Anul viitor, un voucher va costa statul cu 21 la sută mai puţin decât acum, dar la înmatriculare ţi se va cere cu 25 la sută mai mult. Pe principiul "îţi dau cu o mână, dar îţi iau cu două şi-ţi mai scot şi ochii după aceea", Ministerul Mediului s-a gândit să încurajeze achiziţia maşinilor noi prin majorarea taxei de primă înmatriculare cu 25 până la 50 la sută, astfel încât să aibă bani pentru programul Rabla de anul viitor. Că tot spun oficialii ministerului că pentru o maşină nouă se vor da patru, nu trei, vouchere, de câte 3.000 lei fiecare. Numai că, românul care nu face bişniţă cu voucherele şi-şi dă la casat propria maşină veche, nu va primi anul viitor de la stat decât aproximativ 700 euro, cu 21 la sută mai puţin faţă de anul acesta, în timp ce la înmatricularea autovehicului nou va fi nevoit să plătească cu 25 până la 50 la sută mai mult.

Ne împrumutăm haotic pentru cârpeala bugetară

Chidesciuc: Dacă ar fi să vorbim de existenţa unei curbe de randament, ar trebui ca MFP să emită în mod constant. "Se presupune că sumele pe care vrei să le atragi sunt necesare, însă dacă le respingi transmiţi un mesaj negativ pieţelor". Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să atragă în luna decembrie 4,6 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, valoarea indicativă fiind similară cu cea propusă în ultimele luni şi peste media sumelor pe care Trezoreria a reuşit să le împrumute. Astfel, Finanţele scot la vânzare în ultima lună a anului obligaţiuni de stat în valoare cumulată de 800 milioane lei şi certificate de trezorerie de 3,8 miliarde lei. Prima operaţiune este programată pentru luni, 6 decembrie, pentru vânzarea de certificate cu maturitatea la şase luni, în valoare de 1 miliard de lei.

Multinaţionalele din Europa, momite cu bani de la UE

Coca-Cola, IBM şi McDonalds s-au bucurat de bani din fonduri structurale. Nici companiile europene nu se sfiesc să ceară bani. Companii mari, multinaţionale sunt atent monitorizate de Uniunea Europeană, care nu ezită să le ajute când acestea au nevoie de fonduri pentru investiţii pe teritoriul Comunităţii, reiese dintr-un studiu realizat de ziarul Financial Times. Fondurile structurale vizează în principal întreprinderile mici şi mijlocii din statele mai sărace ale UE. Cu toate acestea, companiile multinaţionale sunt eligibile pentru aceste fonduri şi, pentru a le primi, profită de dorinţa Uniunii de a rămâne competitivă. "Este vorba de un concurs global. Dacă nu participăm la el, toate centrele de producţie vor părăsi Europa, aşa că trebuie să găsim modalităţi de a le păstra", a declarat pentru Financial Times, comisarul european pentru Dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Preţul aurului creşte din cauza temerilor privind Europa

Totuşi, cererea vine doar din partea investitorilor. Chiar şi după ajutorul de urgenţă acordat Irlandei, investitorii nu şi-au recăpătat încrederea. De asemenea, preţul argintului, al paladiului şi al platinei au crescut. Preţul aurului a ajuns ieri aproape de recordul de 1.424 dolari pe uncie, pe fondul temerilor privind criza fiscală din zona euro, scrie Reuters. Astfel, metalul preţios a crescut, ieri, cu 5,2 dolari, până la 1.396,7 dolari pe uncie, cel mai ridicat preţ înregistrat din data de 12 noiembrie.

EVENIMENTUL ZILEI

Povestea omului care a stors lumea de secrete

Cine se află în spatele WikiLeaks. Julian Assange, un australian de 39 de ani fără locuinţă, a întors pe dos politica mondială cu documentele găzduite de site-ul WikiLeaks. De două zile, a intrat pe lista "most wanted" a Interpol. Contorul WikiLeaks arăta ieri după-amiază aşa: 597 de documente cu informări de la ambasade publicate dintr-un total de 251.287 capturate şi 366.424 de suporteri pe Facebook. Pe aceeaşi pagină, un citat din revista "Time", vechi de aproape patru ani: "(WikiLeaks - n.r.) poate deveni o unealtă jurnalistică la fel de importantă precum Legea libertăţii de informare". Telegramele confidenţiale sau strict secrete apărute pe acest site cu "înfăţişare" anostă umplu zilnic paginile ziarelor şi tulbură somnul puternicilor planetei. În spatele întregii operaţiuni se află un australian insomniac de 39 de ani, fără locuinţă stabilă.

Banii de Dacie, achitaţi şi de BRD din vara lui 2011

Cei care au depus bani la CEC pentru achiziţia de maşini Dacia pot solicita plata despăgubirilor începând cu 31 octombrie, la orice unitate teritorială a CEC Bank, a anunţat, astăzi, instituţia de credit. Despăgubirile sunt plătite clienţilor care au calitatea de titular, co-titlular sau beneficiar al sumei. Persoanele care nu au primit scrisoare de confirmare trebuie să se prezinte, începând cu 31 octombrie, la anumite unităţi teritoriale ale băncii pentru a solicita plata despăgubirii. Guvernul a alocat 760 milioane lei în acest sens. Numărul beneficiarilor a crescut de la 37.462 de persoane la 37.478 deponenţi.

Boc le închide gura PDL-iştilor cu 40 de milioane de la buget

Pentru a nu se mai revolta public în timpul negocierilor pe noul buget, nemulţumiţii din PDL au fost temperaţi cu o tranşă din rezerva pe 2010. Între nou-intraţii în topul beneficiarilor: Cezar Preda. Aproape 10 milioane de euro din bani publici l-a costat pe Emil Boc calmarea spiritelor în PDL înainte să înceapă negocierile pe bugetul pe 2011. Banii, scoşi din Fondul de Rezervă, au fost direcţionaţi săptămâna aceasta la primării, PDL-iştilor revenindu-le jumătate din cele 70 de milioane de lei puse la bătaie de guvern. Dincolo de cheltuieli curente, Boc le finanţează propriilor aleşi locali noi clădiri de primării, reabilitări de cămine culturale, drumuri sau utilităţi în sălile de sport.

FINANCIARUL

Încă 70 de milioane de lei pentru amenajări de parcuri şi săli de sport

Un milion de lei cadou de la guvern pentru primăria condusă de Negoiţă. Primăriile PDL primesc aproape jumătate din sumele destinate autorităţilor locale. Sub pretextul că trebuie să ajute autorităţile locale aflate în dificultate financiară, guvernul a alocat 70 de milioane de lei pentru diverse primării din oraşe şi comune. Din această sumă, 24,4 milioane de lei sunt destinaţi finanţării unor obiective de investiţii. Din lista nominală publicată în Monitorul Oficial reiese că printre aceste investiţii se numără şi reamenajarea de parcuri, pentru care Executivul a alocat 600.000 de lei. Doar pentru reabilitarea parcului din zona centrală a oraşului Balş, judeţul Olt, Cabinetul Boc a "investit" 290.000 de lei. Pentru amenajarea ori modernizarea a şapte săli de sport a fost alocată suma de un milion de lei, din care doar pentru amenajarea terenului de sport din comuna Ianca, judeţul Olt, au fost aprobate 230.000 de lei.

Inaugurare: "Petrom City", cel mai mare sediu al unei companii din România

Compania Petrom şi-a inaugurat ieri-seară noul sediu, de 130 de milioane de euro, situat în cartierul Străuleşti din Bucureşti pe locul unui fost depozit de produse petroliere, ţinta a aviaţiei americane în cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul Petrom City a demarat în 2007, înaintea declanşării crizei economice mondiale, şi reprezintă cea mai mare investiţie făcută de o firmă care activează în România într-un sediu propriu. Acesta este un complex ce cuprinde două clădiri de birouri, un centru de date, o centrală electrică de 5 MW şi o parcare de 900 de locuri, desfăşurate pe o suprafaţă construită de 100.000 mp. Înainte de ridicarea construcţiei, Petrom a cheltuit 10 milioane de euro pentru decontaminarea unei suprafeţe duble de teren, proprietate a companiei. Operaţiunea a fost făcută de firma austriacă Zublin prin intermediul Strabag România. Aceasta a presupus curăţirea solului, fiind decopertaţi 100.000 mc de pământ, cât şi a pânzei freatice în care s-a infiltrat combustibilul după bombardamentele din 1944 şi cutremure.

Doar 2.300 de locuinţe noi vândute, din 10.000

Dezvoltatorii bucureşteni au reuşit să vândă în 2010 doar aproximativ 2.300 de locuinţe noi dintr-un stoc de 10.000 înregistrat la începutul anului, majoritatea (80%) reprezentând apartamente cu preţuri sub 90.000 de euro. Totodată, mai mult de 7.000 de apartamente (70%) din stocul menţionat sunt nevandabile, o parte dintre acestea urmând să fie repoziţionate pe piaţă, iar altele vor rămâne nevândute, susţine Ion Catutoiu, directorul general al companiei RealTime. "Suntem foarte aproape să epuizam stocul de locuinţe vandabile, adică cele accesibile ca preţ, locaţie bună şi se încadrează în TVA de 5% şi < Prima casă >. Mai sunt doar câteva sute de apartamente pe piaţă ce pot fi achiziţionate de români, restul fiind prea mari, cu preţuri ridicate şi în ansambluri rezidenţiale nelocuite", afirmă Ion Catutoiu.

Şeful băncii centrale a Chinei, omul care decide soarta lumii

Zhou Xiaochuan ocupă locul 4 într-un top Foreign Policy al înţelepţilor lumii. Prima poziţie este împărţită de oamenii de afaceri americani Warren Buffet şi Bill Gates. La începutul lunii trecute, preşedintele Chinei, Hu Jintao, a fost proclamat de experţii americani drept cel mai influent om al Planetei. Tot luna trecută, experţii britanici ai băncii Standard Chartered estimau că în următorii 10 ani China are toate şansele să devină prima economie a lumii, înaintea Statelor Unite. Ne mai întrebăm, oare, de ce analiştii publicaţiei americane "Foreign Policy" îl consideră pe guvernatorul băncii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, omul "care ţine în mâinile sale soarta economiei globale"? De altfel, la începutul lunii octombrie, cunoscutul finanţist american, George Soros, estima că marele stat asiatic controlează deja sistemul valutar global.

Construcţiile şi agricultura au contribuit la scăderea PIB cu 2,3%

Consumul final al gospodăriilor s-a diminuat cu 1%. Construcţiile şi-au accentuat declinul la 14,9% în trimestrul al treilea, iar volumul de activitate din agricultură s-a diminuat la 7,6%. Aceste sectoare au contribuit la scăderea PIB cu 2,3% în T3. Industria şi-a încetinit avansul la 4,2%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Industria a fost ramura care a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai mare creştere a volumului de activitate, de 4,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009.

Dan Adamescu vinde 16% din acţiunile Generali

Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, va vinde pachetul de 16,03% din acţiunile pe care le deţine la Generali România. Astra Asigurări deţine 207,4 mil. acţiuni la Generali România, având o valoare nominală de 0,10 lei/titlu. Fondurile obţinute vor fi destinate constituirii a trei societăţi cu răspundere limitată care vor activa în domeniul imobiliar. Cele trei firme vor avea ca domenii de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, respectiv administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

GÂNDUL

Verde-nrourat: PDL renunţă la portocaliu şi trece la culori de camuflaj. Primul candidat fără siglă

Conştienţi de imaginea negativă pe care o au în rândul electoratului, democrat-liberalii încep testarea pieţei pentru rebranduirea din temelii. Încet-încet, culoarea simbol - portocaliul - este eliminată de pe afişele electorale, în timp ce candidaţii sunt prezentaţi ca neavând nicio legătură directă cu PDL. Prăbuşit în încrederea electoratului, având în spate sondaje care indică mi-nime istorice şi cu presiunea menţinerii majorităţii în Parlament, PDL trece la tactica partidelor de nişă, renunţând la promovarea candidaţilor prin simbolurile democrat-liberale. În primul test electoral de după acumularea deficitului de imagine, PDL a adoptat strategia camuflării propriului candidat, de pe afişele electorale dis-părând atât sigla, cât şi sloganurile pedeliste.

FMI şi Guvernul le pregătesc mamelor cinci lozuri necâştigătoare: cu cât se taie indemnizaţia şi concediul

"Există restricţiile de la Fond. FMI a cerut clar o reducere a sumei cu o plafonare între 600 şi 1.000 de lei şi reducerea perioadei la un an", a declarat, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, după întâlnirea liderilor Coaliţiei de guvernământ. El ne-a explicat că nici formaţiunile aflate la guvernare nu au reuşit să se înţeleagă pe o viitoare formă a acestui tip de prestaţie socială, în momentul de faţă fiind puse în discuţie 5 variante. Abia luni se ia o decizie. Ce propuneri s-au discutat.

Supărat că a rămas cu onorul nereperat, Geoană îl cheamă pe Oprea să dea explicaţii în faţa Parlamentului

Preşedintele Senatului aminteşte că el îi ţine locul lui Băsescu, şi nu Emil Boc, care e de abia "al patrulea om în stat". Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, rămâne supărat din cauza incidentului de Ziua Naţională când, la ceremonia de la Arcul de Triumf, în loc să primească el onorul din partea Gărzii, i-a fost prezentat premierul Emil Boc. "Aş vrea să uităm numele celor care ocupă vremelnic funcţiile în statul român, ieri nu a fost vorba nici de Traian Băsescu, nici de Emil Boc, nici de Mircea Geoană. A fost vorba de preşedintele României, de preşedintele Senatului, al doilea om în stat, şi de primul ministru al României, care este al patrulea om în stat.

JURNALUL NAŢIONAL

Sloganul Elenei Udrea la OSIM: "EU iubesc B"

Că Elena Udrea ţinteşte sus, cât mai sus, în ierarhia politică nu mai este un secret pentru nimeni. Mai puţin cunoscute sunt pregătirile asidue demarate deja de Elena Udrea pentru viitoarele campanii electorale. De exemplu, recent, Udrea a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) nu mai puţin de patru cereri pentru înregistrarea a tot atâtea sloganuri electorale. Din conţinutul acestora reiese că proaspăt aleasa preşedintă a PDL Bucureşti ţinteşte alegerile pentru Primăria Capitalei, dar şi alegeri la nivel naţional - fie pentru conducerea la vârf a PDL, fie pentru eventuale alegeri parlamentare şi, de ce nu, pentru preşedinţia României.

Raport oficial falsificat de Comisia Europeană. Bătălia adopţiilor internaţionale a ajuns la apogeu

Comisia Europeană a falsificat un raport oficial, prezentat parţial exact cu un an în urmă, la Congresul despre Drepturile Copilului de la 30 noiembrie-1 decembrie 2009, la Strasbourg. În exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, câţiva experţi care au întocmit raportul povestesc despre presiunile la care au fost suspuşi de Comisia Europeană pentru a impune concluzia că este nevoie de înfiin-ţa-rea unei Agenţii Europene pentru Adopţii. Miza noii agenţii: crearea unei "pieţe" europene a adopţiilor, prin care România să fie forţată să redeschidă adopţiile internaţionale. În spatele acestei decizii sunt grupuri de lobby pro-adopţie din Franţa, Italia, Spania şi Statele Unite. La 1 decembrie, la Strasbourg, Comisia Europeană şi Con-siliul Europei au organizat o conferinţă privind adopţiile.

Guvernul, de acord cu "ţigan" în loc de "rom"

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", propusă într-o iniţiativă legislativă a deputatuluii PDL Silviu Prigoană, bazându-se pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că acesta este termenul folosit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. "Ne-am bazat pe recomandările Academiei Române şi pe faptul că în majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta", au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale, la finalul şedinţei de joi a Guvernului. În punctul de vedere trimis Guvernului la propunerea deputatului PDL Siviu Prigoană, Academia Română, arată că termenul "ţigan" reprezintă numele corect al acestei populaţii transnaţionale.

ROMÂNIA LIBERĂ

Târguri. Febra cumpărăturilor de sezon începe în acest weekend. De unde cumpărăm cadouri de Crăciun

Opt târguri de cadouri pentru Crăciun îşi deschid porţile începând din acest weekend în Bucureşti. Organizatorii se întrec în acest an în ateliere de creaţie, unde vizitatorii îşi pot confecţiona singuri decoraţiunile de iarnă. Duminică seara se aprind luminile de Sărbători în Capitală. Tradiţionalul târg de la Galeria Dalles scoate la vânzare, până în Ajunul Crăciunului, de la globuri de sticlă pictate manual de artişti autohtoni şi olandezi până la tablouri din postere vintage, cosmetice bio sau prăjituri, dar şi cărţi, muzică şi filme. Cei care vor să îşi pregătească ei înşişi obiectele de decor pentru Crăciun vor găsi la Dalles benzi adezive din hârtie de orez sau seturi de bricolaj pe care specialiştii îi vor învăţa să le transforme în obiecte unice prin tehnica origami.

Schema completă a fraudei de 60 milioane euro

Implicare. În afacerea privind rambursarea ilegală de TVA, anchetată de DNA, apare şi numele senatorului PDL Mircea Banias. România Liberă vă prezintă radiografia completă a circuitului financiar de fraudare a statului cu zeci de milioane euro. În dosar sunt cercetaţi omul de afaceri Adrian Chebuţiu şi libanezul Said Baaklini, supranumit regele sardinelor. Arestarea în Bulgaria a afaceristului libanez Said Baaklini, personaj cu legături strânse la vârful politicii din România, dar şi reţinerea directorului executiv al societăţii UCM Reşiţa, Adrian Preda, dezvăluie cât de minuţios a fost pus la punct mecanismul prin care libanezul a demarat una dintre cele mai mari fraude cu rambursări ilegale de TVA, evaluată la 60 milioane euro. Supranumit şi "regele sardinelor", ca urmare unor afaceri mai vechi ale lui Baaklini, libanezul ar fi beneficiat, spun surse judiciare, şi de sprijinul senatorului PDL de Constanţa Mircea Banias, cât şi al unor oficiali importanţi din cadrul organelor de control fiscale.

Cum s-a împuşcat Stânga cu WikiLeaks de Cristian Campeanu

Deşi Julian Assange a dorit să dea o lovitură "imperialismului" american prin dezvăluirea telegramelor diplomatice, rezultatul este exact cel opus: viziunea americană asupra lumii este cea corectă, iar cea a stângii radicale este discreditată. Barack Obama este un om de stânga, poate prea de stânga, dar Julian Assange face parte dintr-o specie radicală aflată la stânga lui Obama. Drept pentru care se află într-o cruciadă personală împotriva Americii, indiferent cine ocupă Casa Albă.

ZIARUL FINANCIAR

Consumul populaţiei a rezistat asaltului TVA şi scăderii salariilor

Agricultura a scăzut neaşteptat cu 7,6% în T3 faţă de T3 anterior, dar consumul a scăzut cu doar 1,1% în T3, mai puţin decât cele -2,3 procente din primul semestru. Scăderea puternică a agriculturii, care i-a luat prin surprindere pe majoritatea analiştilor, şi continuarea căderii construcţiilor şi comerţului au tras economia în jos în trimestrul al treilea, ducând la adâncirea declinului la 2,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veştile pozitive au venit de la industrie, care şi-a continuat ascensiunea într-un ritm mai temperat, dar şi de la consumul populaţiei, care nu a scăzut decât cu 1,1% din PIB în trimestrul III faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, faţă de o scădere de 4,1% pe primul trimestru din 2010.

Creditele de retail s-au ieftinit în octombrie

Bancherii au ieftinit în octombrie creditele noi în lei şi euro pentru populaţie cu peste o jumătate de punct procentual, dobânzile coborând la 12,2% respectiv 5,9% pe an, după ce în lunile anterioare majoraseră costurile împrumuturilor pentru a-şi acoperi costurile cu implementarea Ordonanţei 50, prin care sunt stabilite condiţii mai transparente pentru credite. După aceste ajustări, dobânzile se găsesc aproape de minimele anului atinse la începutul verii. "Am observat o menţinere a tendinţei de scădere a costului creditelor şi în noiembrie. În general băncile mari şi cele medii sunt mai agresive cu aceste reduceri de dobândă, în timp ce mulţi dintre jucătorii mici preferă să păstreze costul la un nivel stabil", a declarat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance

Agricultura, trasă în jos de recolta târzie

Agricultura a fost surpriza negativă în ceea ce priveşte evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea, cu o scădere de 7,6% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit INS, în condiţiile în care paradoxal producţia de cereale a fost mai bună faţă de cea din 2009. Aportul agriculturii în economie a ajuns astfel la 70% din cât reprezenta în urmă cu doi ani, când sectorul a avut unele dintre cele mai bune rezultate datorită producţiei mari. Principalul motiv, spun autorităţile, este recolta târzie a cerealelor pe fondul ploilor masive de la sfârşitul verii. "Este normal ca agricultură să aibă o contribuţie negativă pentru perioada iulie- septembrie. Recoltatul a avut loc mult mai târziu din cauza ploilor masive. În mod normal, grâul ar fi trebuit strâns în iulie, dar anul acesta am terminat de recoltat la sfârşitul lui august, iar floarea-soarelui din august am amânat-o pentru septembrie.

BNR continuă să adune valută, dar cui foloseşte?

Banca Naţională a strâns în vistierie 32,8 miliarde de euro, raportând astfel un nou vârf istoric pentru rezervele valutare, însă această "bogăţie" nu se reflectă cu nimic în evoluţia economiei reale, care nu reuşeşte să îşi revină din scădere, inclusiv din cauza lipsei de finanţări. Rezervele de valută ale BNR cresc acum exclusiv pe baza împrumuturilor pe care le face statul - banii luaţi de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - care însă vor trebui rambursaţi în numai câţiva ani. Deşi BNR are în conturi cu 5,5 miliarde de euro mai mult decât în octombrie 2008, când valul crizei financiare internaţionale a lovit în plin România, abia de câteva luni a găsit curajul să lase lichidităţi din abundenţă pe piaţa interbancară, stimulând astfel băncile să reia creditarea.

Ministrul finanţelor aruncă pisica în curtea ministrului muncii: Botiş trebuie să reducă cheltuielile sociale

Cu o pondere a cheltuielilor cu asistenţa socială de 34% în bugetul general consolidat, România nu poate să mai meargă înainte şi trebuie să schimbe paradigma, insistând pe cheltuielile de investiţii, susţine ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care aruncă responsabilitatea în curtea colegului său de Cabinet, ministrul muncii Ioan Botiş: "România nu poate să elaboreze un buget numai să plătească salarii şi să să finanţeze cheltuieli sociale". Gheorghe Ialomiţianu susţine că aşteaptă ca Ioan Botiş să-i prezinte în perioada următoare varianta optimă de reducere a cheltuielilor sociale. Cheltuielile cu asistenţa socială (inclusiv cheltuielile cu bugetul pensiilor care se susţine în proporţie de doar 70% din venituri proprii) ar urma să reprezinte 33,9% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2011, buget care, construit pe un deficit de 4,5% din PIB, înseamnă 200 mld. lei.

Gică Popescu vrea să facă bani în Rahova cu un mix între o piaţă de legume şi magazine din malluri

Fostul fotbalist Gică Popescu, 43 de ani, care a investit alături de doi parteneri 10 mil. euro într-un centru comercial de tip bazar în apropiere de piaţa Rahova, inaugurat ieri, ar putea să-şi recupereze investiţia în şase ani, cu trei ani mai repede decât dezvoltatorii de malluri, bazându-se pe un model în care comercianţii de legume se intersectează cu magazine prezente şi în malluri. "Înainte de a începe construcţia Doldora Bazaar, am solicitat realizarea unor studii de piaţă, care au arătat că în apropiere de complexul comercial locuiesc 160.000 de persoane", a declarat Popescu. Bazarul din Rahova ar putea aduce încasări de 150.000-160.000 de euro pe lună din chirii, în condiţiile în care suprafaţa centrului comercial a fost închiriată în proporţie de 90% de companii precum Murfatlar, Botinelli, Jolidon, Polisano, iar preţul unui stand (de 6,3 metri pătraţi) este de 190 de euro pe lună, potrivit informaţiilor oficialilor companiei Doldora Capital şi calculelor ZF.

Banca centrală americană a devenit un card de credit gigant pentru băncile şi companiile din întreaga lume

Banca elveţiană UBS a primit cel mai mare ajutor în timpul crizei, peste băncile americane n De necrezut, dar BMW, producătorul auto de lux german, a apelat la Fed pentru 3 miliarde de dolari pentru că pieţele financiare îi erau închise n Americanii au ajuns să se întrebe de ce a fost nevoie ca Fed să ajute entităţi din afara Statelor Unite. Fed, banca centrală a Statelor Unite, a susţinut bănci şi companii din afara SUA în timpul crizei cu ajutorul fondurilor de urgenţă evaluate la 3.300 de miliarde de dolari. UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, este principalul beneficiar al acestor facilităţi, împrumuturile luate valorând 74,5 miliarde de dolari (57 miliarde de euro). Paradoxal, grupul american Citigroup a primit de la Fed doar jumătate din sumele direcţionate către banca elveţiană, scrie Bloomberg. "Este vorba despre sume enorme de bani care au salvat bănci mari din străinătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb