REVISTA PRESEI 12.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 iulie 2016

ADEVARUL

Declin demografic. România pierde net 247 de cetăţeni pe zi

Suntem mai puţini în fiecare zi ce trece cu 247 de persoane, cifră rezultată din decalajul mediu dintre numărul de decese şi cel al naşterilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Specialiştii spun că de vină ar fi nu numai situaţia economică precară, care determină cuplurile să facă mai puţini copii, dar şi tendinţa oamenilor de a pune în prim-plan cariera, în detrimentul familiei. România se află în cel de-al 26-lea an de declin demografic. Numai în primele cinci luni din acest an, populaţia României a scăzut cu 37.515 de locuitori, ceea ce corespunde unei scăderi medii a populaţiei cu 247 de persoane pe zi, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, numai în luna mai a acestui an diferenţa dintre numărul de decese şi numărul de naşteri a fost de 6.519, reprezentând spor natural negativ.

Dragnea umblă iar cu moţiunea vopsită. Cum i-a inventat Guvernului Cioloş o privatizare

PSD inventează Guvernului Cioloş intenţii de privatizare, pentru care îl ameninţă cu trântirea în Parlament. Este a patra ameninţare cu moţiunea de cenzură care nu se va concretiza, dar care este folosită ca temă de campanie sau ca mesaj pentru activul de partid. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor convoca Parlamentul de urgenţă pentru a depune moţiune de cenzură, în cazul în care Guvernul Cioloş ar intenţiona să vândă una dintre companiile strategice de stat. "Guvernul Cioloş nu are niciun fel de legitimitate ca guvern interimar să vândă vreo bucăţică, vreo piatră din România. Asta este exclus. La noi în programul de guvernare spunem clar: mai uşor cu privatizările de dragul privatizării. Eu cred că dacă acest guvern încearcă să facă acest lucru atunci putem convoca Parlamentul într-o sesiune extraordinară pentru moţiune de cenzură", a spus Dragnea, la România TV.

Latifundiarul Pimen atacă legea vânzării terenurilor la străini

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a condamnat în termeni duri una dintre legile privitoare la trecerea în proprietate privată a unor terenuri din patrimoniul statului român, în condiţiile în care eparhia pe care o conduce administrează 10.000 de hectare de pădure şi încearcă de 14 ani să obţină în Bucovina alte 166.000 de hectare de pădure. "Au fost înstrăinate peste două milioane de hectare - curată trădare de ţară, dispreţ total faţă de eroii neamului care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă pentru apărarea pământului ţării, sfinţindu-l cu sângele lor", spus ÎPS Pimen, la finalul slujbei religioase.

Protestele anti-poliţie destabilizează SUA

Alegerea lui Barack Obama în postul de preşedinte al SUA, la 4 noiembrie 2008, a fost la acea vreme considerată o cotitură în depăşirea rasismului în societatea americană. Euforia a fost, însă, de scurtă durată. De câţiva ani încoace, SUA sunt afectate de o intensificare a tensiunilor între poliţie şi populaţia afroamericană, soldate cu morţi, revolte şi dezbinare socială. După două mandate şi opt ani la Casa Albă, cel de-al 44-lea preşedinte american se pregăteşte să plece din post fără să rezolve această problemă. "Peste o mie de persoane au fost ucise de poliţie în Statele Unite", potrivit "Campaniei Zero", care denunţă violenţa forţelor de ordine. "În aproape 60% din cazuri, victimele nu erau înarmate şi nici implicate în situaţii care ar fi justificat utilizarea forţei", subliniază iniţiatorii ei.

Cum încearcă Vladimir Putin să se împace cu Occidentul

Rusia pare să-şi dorească relaţii mai bune nu doar cu unii dintre vecinii săi, ci şi cu Occidentul. Însă Moscova nu face paşi pentru a-şi normaliza relaţiile cu blocuri ca Uniunea Europeană sau NATO, ci se orientează doar spre anumite capitale, scrie "Newsweek" într-un editorial semnat de Maxim Trudoliubov de la Kennan Institute. Iar Washingtonul nu lipseşte de pe listă. Şi Rusia, şi Statele Unite par să fie gata pentru o cooperare militară în Siria. Moscova şi Ankara se concentrează pe îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, iar între Kremlin şi Helsinki s-au purtat recent discuţii privind securitatea reciprocă. Intensificarea acestor contacte a venit cu puţin timp înainte de summitul NATO, care s-a desfăşurat la Varşovia în perioada 8-9 iulie.

Brexit. O femeie va prelua cârma guvernului Marii Britanii

Actualul premier al Marii Britanii, David Cameron, a anunţat că va demisiona miercuri din funcţie, iar în cursul aceleiaşi zile Theresa May îi va prelua funcţia, relatează BBC. Într-o scurtă declaraţie făcută în faţa reşedinţei sale oficiale, premierul a anunţat că va răspunde miercuri la ultima sa rundă de întrebări în Parlament, transmite Sky News. Theresa May, viitorul premier al Marii Britanii, are o reputaţie de politician dur, cu multă experienţă, capabilă să facă faţă oricăror atacuri şi care are opinii conservatoare, iar singurul lucru care sugerează că are şi o parte nonconformistă este reprezentat de pantofii îndrăzneţi pe care îi poartă, relatează ITV

Marii retaileri susţin că legea "51% alimente româneşti" îi favorizează pe producătorii din Bulgaria şi Ungaria şi că va genera scumpiri

Legea care obligă marele reţele de hipermarketuri să vândă cel puţin 51% alimente româneşti nu-i ajută, în realitate, pe producătorii români, pentru că obligă marile reţele comerciale să încheie contracte cu producători regionali, categorie în care intră şi producătorii din Bulgaria şi Ungaria, a declarat Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), pentru News.ro. Reprezentantul AMRCR mai susţine că legea ar putea determina o creştere a preşurilor, deoarece retailerii nu mai pot factura către producători anumite servicii precum logistică, marketing şi promovare.

BANCHERUL

Băncile au câştigat de 20 de ori mai multe procese decât clienţii privind conversia creditelor in valuta

Pentru că presa (inclusiv Bancherul.ro) prezintă doar procesele câştigate de către clienţi împotriva băncilor, poate fi o surpriza faptul că băncile sunt cele care au câştigat, până acum, marea majoritate a litigiilor in instanţe cu clienţii pe tema conversiei creditelor in valută. Băncile au câştigat până acum de 20 de ori mai multe procese decât clienţii privind conversia creditelor in valuta, conform datelor agregate de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) de la cele 5 bănci membre. " Astfel, la nivelul celor cinci bănci membre CPBR (BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, UniCredit si ING), la finalul lunii martie existau peste 650 de hotărâri judecătoreşti pe fond in favoarea băncilor si 30 câştigate de clienţi, in timp ce la instanţele superioare existau 85 de hotărâri definitive in favoarea băncilor si 5 pentru clienţi", spune Bogdan Preda, secretarul general a CPBR.

CURENTUL

Cristian Buşoi reclamat pentru plagiat la doctoratul în "politici de sănătate"

Cristian Buşoi şi-a luat doctoratul la Universitatea de Medicină din Timişoara sub îndrumarea celebrului Cristian Vlădescu, aflat ani la rând în funcţii de conducere în sistemul românesc de sănătate. Un ştab autentic. Însă, acum, Societatea Academică din România va sesiza Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu suspiciunea de plagiat din teza de doctorat a lui Cristian Buşoi, numită "Politici de sănătate în programele electorale şi de guvernare în perioada de tranziţie". Sesizarea SAR se bazează pe analiza realizată de Stelian Ene şi publicată pe site-ul contributors.ro pe data de 5 februarie. Potrivit acesteia, principalele lucrări care constituie sursa posibilului plagiat al tezei lui Cristian Buşoi sunt: Andrei Ţăranu, Doctrine politice contemporane, curs SNSPA 2001 şi Alina Mungiu-Pippidi coord., Doctrine politice, Polirom 1998, anunţă romaniacurata.ro.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul se opune creşterii salariilor

Executivul a sesizat Curtea Constituţională atât în privinţa majorării cu 15% a salariilor celor care au titlul de doctor, cât şi asupra creşterii cu 10% a salariilor pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii. Curtea Constituţională se va pronunţa şi asupra proiectului de act normativ care prevede acordarea unor stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară pentru medici. O a treia solicitare adresată Curţii se referă la majorarea cu 50% a salariilor funcţionarilor publici, inclusiv a demnitarilor, pentru riscul şi suprasolicitarea neuropsihică la care sunt supuşi.

Brexit-ul ar putea tăia elanul investitorilor din Europa

Anul 2015 a fost un an record pentru investiţiile directe în Europa, însă votarea ieşirii din UE a Marii Britanii ar putea schimba climatul în Uniune. EY: Decizia Marii Britanii de a părăsi UE ne aduce pe un teritoriu necunoscut. România a fost, în 2015, una dintre cele mai importante destinaţii din Europa pentru investitorii străini. Investiţiile străine directe (ISD) în Europa au atins un maxim istoric, cu un număr de 5.083 de proiecte ISD în 2015 (o creştere anuală de 14%), generând 217.666 de noi locuri de muncă (şi o creştere de 17%), conform studiului EY: European attractiveness survey 2016. Europa de Vest continuă să fie cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investiţii străine directe din Europa, cumulând 77% din toate proiectele ISD. Marea Britanie, Germania şi Franţa deţin împreună puţin peste jumătate (51%) din proiectele ISD înregistrate în întreg spaţiul european.

CEZ furnizează energie Grupului Renault România

Începând cu data de 1 iulie, furnizorul de energie electrică al Grupului Renault România - principalul producător auto din România - este CEZ Vânzare, una dintre cele 4% companii sigure şi de încredere din ţară. CEZ Vânzare a adăugat în portofoliul său de 1,4 milioane de clienţi la nivel naţional un partener strategic prin natura şi dimensiunea afacerilor operate în România: Grupul Renault România, cu cele două situri principale - uzinele DACIA şi Centrul Tehnic Titu al Renault Technologie Roumanie. Grupul Renault România a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de 4,7 miliarde euro, reprezentând 3% din PIB şi aproape 8% din exporturile româneşti. CEZ Vânzare a câştigat votul de încredere al celui mai mare producător român de automobile prin oferta personalizată creată, experienţă în domeniul energetic, apartenenţa la un grup energetic puternic şi o echipă redutabilă de specialişti.

Marea Britanie îşi numeşte un nou comisar la Bruxelles

Julian King, actualul ambasador britanic la Paris, a fost propus de premierul David Cameron pentru a deveni noul comisar european de naţionalitate britanică în Comisia Europeană, până la finalizarea negocierilor de ieşire din UE. Julian King îl înlocuieşte pe Jonathan Hill, care a doua zi după referendumul din 23 iunie a demisionat din funcţia de comisar pentru probleme financiare, "foarte decepţionat" de decizia conaţionalilor săi de ieşire din Uniunea Europeană. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, urma să-l primească luni pe noul comisar desemnat de Londra. Potrivit procedurii cunoscute, el trebuie să se asigure de competenţa candidatului britanic, de "independenţa" sa ca oficial european şi, de asemenea, de "angajamentul său european".

EVENIMENTUL ZILEI

S-ar putea ca victoria PSD la Localele pe Bucureşti să fie eşecul la parlamentarele pe ţară! - de Ion Cristoiu

Succesul PSD la locale nu garantează automat succesul la parlamentare, deşi, în toate momentele electorale anterioare din postdecembrism, alegerile locale au semnalat o tendinţă a electoratului, tendinţă care s-a manifestat şi la parlamentare. În 2016, teoretic, lucrurile ar trebuie să stea la fel. Altfel spus, PSD-ul, învingător la locale, să biruie şi la Parlamentare. Numai că alegerile parlamentare din 2016 nu vor fi, ca pînă acum, o confruntare între partide. Alegerile parlamentare din 2016 nu vor fi în realitate o confruntare între PSD şi PNL, ci una între PSD, pe de o parte, şi PNL + Sistemul Instituţiilor de forţă pe de altă parte. Victoria PSD îi sperie de moarte pe şefii instituţiilor de forţă, ajunşi la un concubinaj fericit cu Klaus Iohannis.

Patronul Hotelului Phoenicia, audiat la Poliţia Capitalei

Mohammad Murad, patronul lanţului hotelier Phoenicia şi preşedintele Federaţiei Patronatelor din turismul românesc, a fost audiat la Poliţia Capitalei, în calitate de martor, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Poliţiştii de la Capitală au confirmat pentru EVZ că audierea lui Murad are legătură cu percheziţiile de ieri dimineaţă din Bucureşti, dar şi cu cele efectuate în judeţele Ilfov, Constanţa şi Prahova. Potrivit anchetatorilor, se pare că o societate comercială cu sediul în Bucureşti s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Marfa pe care aceştia o comercializau trecea prin mai multe societăţi comerciale, care de fapt nu existau. Astfel, s-a creat un circuit evazionist, prejudiciul fiind de aproximativ 3,8 milioane de lei.

Informaţii INCENDIARE despre artizanul din umbră al CRIZEI REFUGIAŢILOR care a lovit Europa

Un punct important de pe agenda miliardarului american George Soros pare a fi distrugerea graniţelor naţionale. Afirmaţia este inclusă într-un amplu material publicat pe blogul Zero Hedge despre strămoşii, viaţa, afacerile, preocupările, viziunile afaceristului evreu, originar din Ungaria, supravieţuitor al Holocaustului şi stabilit în Statele Unite. Criza refugiaţilor nu este un fenomen care s-a produs în mod natural. Mai mult, debutul său a coincis cu donaţiile băneşti oferite de Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui Soros (Open Society Foundation - OSF) Institutului de politici pentru migraţie şi Platformei pentru cooperare internaţională în privinţa migranţilor fără documente. Ambele organizaţii susţin aducerea musulmanilor din lumea a 3-a în Europa, mai scrie garretgalland.com.

Serviciile de informaţii externe ale lui Merkel au spionat mai multe ţări membre UE şi NATO

Numeroşi responsabili ai unor guverne străine ale unor ţări membre ale Uniunii Europene şi NATO au fost spionaţi de serviciile de informaţii externe germane până în octombrie 2013, relevă un raport al unei comisii parlamentare germane. Potrivit DPA printre persoanele spionate s-ar fi aflat şi şefi de stat şi de guvern, miniştri şi membri ai birourilor lor, precum şi membri ai unor instituţii militare. Activităţile de spionaj ale Bundesnachrichtendienst (BND) s-au axat pe reprezentanţele diplomatice ale statelor membre NATO şi UE în lume, care reprezentau două treimi din cele 3.300 de obiective vizate. Noile dezvăluiri o pun într-o situaţie jenantă pe cancelarul german Angela Merkel, care i s-a plâns preşedintelui american Barack Obama că spionajul între prieteni "nu se face", după ce s-a aflat că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA îi monitoriza telefonul, comentează DPA, citată de Agerpres.

Boala LETALĂ de care suferă Europa: dovada acuzaţiei de COMPLICITATE dintre Bruxelles şi Marea Finanţă internaţională

Banca americană Goldman Sachs l-a angajat pe fostul şef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca preşedinte ne-executiv al filialei sale din Londra. Tot un angajat al Goldman Sachs a fost, între 2002 şi 2005, actualul director al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. În această informaţie aparent banală, politologul şi sociologul francez Maxime Tandonnet, vede însă simptomul Europei bolnave şi putrede de astăzi, în care aroganţa conducătorilor creşte pe măsură ce boala se agravează galopant. O boală pe care liderii vor să o "trateze" prin concentrarea puterii în mâinile lor şi reducerea democraţiei şi a puterii votului popular.

JURNALUL NATIONAL

Consulul general onorific al României în El Salvador a fost ASASINAT

Consulul general onorific al României la San Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake, a fost asasinat duminică în locuinţa sa din capitala ţării, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al procuraturii din El Salvador, potrivit Agerpres. Potrivit sursei, "corpul victimei a fost găsit cu un căluş în gură". Purtătorul de cuvânt al procuraturii a adăugat că "deocamdată" nu se cunosc motivele crimei şi circumstanţele în care a avut loc şi că procurorul Unităţii speciale pentru omucideri "se află în continuare la locul tragediei". Este al doilea diplomat asasinat în El Salvador în cursul acestui an. La 26 mai, consulul onorific al Panama în El Salvador, Carlos Armando Lemus, a fost găsit fără viaţă în interiorul unei maşini pe o arteră a capitalei.

Cât de săraci sunt românii

Una din trei familii din România nu a putut face faţă cheltuielilor anul trecut şi rămas cu restanţe la plata întreţinerii sau la energia electrică. Şi asigurarea hranei de zi cu zi a fost o problemă pentru 80% dintre aceste gospodării. Câştigurile nete nu sunt suficiente pentru acoperirea costurilor vieţii pentru 32,8% dintre gospodăriile din România, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, 36% dintre familii s-au aflat în imposibilitatea de a-şi plăti întreţinerea locuinţei din cauza lipsei resurselor financiare. Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 16,7% din gospodăriile defavorizate, ponderea acestora fiind de 14% în mediul urban şi de 19,4% în mediul rural, apoi abonamentul la radio şi televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,6% din gospodării, iar factura telefonică - de 6,4%, se arată în lucrarea "Coordonate ale nivelului de trai în România", realizată de INS.

Voucherele Rabla s-au epuizat

Programul Rabla s-a bucurat de un succes neaşteptat în acest an. Toate cele 13.000 de tichete electronice destinate persoanelor fizice au fost rezervate în trei săptămâni de la lansare. Această premieră s-a datorat şi faptului că este pentru prima dată când vaucherul Rabla a putut fi utilizat ca avans pentru programul Prima Maşină. În acest fel, Rabla a reuşit să tracteze şi Prima Maşină, program care nu a prea mers. "Este pentru prima dată în istoria programului când toate tichetele electronice destinate persoanelor fizice sunt rezervate. Nu poate decât să ne bucure că populaţia manifestă un asemenea interes şi că putem contribui activ la îmbunătăţirea calităţii aerului în România", a declarat Istvan Jakab, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu. Dealerii auto cer acum suplimentarea fondurilor sau alocarea banilor necheltuiţi pe maşinile electrice către cumpărătorii de maşini obişnuite.

NATIONAL

Nu le ies banii de la DNA!

Se pare că unii miliardari care ştiau că nu mai au nicio şansă sa tragă prea mult de timp in instanţe si că sunt pandiţi de condamnări la închisoare cu executarea au riscat totul pe o singură carte si au început sa scoată bani, cât mai mulţi bani, in străinătate. Aşa s-a si ajuns deja la o mica legenda in high-life-ul dâmboviţean potrivit căreia, in ultimul an de zile cel puţin, romanii "prigoniţi" de DNA in tara au ajuns "regii cash"-ului din Monaco. Iar printre cei suspectaţi că ar fi scos sume exorbitante de bani cash din Romania sunt, desigur, membrii aşa-numitului "grup de la Monaco", format din câteva duzini de foşti politicieni, demnitari sau oameni de afaceri, de la Adriean Videanu si Sorin Blejnar, pana la Dan Adamescu.

SECRETUL PORTUGALIEI: investiţii cu cap ale primăriilor

La 12 ani distanta de la turneul final pe care l-a găzduit, Portugalia s-a schimbat radical din punct de vedere al strategiei pentru sport. Autorităţile au luat măsuri concrete si imediat chiar după pierderea finalei cu Grecia, din 2004. Adio, bani publici pentru cluburi de fotbal! Aşa s-a gândit atunci la Lisabona, iar decizia a fost aplicata la nivel naţional. Fiecare primărie din Portugalia a stopat finanţarea echipelor locale, banii alocaţi sportului mergând pe construirea si dezvoltarea unor centre de copii si juniori. Treptat, in jurul marilor oraşe (si nu numai) s-au format adevărate academii de fotbal, ajunse in decurs de numai 10 ani să fie printre cele mai apreciate de pe continent. In loc să investească in formaţii gen Concordia Chiajna sau FC Voluntari, primăriile au ales viitorul.

Amenzile sunt colosale. Dispare taxa pe raft

Amenzile sunt colosale pentru cei care nu respectă prevederile legii: intre 100.000 si 150.000 lei. Unul dintre cele mai criticate proiecte, Legea "51% produse romaneşti", a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Marile magazine vor fi obligate, astfel, să comercializeze produse provenite din plan local in proporţie de 51%. Totodată, se prevede si interdicţia comercianţilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft. Proiectul prevede ca marile magazine sa aibă pe rafturi carne, fructe si legume din producţie românească in proporţie de cel puţin 51%, alimente care trebuie sa provină dintr-un "lanţ scurt" de aprovizionare.

PUTEREA

Guvern contra Parlament, la CCR

Executivul condus de premierul Dacian Cioloş intră în coliziune cu Parlamentul dominat de PSD şi aliaţii săi, pe tema majorărilor salariale pentru diverse categorii de bugetari, votate pe bandă rulantă de Legislativ în ultimele luni. Astfel, Guvernul a anunţat anunţat, luni, atacarea la Curtea Constituţională a patru legi care acordă diverse sporuri şi stimulente financiare unor categorii de angajaţi din sectorul public, motivând în principal cu faptul că, potrivit art.138 alin (5) din Constituţia României, republicată, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare, dar invocând şi alte considerente de ordin economic.

"Moşia" RATB, plină de ilegalităţi

Regia de transport public a devenit sinecură politică pentru membrii PSD. Aleşi ilegal pe finalul de mandat al liberalului Răzvan Sava, membrii Consiliului de Administraţie al RATB nu au cum să ia decizii corecte şi să ajute managementul să devină performant. Deşi consilierilor generali li s-a atras atenţia public de ilegalitatea numirilor, maşina de vot nepăsătoare a validat nişte persoane fără concurs, aşa cum prevede legea. Este chiar un fals care s-a produs în raportul comisiei de evaluare, iar prefectul Capitalei s-a prefăcut că nu vede ilegalitatea şi nu a atacat în instanţă HGCMB nr. 69 din 31 martie 2016. La toate acestea se adaugă faptul că directori cu salarii grase sunt şi funcţionari publici prin primăriile de sector. Sindicatele solicită controale serioase, dar nimeni nu-i bagă în seamă.

ROMANIA LIBERA

Paradox: Străinii ne creează locuri de muncă, dar o ducem tot mai prost

Ţara noastră a beneficiat anul trecut de investiţii străine mai mari decât în 2014, fiind a şasea ţară de pe continent în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă nou-create. Analiştii economici spun că este o picătură într-un ocean şi că anul acesta Brexitul ne va da mari dureri de cap. România se situează pe locul 6 în Europa, cu peste 12.000 de joburi nou-create prin investiţii străine directe (ISD) în 2015, ceea ce reprezintă o creştere de 17% faţă de anul anterior, conform studiului Ernst & Young "European attractiveness survey 2016". Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent că o treime din gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar rea­lizat, în 2015. Şi tot din punct de vedere statistic, economiei îi merge bine.

20% din puterea Soarelui, lângă Bucureşti

La Măgurele se construieşte cel mai mare proiect european din domeniul cercetării fundamentale în fizică - Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), început în 2013 şi care va fi operaţional în anul 2019. Deja sunt 100 de cercetători angrenaţi în proiect, români şi străini veniţi din 18 ţări, şi urmează să li se alăture alţi peste 100 de specialişti.

Pionul din planurile Goldman Sachs

Încă o ştire periculoasă pentru Uniunea Europeană - astrul negru al finanţei mondiale, banca de pe Wall Street, Goldman Sachs, a anunţat recrutarea fostului preşedinte al Comisiei Europene (2004-2014) Jose Manuel Barroso. Barroso va fi "mister Brexit" la aripa londoneză a băncii de afaceri Goldman Sachs International, cu titlul de "preşedinte ne-executiv", şi va fi însărcinat cu minimalizarea efectelor negative pentru bancă şi, fără îndoială, carnetul său de adrese şi relaţii este o sursă preţioasă. Analiştii arată că Goldman Sachs contează pe relaţiile portughezului pentru menţinerea, după ce Brexit va fi pus în operă, capacităţii sale de a trata din Londra operaţiunile financiare pe continent - ceea ce este numit "paşaport european". Cu alte cuvinte, pentru propriile interese, Goldman Sachs se pregăteşte să forţeze momentul Brexit în defavoarea continentului. Vorbim doar despre banca ce a băgat calul troian grec în zona euro cu consecinţele ştiute.

ZIARUL FINANCIAR

Semnal de alarmă. Numărul restanţierilor băncilor a crescut cu peste 35.000 de persoane în numai cinci luni

Primele cinci luni din an nu au adus veşti bune pentru bancheri la capitolul nu­măr de restanţeri, în condiţiile în ca­re numărul persoa­nelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile s-a apropiat de 740.000 în luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, po­­trivit da­telor BNR. Astfel, numărul per­soa­ne­lor rămase în urmă cu plata ratelor a crescut cu aproximativ 6% în primele cinci luni ale anului. Spre comparaţie, în intervalul ianuarie - mai de anul tre­cut numărul restanţierilor era în scădere. Creşterea numărului restanţierilor pare o situaţie paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia românească a crescut, la fel ca şi nivelul salariilor, iar costul finanţării s-a redus, dobânzile ajungând chiar la minime istorice.

Explozia traficului aerian: în zece ani numărul de pasageri s-a triplat

Low-cost-ul a ajuns la 60% din transportul aerian de pasageri, iar concurenţa tot mai mare trage preţurile biletelor de avion în jos. Numărul de pasageri care tranzitează aeroporturile din ţară ar putea depăşi anul acesta 15,5 -16 milioane de oameni, în condiţiile în care doar doi din cei mai activi trans­portatori - Wizz Air şi Ryanair- aşteaptă în total un trafic mai mare cu 2,5 milioane de pasageri pe rutele pe care le operează din şi spre România faţă de anul trecut, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. La un preţ mediu de circa 100 de euro pentru un bilet de avion, calculele ZF arată că veniturile companiilor aeriene din bilete de avion ar depăşi în acest an 1,5 miliarde de euro. Companiile aeriene low-cost, care în ultimii ani s-au dezvoltat puternic mizând pe preţurile mici într-o perioadă în care veniturile populaţiei au fost pe o pantă descendentă, au ajuns la o cotă de piaţă de circa 60% din traficul de pasageri.

Radu Crăciun, BCR Pensii: În lipsa alternativelor de investiţii pe plan local, banii pensionarilor vor fi plasaţi în străinătate

Lichiditatea redusă a pieţei de capital limitează posibilităţile de investiţii ale fonduri de pensii private, iar în lipsa unor soluţii pentru această problemă administratorii vor plasa banii viitorilor pensionari în titluri financiare emise pe pieţele externe, consideră Radu Crăciun, director general al BCR Pensii. "Bursa locală devine din ce în ce mai mică pentru fondurile de pensii, iar acest lucru se va transforma într-o provocare pentru România în următorii 2-3 ani, când fondurile de pensii vor avea în administrare active de 10 miliarde de euro. Se pune întrebarea ce vom face cu aceşti bani. Ar fi ideal să îi păstrăm în ţară. O soluţie ar fi emiterea de obligaţiuni pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură. De asemenea, fondurile de pensii ar putea participa, alături de BEI şi BERD, la împrumuturile sindicalizate acordate unor entităţi din România", a precizat Radu Crăciun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb