Gala BURSA 2019Gala BURSA 2019

REZOLUŢIE PE PRIVIND SIRIA: Europarlamentarii vor retragerea ambasadorilor statelor UE la Damasc

Ziarul BURSA #Politică /

Bashar Al-Assad

Bashar Al-Assad

Rezoluţia mai cere Rusiei să nu mai furnizeze armament autorităţilor siriene 

Europarlamentarii reuniţi în plen, la Strasbourg, au adoptat o rezoluţie în care şi-au exprimat dorinţa ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE.

Rezoluţia PE condamnă Rusia şi China pentru blocarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind Siria. De asemenea, rezoluţia cere Rusiei, cel mai important furnizor de arme al Guvernului sirian, să nu mai furnizeze armament autorităţilor de la Damasc. De asemenea, ei au cerut UE să respecte embargoul impus Siriei.

De asemenea, ei au cerut în rezoluţia adoptată ieri, ca Înaltul Re-prezentant Ca-therine Ash-ton să facă tot ceea ce poate pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, cooperând atât cu Rusia cât şi cu China. Europarlamentarii vor de asemenea ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE. De asemenea, ei i-au cerut lui Ashton consolidarea capacităţii umanitare a Delegaţiei UE din Damasc. Conform procedurii, rezoluţia este "nejuridică".

Ministerul de Externe a anunţat săptămâna trecută că România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria. "România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria, iar situaţia de securitate va permite o acţiune eficientă în sprijinul cetăţenilor români", a precizat MAE.

Anunţul MAE venise după ce AFP relatase că Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând "violenţele repetate" ale regimului sirian împotriva propriului popor.

Un grup de şase cetăţeni români au fost repatriaţi, la cerere, joi, din Siria, a informat MAE. MAE a reiterat cu această ocazie solicitarea către cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei ca aceştia să contacteze Ambasada României la Damasc pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia, în caz de necesitate, de asistenţă consulară.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu proteste violente de amploare şi confruntări armate între serviciile de securitate şi grupări disidente. Conform estimărilor Naţiunilor Unite, acţiunile de reprimare ordonate de regimul Bashar Al-Assad s-au soldat cu peste 5.500 de morţi în ultimele 11 luni.

Celulă de criză la nivelul MAE privind situaţia din Siria 

Având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din Siria, la nivelul MAE, a fost creată o celulă de criză. Aceasta va fi coordonată de directorul politic al MAE. Activitatea celulei de criză va consta în gestionarea aspectelor care decurg din evoluţia situaţiei politice şi de securitate din Siria, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români, coordonarea mecanismului de consultare inter-instituţională, precum şi cu partenerii externi. Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi cu această ocazie recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita călătoriile în această ţară, iar celor care se află deja pe teritoriul sirian, să-l părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale (aeriene, navale şi terestre).

Ministerul Afacerilor Externe solicită cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Siriei să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS