Rompetrol Rafinare, cifră de afaceri în creştere cu 15% în primul trimestru 2017

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2017

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat o cifră de afaceri brută în valoare de 821 milioane USD în primul trimestru din 2017, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit situaţiilor financiare consolidate neauditate, conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiară. În primul trimestru al acestui an, profitul operaţional EBITDA a s-a menţinut la un nivel similar primului trimestru din 2016, de 34 milioane USD, în timp ce rezultatul net consolidat al companiei s-a apropiat de break-even, precizează un comunicat de presă al companiei.

Rezultatele consolidate ale Rompetrol Rafinare au fost susţinute, potrivit oficialilor companiei de evoluţia indicatorilor financiari înregistraţi pe segmentul de rafinare prin operarea rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. În primul trimestru din 2017, profitul operaţional EBITDA al celor două unităţi de producţie s-a ridicat la 27 milioane USD, în creştere cu 31% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a fost de 698 milioane USD, în creştere cu 21% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar rezultatul net a consemnat o creştere cu 87%, situându-se la nivelul de -1,3 milioane USD.

"Asigurând peste 40% din capacitatea de producţie a României, cele două rafinării, Petromidia şi Vega, au continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producţie şi de eficientizare a operaţiunilor derulate de companie, precum şi prin creşterea ponderii produselor albe precum benzină, motorină şi jet din totalul produselor finite. De asemenea, rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an au fost influenţate pozitiv de evoluţia marjei brute de rafinare, care a crescut cu 16% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov. Randamentul produselor principale ale rafinăriei Petromidia a atins nivelul de 86,8% în primul trimestru din 2017, în creştere comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, rafinăria Vega a produs o cantitate mai mare de bitum în primul trimestru din 2017, de 4.200 tone, pe fondul creşterii cererii de piaţă pentru această categorie de produs. Compania a exportat o cantitate totală de produse de peste 531.000 tone în T1 2017, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere al României. Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 253 milioane USD în primul trimestru al anului 2017 şi peste 1,277 miliarde USD pentru anul 2016. Valoarea contribuţiei la bugetul de stat a depăşit valoarea de 12,5 miliarde USD în perioada 2007 - 2016.

Cifra de afaceri brută pe segmentul de rafinare a atins nivelul de 698 milioane USD în trimestrul I 2017, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, fiind influenţată în principal de creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere. Cotaţiile pentru ţiţei de pe piaţa internaţională s-au situat în jurul unei medii de 50 USD/bbl, în primul trimestru din 2017.

În trimestrul I 2017, cantitatea totală de materie primă procesată de rafinaria Petromidia a fost de 1,2 milioane tone, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate aproape 1,3 milioane de tone. Producţia rafinăriei a fost influenţată în principal de condiţiile meteorologice nefavorabile din luna ianuarie 2017, cât de oprirea planificată a unor instalaţii pentru efectuarea lucrărilor necesare de mentenanţă ale acestora.

Marja brută de rafinare s-a îmbunătăţit, însă, în trimestrul I din 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 16% atingând un nivel de 49 USD/tonă faţă de 42,3 USD/tonă in trimestrul I din 2016.

Rafinăria Vega a procesat o cantitate totală de 60.834 tone în trimestrul I 2017, în scădere cu 8,15% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 66.231 de tone.

Divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare este unicul producător de polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă si pe categorile secundare de produse.

Pe segmentul de petrochimie, compania a procesat o cantitate de peste 45.000 tone de materie primă în primul trimestru din 2017.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 500 milioane USD în trimestrul I 2017, în creştere cu 17% comparativ cu perioada similară a anului 2016.

Vânzările de carburanţi înregistrate de companie au crescut semnificativ în primul trimestru din 2017, atât pe segmentul retail, care a consemnat o creştere cu 7% a carburanţilor vânduţi, cât şi pe segmentul en-gros, în creştere cu 14%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cantitatea totală de GPL vândută în primul trimestru al acestui an a crescut cu 34% faţă de cea comercializată în primul trimestru din 2016.

Indicatorii financiari ai segmentului de distribuţie au fost influenţaţi de evoluţia cotaţiilor internaţionale pentru produsele petroliere. Cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost, în medie, cu aproximativ 37% mai mari pentru benzină şi cu 53% mai mari în cazul motorinei, în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016. Deprecierea de aproximativ 4% a leului faţă de dolarul american a făcut ca aprecierea efectivă, în moneda naţională a celor două cotaţii să fie de aproximativ 42% pentru benzină şi 60% la motorină. În paralel, pe plan intern, începand cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut de la 20% la 19%, iar accizele la carburanţi au fost reduse cu 70 eurocenti/1.000 de litri, modificari care s-au transferat integral în preţurile plătite de clienţi la pompă.

La sfârşitul lunii martie 2017, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 752 puncte de comercializare, incluzând aici reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: Expres si baze interne de 9mc si 20 mc.

Compania a continuat în anul 2016 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor. În anul 2017, reţeaua de staţii de alimentare cu carburant va fi extinsă cu 10 noi staţii, în paralel cu continuarea procedului de rebranding de interior al staţiilor existente, program dezvoltat în proporţie de 95%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Rezultatele obținute de Rompetrol Rafinare sunt susținute de evoluția pozitivă în activitatea de rafinare de la Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără invetițiile și managementul KMGI.

    KMGI continuă să fie un contribuabil important la bugetul de stat și o sursă pentru generarea de locuri de muncă pentru români.

    KMGI intenționează dublarea capacității de rafinare la Petromidia și creșterea producției de bitum rutier la Vega Ploiești. O dezvoltare sănătoasă care vor atrage rezultate pozitive.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro