Rusia se angajează din nou să-şi retragă trupele din Transnistria

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2004

Rusia s-a angajat din nou, la Summitul NATO de la Istanbul, să elimine prezenţa sa militară din Transnistria, chiar dacă a depăşit de mult termenele la care trebuia să facă acest lucru. Federaţia Rusă s-a angajat, în 1999, să-şi reducă semnificativ, pînă în 2003, arsenalul şi trupele din Moldova şi Georgia. La rîndul său, consiliul NATO-Rusia a atras atenţia Federaţiei să îşi respecte angajamentele.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a prezentat ca argument în favoarea retragerii definitive din aceste regiuni faptul că Duma de Stat a Federaţiei Ruse a ratificat tratatul privind armele convenţionale în Europa. Tratatul în cauză prevede reducerea semnificativă a armamentului convenţional (nenuclear) şi a numărului de soldaţi, conducînd într-un fel la demilitarizarea puternică a Europei. Faptul că Rusia a ratificat acest tratat indică semnalul că este dispusă să îşi retragă trupele din ultimele bastioane deţinute în Europa.

Totuşi, analiştii moldoveni sînt destul de sceptici că Rusia îşi va respecta angajamentul şi va renunţa la controlul regiunii. "Faptul că Federaţia Rusă nu şi-a respectat un prim angajament asumat acum 5 ani, nu văd ce ar putea-o convinge să-l respecte tocmai acum, cînd NATO s-a apropiat de graniţele Moldovei şi îi ameninţă interesele din regiune", ne-a declarat Radu Gorincioi, analist politic la Chişinău. Totuşi, faptul că NATO a adoptat în rezoluţia finală un articol privind situaţia Republicii Moldova va crea o presiune mai mare asupra autorităţilor din regiune să soluţioneze mai repede situaţia transnistreană.

Pe de altă parte, ministrul român de externe, Mircea Geoană, consideră că apropierea NATO de graniţele Moldovei, dar şi insistenţele României, vor obliga Rusia să îşi retragă trupele din această zonă. În schimbul retragerii din Moldova şi Georgia, NATO a oferit Rusiei posibilitatea de a se implica mai mult în regiunea Asiei, în special în Afganistan. Americanii au decis să cedeze o parte din sfera de influenţă din Afganistan, în principal din cauza traficului intens de droguri din apropierea graniţelor ruse.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro