SĂPTĂMÂNA ACEASTA, DUPĂ CUTREMURE Bursa din Istanbul a pierdut 35 de miliarde de dolari din capitalizarea companiilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2023

Sursa foto: facebook / T.C. Içisleri Bakanligi Jandarma Genel Komutanligi (Comandamentul General al Jandarmeriei din Turcia)

Sursa foto: facebook / T.C. Içisleri Bakanligi Jandarma Genel Komutanligi (Comandamentul General al Jandarmeriei din Turcia)

Tranzacţiile au fost oprite ieri, după ce indicele major BIST-100 a scăzut cu 7%

Bursa de Valori din Istanbul (Borsa Istanbul) şi-a suspendat operaţiunile ieri, pentru prima dată în ultimii 24 de ani, după ce indicele major BIST-100 a scăzut cu 7,1% în prima oră de tranzacţionare, ca urmare a temerilor generate de cutremurele devastatoare din ultimele zile, potrivit Bloomberg.

"Bursa de Valori a decis să oprească tranzacţiile cu acţiuni, contracte futures şi options", a informat operatorul Borsa Istanbul într-un comunicat de presă, fără să precizeze când vor fi reluate tranzacţiile.

De la începutul săptămânii curente, indicele BIST-100 a scăzut cu 16%, ceea ce a şters aproape 35 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiilor incluse în acesta.

"În momente de catastrofe, cum este cel actual, suspendarea tranzacţiilor bursiere este o decizie bună, menită să îi protejeze pe investitori", declară, citat de Bloomberg, Haydar Acun, partener la Marmara Capital.

Amintim că, în sesiunea de marţi, tranzacţiile de pe piaţa de valori din Istanbul a fost oprită temporar de două ori, pe fondul pierderilor mari. Au fost afectate tranzacţiile cu zeci de acţiuni, inclusiv ale unor bănci majore. Ieri dimineaţă, înainte să fie suspendate tranzacţiile, titlurile Yapi ve Kredi Bankasi AS au coborât cu 4,7%, la 7,75 lire turceşti la ora locală 10.42, cele ale Garanti Bank Bankasi AS - cu 6,6%, la 19,67 lire. Sub-indicele bancar BIST Banks a scăzut cu 6%, la 3.464,53 puncte, iar indicele principal BIST-100 - cu 7,1%, la 4.186,01.

Bloomberg: Acţiunile turceşti au cea mai proastă evoluţie în acest an, la nivel global

Investiţiile în acţiuni sunt populare în rândul turcilor ca o modalitate de protejare împotriva inflaţiei galopante, care a urcat până la 86% în 2022, notează Bloomberg.

Conform sursei citate, acţiunile turceşti au cea mai proastă evoluţie în acest an, la nivel global, pierzând recent peste 20% faţă de nivelul maxim atins în ianuarie. Scăderea din ultimele trei zile este cea mai mare consemnată după decembrie 2021 şi va fi cea mai proastă dinamică săptămânală de la criza financiară globală din 2008.

Numărul total de investitori de capital din oraşele afectate de cutremur a fost de aproximativ 380.000 în ianuarie, potrivit statisticilor Depozitarului Central din Turcia. Cifra reprezintă aproximativ 10% din toate conturile de acţiuni care investesc pe piaţa de valori din Turcia.

Opoziţia turcă îl acuză pe Erdogan pentru dezastrul provocat de seisme

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat) l-a acuzat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea devastatoare a cutremurelor de luni, îndemnându-i pe primarii săi să îi ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, relatează EFE.

"Refuz să mă aliniez guvernului", a declarat într-un mesaj video şeful CHP, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile partidului de guvernământ AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) care a îndemnat la unitate naţională după seria de cutremure ce au provocat până în prezent moartea a mii de persoane în Turcia.

Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităţilor controlate de opoziţie în distribuirea ajutoarelor, el i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu, notează Agerpres.

"Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze", le-a transmis Kilicdaroglu edililor şi responsabililor regionali ai partidului său.

Potrivit CHP, în unele districte afectate de cutremur, partidul de guvernământ AKP intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalităţi controlate de social-democraţi, afirmând că nu o pot face în calitate de "ajutor municipal", întrucât ajutoarele trebuie distribuite doar ca "ajutor de stat".

"Vom face ca ajutorul necesar să ajungă cât mai repede posibil acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Nu ne mai interesează politica Saray (palatul prezidenţial), nici activităţile lor de relaţii publice, nici ştirile lor false", a declarat liderul opoziţiei.

"Daţi-mi voie să o spun foarte clar: dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit ţara pentru cutremur", a concluzionat Kilicdaroglu, posibil candidat la alegerile prezidenţiale din Turcia preconizate pentru 14 mai, care vor avea loc concomitent cu cele legislative.

Peste 11.200 de morţi în Turcia şi Siria

Bilanţul victimelor seismelor care au lovit luni Turcia şi Siria se ridică la peste 11.200 de morţi, potrivit datelor publicate până la închiderea ediţiei, conform AFP şi Reuters.

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.

În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite.

Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

"Am avut dificultăţi la început cu aeroporturile şi pe şosele, însă astăzi (n.r. ieri) merge mai bine şi va merge şi mai bine mâine (n.r. astăzi)", a spus preşedintele ca să dezamorseze criticile, după ce mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor.

"Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi face treaba cu AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) şi municipalităţile afectate, cu toate mijloacele la dispoziţia sa", a adăugat Erdogan.

Cetăţenii ar trebui să ţină cont numai de mesajele autorităţilor şi să ignore "provocatorii", a îndemnat Erdogan, conform Agerpres.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) fiecărei familii afectate.

Erdogan, aflat la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, candidează la alegerile din mai pentru un nou mandat.

Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE

Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE la două zile după puternicele cutremure care au făcut peste 11.000 de morţi în Siria şi Turcia, a anunţat ieri comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, îndemnând statele membre ale blocului comunitar să ofere o astfel de asistenţă, potrivit Reuters şi AFP.

"Am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă. Împărtăşim această solicitare cu statele membre ale UE şi le încurajăm să ofere asistenţa cerută", a declarat presei Lenarcic, notează Agerpres.

O nouă echipă de salvare RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a plecat, ieri, de la Baza 90 Otopeni, spre Turcia, ca să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare, în urma cutremurelor devastatoare. Potrivit IGSU, alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul ISU BIF - IGSU, la misiune vor participa şi doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU. Aceştia se alătură echipei care se află deja în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Republica Turcia, urmând să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare, notează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu are treaba cutremurul!

    are treaba hiperinflatia din piata si bula de pe bursa lor cu mult in spatele curemurului! 

    va faceti ca nu vedeti batul la 90 de grade pe grafic? 

    Cata viteza de flux numerar a fost nevoie sa arcuiasca asa batul pe gradic? Clar ca panica de distrugere a banilor a arcuit graficul! Ci ne a stat pe bursa la ei si face exit a iesit mai castigat. In 4-5 ani piata incepe sa geama de durere financiara. 

    Deja consumul e prabusit la ei cu cost de trai in tavan. 

    cutremurele ai generat oportunitati in fata de pus capital la lucru in piata reala venit perfect peste exitul din bursa. 

    sa nu uitam “cutremurul” din atena! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb