Schemă de minimis pentru procesatorii din agricultură

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 22 august

Schemă de minimis pentru procesatorii din agricultură

Operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor vor beneficia de o schemă de minimis, de 500.000 euro per beneficiar, dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat şi pus în consultare publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi adoptat de Guvern într-una din şedinţele viitoare.

"Venim în sprijinul producţiei româneşti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 milioane euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării", a declarat ministrul Petre Daea.

Proiectul de act normativ se referă la acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea

uleiurilor pentru obţinerea de făină de grâu, mălai şi ulei de floarea soarelui. Schema de ajutor de stat constă în compensarea parţială a creşterii costurilor suportate de operatorii economici din industria respectivă, legate de constituirea stocurilor de materie primă, seminţe de grâu, porumb şi floarea soarelui şi a costurilor legate de transport, depozitare şi procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Schema de minimis se încadrează în Cadrul european temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi va fi notificată, spre aprobare, Comisiei Europene.

Grantul financiar va fi acordat pentru asigurarea unor cantităţi minime de făină de grâu, mălai şi ulei de floarea soarelui, plăţile urmând a fi efectuate până la 31 decembrie 2022.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului prevăzut de prezenta schemă, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii, printre care se numără constituirea unor stocuri necesare procesării, respectiv stocuri de grâu în perioada 15.08-01.11.2022, stocuri de porumb în perioada 01.09.2022- 01.11.2022, stocuri de floarea-soarelui în perioada 15.08-01.11.2022,

Nivelul minim al stocurilor constituite va fi de 14.280 tone grâu, sau 14.280 tone porumb, ori 9.615 tone floarea-soarelui.

Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele de mai sus, nivelul grantului financiar care se acordă unui beneficiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă mai prevede că resursele financiare totale necesare implementării schemei se ridică la 985,74 milioane lei, adică 200 milioane euro.

Din alocarea totală, 124 milioane euro sunt pentru cei care produc făină de grău, 10 milioane euro pentru producătorii de mălai şi 66 milioane euro pentru producătorii de ulei de floarea soarelui.

În preambului proiectului ordonanţei de urgenţă se arată că războiul din Ucraina a dus la dublarea, în al doilea trimestru al acestui an, a preţurilorela grâu, porumb şi floarea soarelui, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi, pe fondul creşterii exponenţiale a preţurilor din energie şi a celor din transport, constituirea stocurilor de produse agricole primare - precum grâu, porumb, floarea soarelui -, necesare procesării a fost afectată.

"Situaţia menţionată a diminuat semnificativ capacitatea financiară a operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor de a-şi constitui pe parcursul acestui an stocuri de materie primă necesară desfăşurării activităţii, respectiv stocuri de grâu, porumb, floarea soarelui, deoarece sunt afectaţi procesatorii de produse agricole primare de creşterile în lanţ ale preţurilor la utilităţi, care pot avea ca rezultat distorsiuni în lanţul de aprovizionare cu stocuri de produse agricole primare precum grâu, porumb, floarea-soarelui, necesare unor sectoare vitale pentru asigurarea necesarului de consum al populaţiei, precum produse de panificaţie, făină, mălai, ulei de floarea-soarelu", se arată în preambulul actului normativ.

Iniţiatorii consideră că prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă se va contracara ameninţarea unei perturbări majore a pieţei cauzate de creşterea costurilor cu utilităţile şi cheltuielile de procesare, precum şi a preţurilor crescute la produsele agricole primare destinate procesării, care au condus la situaţia în care activităţile economice de procesare în sectoarele de morărit sau de fabricare a uleiurilor se desfăşoară la limita rentabilităţii, sau au devenit chiar nerentabile.

Mai mult implementarea actului normativ va înlătura eventuale blocaje în lanţurile de aprovizionare din ţara noastră, fapt care va duce la continuarea activităţii procesatorilor din domeniu şi menţinerea locurilor de muncă, mai susţin iniţiatorii schemei de minimis.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro