Scrisoare deschisă adresată preşedintelui ASF, Nicu Marcu

Behboud Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2021

Behboud Madadi

Domnule preşedinte Nicu Marcu,

Mai mulţi acţionari la SIF-uri am sesizat de peste o lună şi jumătate Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să aplice legea 74/2015 şi regulamentul Uniunii Europene 231/2013. Deşi instituţia pe care o conduceţi avea obligaţia să ne răspundă în maxim 30 zile, nu am primit încă niciun răspuns. În schimb, am aflat cu surprindere că ASF a trimis o adresă tuturor administratorilor de fonduri din România în care se face referire tocmai la legea 74/2015 şi regulamentul UE 231/2013.

În adresa ASF se specifică faptul că Administratorii Fondurilor de Investiţii Alternative (AFIA) au obligaţia, citez: "conform prevederilor art. 12 şi art. 14 din Legea nr. 74/2015, de a acţiona în interesul investitorilor, fără aplicarea unui tratament discriminatoriu între investitori (cu excepţia cazurilor în care acest tratament este specificat expres în documentele FIA şi de care investitorii FIA iau la cunoştinţă la momentul investiţiei iniţiale), şi cu evitarea conflictului de interese, inclusiv din perspectiva pre­vederilor art. 17 alin. (2) din Regulamentul UE nr. 231/2013".

Sunt MILIOANE de acţionari/investitori la SIF-uri, iar ASF este instituţia care are datoria să le protejeze drepturile. Noi, acţionarii mai mari şi mai vocali ai SIF-urilor, inclusiv prin Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), v-am oferit exemple concrete de încălcare a legii pe care tocmai ASF o menţionează în adresa trimisă.

Atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru investitorii din România, aş dori să expun încă o dată ceea ce eu consider cel mai grav şi flagrant caz de încălcare a legii 74/2015 şi a regulamentului UE 231/2013. Dar înainte de asta, vă reiterez rugămintea să ne răspundeţi la sesizarea pe care v-am trimis-o, şi în cazul în care avem de-a face cu o încălcare a legii, aş dori să ştiu de ce ASF, în calitate de supraveghetor al pieţei, în loc să aplice legea a trimis o scrisoare administratorilor FIA din România.

Cazul pe care vi-l supun din nou atenţiei, este următorul:

Administratorii SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care înseamnă în fapt o conducere unitară, având în vedere că SIF1 deţine peste 99% din SAI Muntenia (administratorul SIF4) au plasat un total de aproape 700 milioane de lei, banii acţionarilor SIF1 şi SIF4, în nişte vehicule financiare sau fonduri administrate de terţi. Aceste fonduri cu majoritatea acelor bani au cumpărat acţiuni SIF1 şi SIF4. Deţinerea acţiunilor SIF1 şi SIF4 cumpărate cu banii acţionarilor SIF1 şi SIF4 îi costă pe acţionari milioane de lei anual. Este vorba de costul de oportunitate, la care se adaugă comisioanele oneroase, plătite fără să aducă absolut niciun beneficiu acţionarilor.

Bănuiesc că ştiţi, la fel de bine ca oricine posedă minime cunoştinţe financiare, că deţinerea de acţiuni proprii prin terţi nu poate aduce niciun fel de beneficiu companiei. Companiile care doresc să "investească" în acţiuni proprii pot face răscumpărări de acţiuni proprii, transparent şi legal, fără să plătească către terţi comisioane precum cel de 12,55% anual care a fost plătit aproape opt ani către Active Dinamic, fond administrat de SAI Swiss Capital.

Având în vedere cazul de mai sus, vă întreb, domnule Marcu, cum de nu consideraţi evident faptul că administratorii SIF1 şi SIF4 nu s-au conformat deloc obligaţiei legale de a acţiona "în interesul investitorilor"?

Nu este de asemenea de domeniul evidenţei că în acest proces în care administratorii SIF1 şi SIF4 au plasat, cu bună ştiinţă, sute de milioane de lei în propriile acţiuni SIF1 şi SIF4, au încălcat şi principiul evitării "conflictelor de interese, inclusiv din perspectiva prevederilor art. 17 alin. (2) din Regulamentul UE nr. 231/2013"?

Nu este de domeniul evidenţei că administratorii SIF1 şi SIF4, în mod intenţionat şi premeditat, au creat nişte conflicte de interese cu unii acţionari, mai ales că acţionarii respectivi au fost creaţi chiar cu banii SIF1 şi SIF4?

Administratorii Bogdan Drăgoi şi (angajatul domniei sale de la SAI Muntenia) Nicuşor Buică nu sunt simpli amatori, lipsiţi de beneficii directe de pe urma celor menţionate. Fiecare din cei doi încasează sute de mii de euro în fiecare an, sume fabuloase suportate tot de acţionarii SIF1 şi SIF4. Însă acţionarii care de-a lungul ultimilor ani au votat în favoarea acestor administratori, au fost într-o proporţie covârşitoare administratorii fondurilor (sau altor vehicule financiare) care aveau (au şi azi) conflicte de interese grave cu SIF1 şi SIF4. Aceste fonduri nu numai că deţin acţiuni SIF1 şi SIF4 cumpărate cu banii tuturor acţionarilor SIF1 şi SIF4, dar mai şi beneficiază de câştiguri în formă de comisioane, suportate tot de acţionarii SIF1 şi SIF4.

Nu consideraţi şi dumneavoastră, ca şi noi, acţionarii care v-am tot trimis sesizări, că avem de-a face cu încălcări grave şi flagrante ale legii? Măsurile ferme, atunci când este încalcată legea, nu pot fi înlocuite prin scrisori trimise către administratorii fondurilor de investiţii alternative.

Vă învederez faptul că nu numai cetăţeni români, cum aş fi subsemnatul, sunt investitori în companiile listate în România. Sunt investitori şi din alte ţări partenere cu România, mai ales Statele Unite şi Uniunea Europeană. Acest lucru vă obligă să protejaţi şi drepturilor lor, aşa cum sunt prezentate şi în regulamentul UE 231/2013.

Mă tem, domnule Marcu, că în cazul în care vă veţi continua pasivitatea, nu doar eu vă voi considera complice la faptele grave care se petrec în piaţa de capital românească împotriva milioanelor de investitori.

Cu stimă,

Behboud Madadi

Acţionar SIF1, SIF4, SIF5

Opinia Cititorului ( 26 )

 1. Oops! Nasol moment pentru Marcu! Dar de fapt... cred ca nu dureaza mult si Marcu se spala pe maini si ii da drumul lui Dragoi si gasca. Altfel ii paste pe toti puscaria. Este evident ca se incalca legea...

  Baieti, nu mai tine. Scapa cine poate. 

  Marcu nu este pasiv, este un prost care se da destept. Sub conducerea lui si intampla numai nenotociri ca falimentul City cand Marcu si Ionescu au dormit pe ei. Faliment rasunator pentru care Marcu si-a dat o prima grasa de Craciun. Urmeaza alte nenorociri in piata asigurarilor si Marcu nu intelege cum devine fonctia de la ASF si cu ce se mananca. Poate se trezeste cand o sa-si faca asigurare la masina de 3 ori mai scumpa.

  Deci, să înțeleg, ASF a trimis o adresă la toți administratorii de fonduri, în care spune că ar exista o lege din 2015? Dar asta are vreo logica??? Pai legea a fost publicata in 2015 :))

  Domnule Marcu, serios acum, sunteti bine? Unii administratori de fonduri au incalcat acea lege si va e frica sa spuneti asta, si va prefaceti ca ce? Doamne fereste, astia sunt nebuni. Cand o sa ajunga la puscarie o sa spuna ca sunt nebuni si o sa ceara la spitalul de nebun. 

  1. Da, are logica ca Marcu acu a auzit de legea din 2015. Omul e foarte sincer. Si mai tine si masca pe ochi. Marcu si Gradinescu sunt ca doua cirese cu un singur sambure. Ma refer la creier.

  e de DIICOT speta. va ajunge si la ei pe birou curind se pare. cum tata Dragoi a primit NUP dupa citiva ani la Comvex, de ce n-ar promi si juniorul tot NUP prin 2025.

  1. Nici seniorul nici juniorul nu apucă pe cai mari anul 2025. Au mai fost alții, mult mai șmecheri decât ăștia.

  În loc să verifice de ce SAI urile au votat împotriva dividendelor la SIF 1 ani de zile ASF ii întreabă dacă stiu legea paișpe. E din cale afară de penibil. Păi mai domn Marcu, daca te îuitai in hârtii vedeai ca ASF a sanctionat marele elvetian pentru manipulare pe SIF1 , pe urma drăgoi a parcat acțiunile praduite de najib in fondurile active dinamic, etc. Si ce sa vezi, nu vrea dividende nici juravle, nici Buica. Drăgoi a vrut dar au votat fondurile împotriva. Dar au dat pentru la acțiuni gratis. Asta e piata noastra de capital. O cloaca pe care da ASF cu parfum sa nu miroase a rahat pana la bruxelles.

  1. De ce sa raspunda Marcu si nu Gradinescu. Acest Gradinescu un ratat care era somer cand l-au numit la ASF. Gradinescu este tatal coruptiei , protectorul Cooperativei si sluga lui Dragoi si a lui Buica.

   Toti.

   Copariu stie? 

   Vezi ca ai băgat prea mult nasul în cloaca și te-ai murdărit de asf pe la gura

  Nu răspund decât in fata marrrii adunări naționale . Semnat Marcu. Omul asta e defazat de realitate. Are câteva idei dar fixe. Ca el e deștept , toți in jur prosti și bursa e rău intenționată .

  1. O să răspundă eventual în fața judecătorilor, și nu târziu. Faptele sunt de așa o gravitate încât ASF de atâta timp caută să le spele și nu găsește nicio soluție. Acum s-au gândit să se spele ei pe mâini, trimițând penibil o scrisoare la SAI-uri, să le aducă aminte de o lege din 2015, și un regulament din 2013. Doamne ferește!!!!

   Dar domnule Marcu, încălcările între 2013 și 2021 unde intră? În buzunarul lui Drăgoi, Buică, Juravle etc și gata? Super! Ne-am lămurit.  

  Tot raul a inceput de la Ursache si celebrul lui studiu care nu a mai aparut cand le-a dat voie sa cumpere incrucisat la SIFuri sa beneficieze de dividende grase dar pe urma nu au mai dat dividende !

  Mai oameni buni voi credeti ca generalul ala de securitatea a ajuns acolo sa primeasca si el o friptura? El e acolo sa il supravegheze pe Marcu, sa ii dicteze ce sa faca. Ce dracu sunteti asa naivi, crezand ca la varful ASF ajunge cineva fara sa fie omul securistilor. City a fost alt tun dat, si-au facut bugetul pt urmatorii ani.

  De scandalul dezinfectantilor o uitat lumea...

  1. Sună îngrozitor, foarte trist. Sper că n-ai dreptate. Ceea ce spui tu înseamnă un stat 100% mafiot.

   nu e 100% doar 99%. Pana acum stim de cadrele de rangul 2-3 din PCR care au iesit in fata, prin natura "meseriei" nu s-au putut ascunde. De securisti nu s-a aflat nimic, un praf in ochi cu dosarele populatiei de la CNSAS, in rest doar manifestari ale lacomiei lor si a musamalizarilor cand le-au fost afectate interesele. Firavele scrierile ale lui Madalin Hodor sau Marius Oprea nu ajung in prin plan...

   Daca voi credeti ca ajunge vre-unul in functii inalte fara girul lor , oficial sau neoficial, mai ales sef la ASF ce supravegheaza si fondurile de pensii, nu numai frimiturile numite sif-uri.

   Cautati CV-lui lui Marcu pe internet, si socotiti daca nu e mai mare sansa sa te loveasca fulgerul decat sa ajungi sef ASF din sef contabil la un ocol silvic. 

   Ești bun. Corecte remarcile, și triste.

  Scrisoarea trebuie trimisa si catre ASF.

  1. Alo, tu nu vezi ca e trimisa la presedintele ASF? Dupa ce a trimis-o la ASF, mai trebuie trimisa si la ASF?

   Și eu zic ca trebuie trimisa la asf împreună cu cetificatul medical psiho. Dacă auzi voci chiar ca trebuie sa insiști sa apeși pe trăgaci.

   După ce o trimiți la ASF sa nu uiți sa o trimiți și la ASF, sa știe toată lumea

  Dle Madadi de ce nu publicati adresa?

  1. Pentru ca intra în penal dacă o face.

   Da, da intra și el și destinatarul

   Sigur. Si te baga si pe tine in penal. Si daca publica adresa amaratului de Gradinescu, atunci intra in penal si Parlamentul, dar mai ales Sosoaca si ministrul sanatatii mintale. Mai, voi, acolo la Cooperativa, angajati-va, mai un psihiatru si mergeti de mana la scoala!

   Pe tine nu te poate baga în penal. Te apară legea de protecție a animalelor. Poate un cip in nas sa îți puna

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro