Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a dezvăluit că zilnic semnează "munţi de documente" pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de implementare al cloud-ului guvernamental. Burduja a precizat că în România nu vom scăpa prea curând de dosarul cu şină, potrivit news.ro.
Întrebat sâmbătă, la Digi24, dacă semnează documente pe hârtie, la Ministerul Digitalizării, Sebastian Burduja a explicat că face acest lucru zilnic.
"Munţi (de documente de hârtie am semnat - n.r.). În fiecare dimineaţă aşa îmi încep ziua. Intru în acest minister şi găsesc vrafuri de documente pe care le semnez. Am semnat şi electronic, am semnat şi contractul de implementare al cloud-ului guvernamental, l-am semnat electronic, dar când vine vorba de fluxurile de documente, ministerul nu are în acest moment o platformă care să gestioneze acest flux de documente. Am pus această problemă din prima zi, cum să fii în Ministerul Digitalizării şi să plimbi hârtii toată ziua?", a declarat Burduja.
Ministrul Digitalizării a precizat că pe termen scurt va fi pusă la dispoziţie o platformă de gestionare a documentelor.
"Trebuie făcută o platformă de gestiune a acestor documente, trasabilă, cu număr, zile la fiecare direcţie în parte. Ministerul are o soluţie destul de primitivă, pe termen scurt ne vom strădui să o punem în practică. Mi-am propus de la 1 august să o operaţionalizăm. Anterior mi-am propus şi 1 iulie. Dar problema în sine nu este doar voinţa unui ministru sau voinţa altuia, ci disponibilitatea funcţionarului public de a lucra online şi de a semna electronic aceste documente", a subliniat Burduja.
Acesta a adăugat că nu ne vom scăpa prea curând de dosarul cu şină.
"Primesc zilnic această întrebare, când scăpăm de dosarul cu şină? Se va întâmpla lucrul acesta în ani de zile, nu se va întâmpla de azi pe mâine. Pentru cloud-ul guvernamental, migrarea a 30 de instituţii publice de nivel central, la finalul anului 2026 trebuie făcut, asta este ţinta asumată în PNRR", a declarat Sebastian Burduja.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2022, 17:12)
Semnezi si ti-a cazut mana!Bine ca pentru digitalizare sunt bani,pentru altceva,nu!Nu spun ca nu este un lucru bun insa hrana,incalzirea,asistenta sanitara,invatamantul sunt prioritare!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2022, 22:00)
Sa fii ministrul digitalizarii si sa semnezi mii de documente pe.hartie, e o chestie.. suna un privat, poate afli de.semnatura electronica....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2022, 02:04)
Eh, semnatura electronica nu e deloc o semnatura pentru ca nu are nimic personalizat in ea.
Mergi la un furnizor si ti se da o semnatura care legal devine a ta. Si teoretic ti se garanteaza ca nu exista duplicate si ca nimeni nu poate crea semnaturi digitale identice.
Cat timp exista "furnizori" pentru semnatura digitala este o facatura periculoasa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 14.08.2022, 01:10)
deci sa nu scapam.de cauzele care produc tonele de hartii de semnat, insa sa facem hartia digitala ca sa se semneze mai rpd....belea gandire
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2022, 11:55)
VAI VAI, ce nenorocire! Digitaliz exagerata e o prostie! Datorita ,,tastei 1, tastei 2 etc.," consumi adesea timp si nervi fara a da de un consilier pt solution unei probl! Si apoi, SCRIPTA MANENT, DOMNULE MINISTRU!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2022, 12:59)
Ma miram eu din ce motiv se grabesc astia cu digitalizarea,cu semnatura digitala,etc.,le avem pe toate si doar asta ne mai lipseste!Le este lene ministrilor sa semneze,au dat de greu,oricum nu sunt documente intocmite de ei sa zici ca s-au spetit de atata munca.Probabil sunt si interese,ies multi bani din toata afacerea asta.