Nu sunt probleme în sistemul energetic naţional, nu anticipăm probleme în sistemul energetic naţional în zilele următoare, cu atât mai puţin în ziua alegerilor şi nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.
'Nu sunt probleme în sistemul energetic naţional. Avem la ora aceasta un consum de aproape 5.000 MW, la o producţie de 5.350 MW. Exportăm în jur de 400 MW', a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, mixul de producţie este echilibrat, fiind unul dintre atuurile României.
'Avem câte 1.350 MW în hidro şi în nuclear, iar la ora aceasta contăm şi pe vânt, cu peste 1.100 MW. În parcurile solare avem o producţie de aproape 800 MW, fără prosumatori, cu potenţial de creştere pe parcursul zilei. Din termocentralele pe cărbune şi gaz, care funcţionează la o putere redusă (pe baze comerciale, ţinând cont de preţurile din piaţă), mai 'strângem' încă 650 MW. În fine, producţia din biomasă e constantă la circa 40 MW şi, deja o componentă vizibilă, de mare folos, stocarea livrează la această oră încă aproape 40 MW', a scris Burduja.
Acesta a repetat că nu vor fi probleme în sistemul energetic naţional în zilele următoare, cu atât mai puţin în ziua alegerilor.
'În ciuda dezinformărilor propagate, nu există, pe baza datelor furnizate de Dispecerul Energetic Naţional, un risc de blackout în România. Lucrările de mentenanţă şi modernizare a reţelei sunt punctuale, programate şi uzuale. Ţinem lumina aprinsă pentru România şi pentru toţi românii. Încă o dată le mulţumesc tuturor colegilor mei, care sunt la datorie în sectorul energetic romanesc, indiferent de zile libere sau sărbători naţionale', a încheiat Burduja postarea.
1. In afara faptului
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 13:12)
In afara faptului ca lacurile de acumulare sunt pe drojdie si n-a mai plouat de 3 luni, suntem ok.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 16:10)
In secolul 21 de laudam ca tinem luminile aprinse. Bravo! La mai mare!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 22:13)
Normal ca nu sunt probleme, daca 2.500 MW/h consum industrial nu mai exista in urma falimentului indus de preturile cele mai mari ale energiei de pe planeta, pe care le avem de cand am inchis 2.000 MW din carbune, fara sa punem nimic inapoi. Asta-i opera psd-pnl-udmr-minoritati cu mana lui Virgil Popescu, la indicatiile UE.