Şeful OMV spune că impactul taxei de solidaritate preconizată de UE ar putea fi unul "masiv"

V.G.
Companii / 15 septembrie

Şeful OMV spune că impactul taxei de solidaritate preconizată de UE ar putea fi unul "masiv"

Directorul general de la grupul austriac OMV a declarat joi că taxa avută în vedere de Uniunea Europeană asupra profiturilor excepţionale realizate de companiile din energie ar putea avea un impact uriaş asupra OMV şi, de asemenea, a criticat faptul că propunerea are la bază profiturile din ultimii trei ani, care nu au fost ani normali, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a propus ieri o contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Potrivit propunerii Executivului comunitar, companiile din energie vor plăti o contribuţie de solidaritate de 33% din profiturile pentru anul curent care sunt peste o creştere de 20% faţă de profiturile medii din ultimii trei ani.

"Vom urmări cu atenţie acest lucru deoarece poate avea un impact masiv", a spus astăzi Alfred Stern la o întâlnire cu jurnaliştii, adăugând că detaliile propunerii nu au fost încă publicate astfel că este dificil de estimat care va fi impactul exact.

Potrivit lui Alfred Stern nu are sens să fie utilizaţi ca bază de calcul ultimii trei ani, deoarece perioada din 2019 şi până în 2021 a fost marcată de pandemia de coronavirus, iar preţul petrolului a fost la un anumit moment mai mic de 25 de dolari per baril în timp ce preţul gazelor naturale a coborât până sub 10 euro pentru un Megawatt oră.

"În această perioadă, au fost multe companii de petrol şi gaze care au întâmpinat dificultăţi semnificative", a adăugat CEO-ul de la OMV.

La mijlocul acestui an, OMV AG a raportat un profit operaţional de 5,558 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 156% comparativ cu perioada similară a anului trecut, graţie majorării preţurilor la petrol şi gaze naturale. De asemenea, cifra de afaceri semestrială a grupului OMV a crescut şi ea cu 124%, până la 30,621 miliarde de euro. În ceea ce priveşte rezultatele pe trimestrul al doilea, profitul operaţional a atins un nivel record de 2,937 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de 1,299 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările s-au dublat şi ele până la 14,79 miliarde de euro.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Fondul Proprietatea nu detine 18,99% din OMV Petrom

    Impozite de 95 la suta pe profit...

    si astfel , ar putea Austria sa ramana fara banuti...

    Si OMV -ul sa explice de ce a micsorat investitiiole in foraje ( a se verifica numarul de puturi forate in 2004 , 2006, 2010, 2016, 2022)

    De ce exportam materie prima p[tr petrochimie si importam produs finit din Austria , de ce s-a taiat petrochimia din Romania , cine a beneficiat de fierul vechi? Are leggatura cu Radu Caprau , cu Padureanu ?etc 

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro