SESIZARE LA PARCHETUL GENERALNicuşor Dan, acuzat de ANI pentru abuz în serviciu

I.GHE.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 17 februarie

Sursa foto: Facebook / Nicuşor Dan

Sursa foto: Facebook / Nicuşor Dan

Agenţia Naţională de Integritate(ANI) a anunţat, ieri, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit ANI, primarul Nicuşor Dan a plătit din bugetul Primăriei Capitalei o amendă contravenţională aplicată de către o instituţie publică pentru Nicuşor Dan. Mai mult, demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul PMB pentru Nicuşor Dan, atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi.

Inspectorii de integritate mai notează că, în perioada 7 august - 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB, Nicuşor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei.

De aceea, pe lângă sesizarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, ANI a sesizat şi Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicuşor Dan a celor patru funcţii de conducere în cadrul instituţiilor sau serviciilor publice - Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat de reprezentare. De asemenea, a fost sesizată Curtea de Conturi cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenţionale aplicată lui Nicuşor Dan în calitate de persoană fizică din bugetul Primăriei Capitalei.

În afara acestor acuzaţii, ANI susţine că primarul Nicuşor Dan se află în compatibilitate şi conflict de interese. Primarul general al Capitalei a respins acuzaţiile respective şi a anunţat pe pagina oficială de Facebook că va ataca în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, susţinând că i se impută două fapte prin interpretarea eronată a legii. "Voi ataca în instanţă în termenul legal raportul Agenţiei. Agenţia îmi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii. Pe perioada de vacanţă a funcţiei de director al unor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat faţă de aceste instituţii atribuţiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ «Primarul conduce instituţiile publice de interes local, precum şi serviciile publice de interes local»), fără a ocupa funcţia de director în aceste instituţii şi fără a fi retribuit", a scris Nicuşor Dan. În ceea ce priveşte sancţiunea Inspectoratului de Stat în Construcţii, edilul general precizează că aceasta "a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului Bucureşti, nu persoanei fizice Nicuşor Dan, fapt confirmat de instanţă". Totodată, primarul solicită Agenţiei Naţionale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia a întocmit raportul.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Un om fara calitati,

  sa nu mai auzin de el 

  In primul rand nu este om politic, deci politicienii nu mai pot face afaceri la Bucuresti.

  Este un om serios, care isi vede de treaba, si vom vedea rezultate pe termoficare, transport comun si altele. 

  A preluat Bucurestiul in faliment de 1 miliard euro, deci nu a fost usor, mai ales ca nu are sprijin politic real.

  ANI apare la comanda cand vrei sa scoti oe cineva de pe functie, mai ales ca motivele sunt extrem de subtiri, nu sunt de fond. 

  1. V-ați activat toți USR-iștii.

   Vom vedea rezultate. Dar nu în mandatul ăsta. În cel următor probabil. Asta vrei să ne spui cred.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro