SIBEXCriza de lichiditate de la Sibex, din ce în ce mai îngrijorătoare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iunie 2014

La Sibex, deşi cotaţiile futures au fluctuat mixt în prima parte a zilei de marţi, culoarele de preţ au fost înguste şi neatractive pentru jucători. Această amplitudine redusă a variaţiilor combinată cu lipsa unei direcţii clare au ţinut speculatorii departe de piaţa sibiană. Prin urmare, criza de lichiditate, care s-a manifestat încă de la debutul lunii curente, continuă şi devine din ce în ce mai îngrijorătoare. După aproape şapte ore de tranzacţionare numărul contractelor încheiate era de numai 163. Valoarea tranzacţiilor se cifra 2,2 milioane lei.

Problemele de lichiditate se puteau explica prin lipsa apetitului speculativ pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. La ora 16.30, numărul contractelor DEDJIA_RON iunie era de doar 37. Cotaţia futures a indicelui american creştea la Sibiu cu 5 puncte, la 16.925 de puncte. Culoarul de preţ pe care jucătorii au realizat plasamente era de numai 19 puncte. "Singurul lucru pe care brokerii pot să-l facă în contextul dat este să spere la o lărgire a culoarului de preţ în partea a doua a zilei, pe fondul evoluţiei de la NYSE", a explicat un participant la piaţă. Piaţa futures americană semnala scăderi, după ce S&P 500 a închis la un nivel record pentru a şaptea oară în ultimele opt sesiuni.

Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, indicau o depreciere destul de serioasă a monedei comune faţă de rivalul său - deja de tradiţie, dolarul. Un euro valora 1,3538 dolari, după o scădere de 0,74%. Numărul contractelor pe scadenţa iunie era de 72. Şi pe plan extern euro s-a depreciat după ce speculaţiile că BCE va persista în aplicarea unei politici de sprijinire a economiei s-au amplificat.

Pentru derivatele pe aur se înregistrau 14 de contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie. Conform datelor de la ora 16.30, preţul unciei creştea cu 12,9 dolari şi se situa la 1261,2 USD. Pentru derivatul SIBGOLD_RON, scadenţa iunie, numărul contractelor era de 11, iar cotaţia creştea cu 9,5 dolari la 1251,2 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro