Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

SINDICALIŞTII ŞI-AU RETRAS CONTESTAŢIA, ÎNSĂ PREA TÂRZIUListarea Nuclearelectrica a rămas tot în toamnă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii /

Listarea Nuclearelectrica a rămas tot în toamnă

Sindicatul CNE Cernavodă nu mai pune beţe în roate majorării de capital Nuclearelectrica, dar, cu toate acestea, listarea la Bursa de Valori Bucureşti ar putea fi amânată pentru toamnă, deoarece procedurile juridice mănâncă foarte mult timp.

Sindicaliştii au retras opoziţia formulată, la Registrul Comerţului, la înregistrarea deciziei acţionarilor Nuclearelectrica de a majora capitalul social al producătorului de energie în vederea listării, ne-au spus mai multe surse din companie.

În ciuda renunţării la acţiunea în justiţie, listarea companiei nu poate fi derulată în această lună, aşa cum şi-a propus Guvernul, ci abia în septembrie.

Sursele noastre ne-au explicat că Tribunalul Bucureşti a fixat termen pe 18 iulie pentru judecarea opoziţiei sindicatului: "La data respectivă, Tribunalul va lua act de renunţarea la opoziţie şi, probabil, va lua decizia în acceaşi zi. Comunicarea deciziei Tribunalului, care permite operarea majorării capitalului, va fi comunicată Registrului Comerţului după câteva zile. Mai durează câteva zile şi publicarea deciziei AGA în Monitorul Oficial, apoi durează şi aprobarea prospectului listării de către ASF şi ajungem în luna august".

Cum luna august este "moartă" pentru piaţa de capital, listarea Nuclearelectrica ajunge în septembrie, mai spun sursele citate.

Ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, pe 5 iulie, informaţia că Sindicatul CNE Cernavodă a iniţiat acţiunea în instanţă pe motiv că reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) în AGA Nuclearelectrica n-ar fi avut calitatea să voteze pentru majorarea de capital. În viziunea sindicatului, Franklin Templeton nu este administratorul de drept al Fondului Proprietatea, iar mandatul în AGA Nuclearelectrica al reprezentantului FP trebuia dat în baza unei hotărâri AGA a Fondului.

Sursele noastre afirmă că scopul acţiunilor sindicatului a fost să obţină de la autorităţi dreptul să poată achiziţiona, în numele salariaţilor Nuclearelectrica, un procent mic (0,5% - maxim 1%) din acţiunile companiei, dar pe tranşa alocată investitorilor instituţionali.

Sindicatul CNE Cernavodă ar fi agreat cu administratorii societăţii acordarea unui procent mic din acţiunile companiei, dar Hotărârea de Guvern privind listarea la BVB a 10% din Nuclearelectrica nu cuprinde această prevedere. Sursele noastre afirmă că prevederea privind subscrierile efectuate de salariaţii Nuclearelectrica prin sindicat a fost eliminată la cererea Ministerului Justiţiei, care a precizat că salariaţii trebuia să îşi fi făcut o asociaţie pentru achiziţionarea de acţiuni.

Iniţiativa sindicatului a amânat listarea Nuclearelectrica până în toam­nă - moment care a fost recomandat de intermediar ca mult mai prielnic acestei operaţiuni decât termenul iniţial anunţat de autorităţi (jumătatea lunii mai). Guvernul a decis, în ciuda recomandărilor intermediarului, să facă tot posibilul ca Nuclearelectrică să fie listată în această vară, pentru a demonstra că putem respecta angajamentele cu FMI.

Acest context a stârnit zâmbete prin piaţa de capital, unde multe voci au comentat că acţiunea sindicală a ridicat şansele Nuclearelectrica de a avea o listare de succes.

Guvernul a modificat, pe 19 iunie, hotărârea nr. 39/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Nuclearelectrica, în sensul împărţirii ofertei de vânzare în trei tranşe. La vremea respectivă, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat: "85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa investitorilor de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% cei care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni. Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali, să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă negativă asupra investitorilor".

Intervalul de preţ aprobat de Guvern pentru investitorii instituţionali este de 11,20 lei/acţiune limită inferioară şi 15 lei/acţiune limită superioară, inclusiv capetele acestui interval.

În Ordonanţa de Urgenţă pentru ratificarea Scrisorii de intenţie semnată de România cu FMI şi aprobată de Fond pe 26 iunie, scrie că listarea Nuclearelectrica se va face până în luna octombrie a acestui an. Iniţial, listarea era aprobată pentru jumătatea lunii mai, apoi Guvernul a anunţat că procedura va avea loc în această lună. Autorităţile vor să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica.

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie