SINDICATE-GUVERN-PREŞEDINTEÎntâlnire de "gradul trei", rezultate de tip zero

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2008

Întâlnire de "gradul trei", rezultate de tip zero

Reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii Guvernului pentru a purta discuţiipe tema bugetului de stat pe 2008. Întâlnirea a fost mediată de preşedintele Traian Băses-cu şi a avut avut ca scop şi stabilirea unor soluţii la problemele semnalate de sindicalişti, în special în ceea ce priveşte pensiile şi şomajul. Tema întâlnirii au constituit-o cele patru probleme pe care confederaţiile sindicale le-au susţinut referitor la Bugetul pe 2008: sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, reducerea contribuţiilor la fondul de şomaj şi politica de ocupare, reducerile contribuţiei la fondul asigurărilor de sănătate şi sistemul de pensii.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la discuţii, a declarat la finalul şedinţei "tripartite" că "aceste consultări nu au avut obiect, deoarece solicitările părţii sindicale au fost rezolvate". Domnia sa a explicat: "Am fost invitaţi pentru a dis-cuta despre o scrisoare a sindicatelor cu privire la unele solicitări ce priveau legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2008. În opinia noastră, aceas-tă întâlnire a fost una fără obiect, pentru că cele două legi au fost deja promulgate şi în cadrul lor au fost incluse şi solicitările sindicaliştilor".

Varujan Vosganian a precizat că "nu s-a pus problema eliminării prevederilor privind contribuţiile la asigurările sociale şi nu s-a discutat nici des-pre ipoteza unor rectificări bugetare sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului". În plus, ministrul a subliniat că "Guvernul continuă să creadă că reducerea fiscalităţii este benefică atât pentru salariaţi, patroni, cât şi pentru dinamica economică".

În ceea ce priveşte sistemul de pensii şi problema forţei de muncă, ministrul a spus că negocierile vor fi reluate peste 30 de zile, în aceeaşi formulă. "Dezbaterile pe tema sustenabilităţii sistemului de pensii şi în privinţa nomenclatorului de meserii, pe care Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă îl finanţează, vor fi reluate de cele trei părţi, care în acest interval (n.r. - 30 de zile) vor căuta soluţii şi propuneri fiabile, pentru a formula primele concluzii", a mai spus Vosganian.

Părţile au convenit ca într-un interval de o lună de zile să aibă loc discuţii ale guvernului cu partenerii sociali (patronate şi sindicate) pentru ca, pe de o parte, să se realizeze o analiză a unor politici active de ocupare şi adaptare la necesităţile pieţei muncii (şi stabilirea dacă este oportună o a doua etapa de reducere a contribuţiei la fondul de şomaj, prevăzută de la 1 iulie) şi găsirea unor instrumente eficiente pentru reducerea evaziunii fiscale. În urma aces-tor analize punctuale va avea loc o nouă întâlnire cu preşedintele ţării, împreună cu reprezentanţii guvernului şi ai patronatelor.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro