STADA România anunţă afaceri consolidate de 247 milioane de lei în 2022

G.D.
Companii / 15 martie

STADA România anunţă afaceri consolidate de 247 milioane de lei în 2022

STADA România, subsidiara din România a grupului german STADA Arzneimittel AG, anunţă pentru anul 2022 o valoare consolidată a afacerilor de peste 247 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de 2021, când a realizat afaceri de 180,1 milioane lei, conform unui comunicat remis redacţiei. Grupul STADA operează pe piaţa din România prin STADA M&D (operaţiunile de vânzare produse farmaceutice) si STADA Hemofarm (laborator de testare produse farmaceutice si auditare calitate).

Potrivit sursei citate, STADA M&D estimează afaceri de 188,8 milioane lei în 2022, în creştere cu 32% faţă de anul precedent. Rezultatele sunt neauditate şi reprezintă pentru prima dată raportarea cumulată cu vânzările SC Walmark SRL, după finalizarea absorbţiei entităţii la nivel local. Compania Walmark a fost achiziţionată la nivel global de Grupul STADA, la finalul anului 2019.

Creşterea afacerilor se datorează pe de-o parte, dezvoltării portofoliului de produse Speciality cu molecule biosimilare şi generice înregistrate pe piaţa românească pentru noi arii terapeutice ca: oncologie, reumatologie, hematologie, precum şi cu noi terapii inovatoare asistate de dispozitiv pentru tratamentul bolii Parkinson (Lecigon si APO-go). De asemenea, creşterea cifrei de afaceri se datorează şi performanţelor obţinute de produsele din portofoliul Consumer Health Care (OTC şi suplimente alimentare), care se menţin în topul preferinţelor românilor pentru diferite afecţiuni (Urinal, Hepathrombin şi Minimarţienii fiind branduri lideri pe categoriile lor).

În România, STADA M&D operează activităţi de marketing şi vânzări în sediul central de la Bucureşti, un hub logistic în Timişoara, unde deţine un depozit de 5000 paleţi, iar în 2022 a demarat construcţia unei facilităţi de producţie amplasată în Parcul Industrial Arieş din Turda, judeţul Cluj. Proiectul de tip greenfield are o valoare de investiţie de peste 50 milioane euro, o suprafaţă de 30.000 mp şi este parţial susţinut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuţie de ajutor de stat în valoare de aproximativ 20 milioane euro. In prezent, echipa este de 208 angajaţi în cele 3 centre operaţionale, urmând ca la Turda, echipa să crească cu peste 370 de noi angajaţi, la finalizarea proiectului, în octombrie 2024, subliniază sursa citată.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală - sunt destinate să deservească cu preponderenţă Romania si pieţele din Europa, în care grupul STADA îşi desfăşoară operaţiunile.

"Anul 2022 a fost un an foarte intens pentru STADA în România. Am finalizat transferul de business Walmark, am lansat molecule noi pentru arii terapeutice complexe şi foarte importante, am adus terapii inovatoare pentru boala Parkinson şi am demarat lucrările de construcţie pentru fabrica de la Turda. Peste toate aceste provocări, am reuşit să devenim şi lideri de piaţă pe anumite categorii de produse fără prescripţie medicală. Şi dacă ne gândim la provocările economice actuale, creşterea inflaţiei, a costurilor cu materia primă la nivel global, criza geopolitică de la graniţe, scumpirea utilităţilor, realizăm că am construit totuşi premize foarte solide pentru 2023, iar obiectivul nostru de a intra în top 5 producători de medicamente generice din România este din ce în ce mai aproape." a declarat Mihai Fugarevici, Country Manager STADA România

STADA Hemofarm a încheiat anul 2022 cu afaceri de 58,2 milioane lei, în creştere cu 63% faţă de anul 2021 şi a realizat un număr de 8945 de testări serii produse, acoperind toate formele de medicament: capsule, unguent, sirop, creme, injectabile , tablete, spray etc. Laboratorul STADA Hemofarm este situat tot în Timişoara, unde se află şi centrul logistic, şi este cel mai modern şi complex laborator STADA din Uniunea Europeană, dotat cu echipamente de ultimă generaţie. Pentru anul 2023 entitatea din România are în plan o investiţie de 2 mil EUR pentru extinderea unităţii şi creşterea numărului de testări până la 13.000. Pentru entitatea STADA Hemofarm lucrează în prezent 172 de specialişti, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro