Ştiinţele sociale, preferate de tineri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Cultură /

Ştiinţele sociale, preferate de tineri

În această perioadă, absolvenţii de liceu şi cei care au trecut cu bine de examenul de bacalaureat se orientează către mediul universitar. Primii se îndreaptă către facultăţile particulare care îi înscriu la cursuri, chiar dacă nu au luat încă examenul de bacalaureat, iar cei din a doua categorie se îndreaptă către sistemul universitar de stat.

În topul preferinţelor viitorul studenţi se află în continuare facultăţile în care sunt studiate aşa numitele ştiinţe sociale. Din informaţiile colectate de Institutul Naţional de Statistică, reiese că ponderea cea mai mare a numărului de studenţi, adică 23%, o deţin facultăţile din cadrul Academiei de Studii Economice, facultăţile de Drept şi cele în care se studiază Administraţia Publică.

Pe locul al doilea se află facultăţile de construcţii, de inginerie, de tip Politehnica. A treia poziţie în opţiunile viitorilor studenţi este deţinută de Medicină şi Farmacie.

După cum se poate observa, tinerii sunt atraşi de meseriile care le pot aduce câştiguri mai mari, chiar dacă pentru unele dintre acestea sunt nevoiţi să înveţe foarte mult, aşa cum este în cazul Medicinei şi Farmaciei.

Facultăţile de artă şi ştiinţele umaniste se situează abia pe locul patru, cu 9,1% din totalul studenţilor, iar facultăţile de jurnalism ocupă a cincea poziţie cu 8,8% din numărul celor care doresc să îşi continue studiile în mediul universitar.

În clasamentul surprinde numărul scăzut al tinerilor care vor să urmeze o carieră în domeniul informaticii şi al tehnologiei comunicaţiilor. Deşi sunt meserii foarte bine plătite, doar 6,8% dintre studenţi aleg o astfel de profesie.

Pe ultimele locuri se situează, în ordine, matematica, statistica şi ştiinţele naturale-care împreună adună 4,5% din numărul total de studenţi, serviciile - cu 4,2% şi... educaţia cu doar 3,3%. Probabil că salariile foarte mici din sistemul educaţiei naţionale nu reprezintă o atracţie pentru tinerii din ziua de azi. Numai aşa poate fi explicat procentul destul de scăzut al celor care doresc să studieze în acest domeniu şi să se ocupe de educaţia generaţiilor viitoare.

În privinţa sistemului universitar, anul trecut, ţara noastră a numărat 121.000 de absolvenţi, în scădere cu 12.000 faţă de anul 2014.

Situaţia este dramatică în privinţa şcolilor profesionale şi de meserii. Doar 19.400 au absolvit cursurile acestor unităţi de învăţământ, ceea ce va mări procentul în privinţa lipsei forţei de muncă calificată, lipsă care afectează în special mediul economic privat din ţara noastră.

În domeniul educaţiei, la nivel naţional în 2017 erau angajate 236.000 de cadre didactice, dintre care 54.000 sunt profesori la licee şi 26.000 în universităţi. Tot în acest domeniu, în ţară există 9593 de biblioteci, cu 3,2 milioane de cititori activi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Situaţia este dramatică în privinţa şcolilor profesionale şi de meserii.

    Nu se putea un articol întreg fără harneală. 

    Situaţia este dramatică în privinţa şcolilor profesionale şi de meserii.

    Nu se putea un articol întreg fără harneală. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie