STUDIU COFACE: "Sectorul construcţiilor din Polonia - a luat sfârşit perioada turbulentă?"

Valentin Busuioc
Companii #Construcţii / 12 februarie 2015

"Sectorul construcţiilor din Polonia - a luat sfârşit perioada turbulentă?"

Statistica privind insolvenţele din construcţii în Polonia arată că a fost atins un moment-cheie, domeniul transformându-se dintr-unul a cărui perfomanţă negativă alimenta numărul falimentelor în perioada 2010-2012, în sectorul cu cele mai mari progrese în ceea ce priveşte insolvenţele, potrivit unui studiu Coface trimis astăzi redacţiei.

Aceste statistici ar putea indica o îmbunătăţire pe termen lung pentru întregul sector, notează autorii cercetării, adăugând că, până acum, piaţa poloneză a locuinţelor (care reprezintă o mică parte din sectorul construcţiilor din această ţară) dă semne de îmbunătăţire, iar noile fonduri UE ajută la reducerea riscurilor.

Evaluarea sectorului polonez al construcţiilor a fost revizuită de Coface de la "risc foarte ridicat" la "risc ridicat", graţie perspectivelor în curs de îmbunătăţire. Progrese vizibile îşi vor face simţită prezenţa în acest an în rândurile companiilor de profil, ceea ce va reduce şi mai mult riscul, apreciază autorii studiului.

Sectorul construcţiilor din Polonia şi-a început perioada de dezvoltare acum 10 ani, cu o cerere în creştere de locuinţe noi, susţinută şi de oferta atractivă de credite ipotecare. Apoi, domeniul a cunoscut altă ascensiune când Polonia a fost aleasă, împreună cu Ucraina, să găzduiască campionatul de fotbal Euro 2012. Acest lucru a condus la programarea unor noi construcţii, atât de stadioane, cât şi pentru infrastructura poloneză. Numărul ridicat de contracte noi a determinat apariţia fluctuaţiilor de preţ semnificative pentru materialele de construcţii, conducând la prăbuşirea multor companii de construcţii. În plus, o scădere a cererii pe piaţa locuinţelor (rezultând dintr-o creştere semnificativă a preţurilor la locuinţe, combinată cu reguli mai restrictive în obţinerea finanţării şi situaţia problematică de pe piaţa muncii) a contribuit la înrăutăţirea perspectivelor pentru companiile axate pe acest segment al pieţei de construcţii. Din 2010, numărul de insolvenţe în rândurile companiilor de construcţii a început să crească într-un ritm dramatic - mai întâi cu 20%, apoi cu 46% în 2011 şi cu 52% în 2012.

Statisticile recente privind insolvenţa arată o imagine complet diferită pe segmentul construcţiilor din Polonia. După ani de deteriorare, companiile de profil înregistrează nu doar o scădere a falimentelor, ci generează progrese semnificative şi chiar depăşesc majoritatea altor sectoare. Primele trei trimestre ale anului 2014 au arătat o scădere a insolvenţelor cu 26%. Această evoluţie pozitivă poate fi datorată iernii relativ blânde 2013/2014, ceea ce a însemnat că nu au fost întârzieri semnificative la lucrările de construcţii. Mai mult, graţie ratelor de dobândă scăzute la un nivel istoric, a cererii extinse şi a unei stabilizări relative a preţurilor, piaţa locuinţelor este favorabilă sectorului construcţiilor şi companiilor care activează în domeniu. Stimulul pozitiv vine, de asemenea, din sprijinul guvernamental dedicat tinerilor, prin credite ipotecare. Întrucât programul priveşte, în principal, doar piaţa locuinţelor, el sprijină companiile care construiesc locuinţe, precum şi firmele mai mici ce oferă servicii pentru finalizarea şi decorarea acestora. Totuşi, programul este relativ restrictiv. Iar piaţa locuinţelor reprezintă doar o parte minoră a sectorului construcţiilor.

Pe termen mai lung, companiile de profil vor beneficia de un aflux de fonduri UE din noul buget alocat pentru 2014-2020. Banii europeni (pentru care Polonia este cel mai mare beneficiar), combinaţi cu fondurile interne, vor fi utilizaţi pentru îmbunătăţiri ulterioare ale infrastructurii ţării. Ele aduc oportunitati uriaşe pentru companiile specializate în lucrările de construcţii de infrastructură. Totuşi, datorită problemelor procedurale, efectele acestor investiţii sporite vor fi resimţite de companiile de construcţii doar din 2016, sunt de părere analiştii Coface.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3903
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8391
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.0411

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb