SUA deţin cele mai mari rezerve de aur: 8.133 tone, evaluate la 628 miliarde dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august

SUA deţin cele mai mari rezerve de aur: 8.133 tone, evaluate la 628 miliarde dolari

English Version

Preţul aurului a crescut cu aproape 20% anul acesta, ca urmare a achiziţiilor semnificative realizate de băncile centrale, dar şi pe fondul cererii solide din partea consumatorilor din China şi al interesului crescut pentru activele-refugiu din cauza incertitudinilor geopolitice.

O analiză visualcapitalist.com prezintă un clasament al primelor zece ţări din lume după rezervele totale de aur pe care le deţin. Datale, aferente lunii mai 2024, sunt preluate de la Consiliul Mondial al Aurului.

Conform sursei citate, cele mai mari rezerve de aur le regăsim în SUA, respectiv 8.133 de tone, evaluate la 628 de miliarde de dolari. Jumătate din aceste rezerve sunt stocate în depozitul de lingouri al Statelor Unite, cunoscut sub numele de Fort Knox, o facilitate din Kentucky a armatei Statelor Unite.

Germania ocupă locul al doilea, cu 3.351 de tone, urmată de Italia, cu 2.452 de tone. În clasament urmează Italia, cu rezerve de 2.452 de tone; Franţa, cu 2.437 de tone; Rusia, cu 2.336 tone; China, cu 2.264 tone; Elveţia, cu 1.040 de tone; Japonia, cu 846 de tone; India, cu 831 tone, şi Olanda, cu 612 tone.

Majoritatea aurului din lume este deţinut de băncile centrale, care menţin aceste rezerve datorită caracteristicilor de siguranţă, lichiditate şi rentabilitate. Aceste instituţii deţin aproximativ o cincime din tot aurul extras de-a lungul istoriei, conform sursei citate.

În prima jumătate a anului 2024, băncile centrale au achiziţionat 483 de tone de aur, stabilind un nou record.

Turcia a fost cel mai mare cumpărător de aur în prima jumătate a acestui an, achiziţionând un total de 45 de tone. India s-a clasat pe locul al doilea, cu un total cumpărat de 37 de tone de aur în primele şase luni. În mod tradiţional, un important cumpărător, China, şi-a încetinit recent achiziţiile de aur, suspendându-le în mai şi iunie. Anterior, banca centrală chineză şi-a mărit rezervele de aur timp de 18 luni la rând.

Un seif de aur de mărimea unei clădiri cu şase etaje, inaugurat în Singapore

Un seif enorm, de mărimea unei clădiri cu şase etaje, a fost inaugurat luna trecută în perimetrul aeroportului internaţional Changi din Singapore, o dovadă a popularităţii deţinerii de lingouri de aur, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Facilitatea, denumită "The Reserve", este concepută pentru a adăposti 10.000 de tone de argint, mai mult decât o treime din oferta mondială anuală, şi 500 de tone de aur, echivalentul a jumătate din achiziţiile de aur ale băncilor centrale în 2023.

Compania Silver Bullion Pte Ltd. a decis să construiască această facilitate cu o suprafaţă de 16.700 de metri pătraţi, pe care o descrie drept una din cele mai mari din lume, după ce fostul său seif a epuizat spaţiile de depozitare, şi susţine că este inundată deja cu cereri din partea potenţialilor clienţi.

"Reacţia pe care am primit-o în urma conversaţiilor a fost că avem nevoie de mai multe seifuri", spune fondatorul firmei, Gregor Gregersen.

"The Reserve" este un pariu uriaş pe perspectivele pe termen lung ale deţinerii de aur sub formă de lingouri, într-un moment în care uncia de aur a atins un nou maxim record de peste 2.500 de dolari, iar argintul s-a scumpit cu peste 20%.

"Oamenii adoptă o perspectivă pe termen lung şi nu sunt mulţumiţi de modul în care evoluează lumea, atât economic cât şi politic, iar de acea îşi majorează alocările, şi în unele cazuri încep să fac loc pentru aur", spune Philip Klapwijk, director la firma de consultanţă Precious Metals Insights Ltd.

Cumpărarea de lingouri de aur are unele dezavantaje: nu aduce venituri şi costă depozitarea în seifuri, însă scuteşte de riscul de contrapartidă, ceea ce înseamnă că investiţiile în aur sunt în siguranţă în cazul în care o altă parte intră în insolvenţă.

"Investitorii, inclusiv persoanele ultra-înstărite, îşi reduc riscurile la adresa avuţiei lor. Iar aurul este unul din puţinele active care le oferă un depozit de valoare, fără riscul de contrapartidă", spune Jeff Christian, partener la firma de investiţii CPM Group.

În condiţiile în care lingourile de aur ajung în posesia investitorilor, a crescut şi nevoia de soluţii de stocare sigure. Clienţii vor să îşi depozitele aurul şi argintul în locuri private în afara instituţiilor financiare, care oferă soluţii precum cutii de valori, în condiţiile în care majoritatea băncilor occidentale se supun unor legislaţii străine care ar putea să nu fie văzute drept prietenoase, spune Gregor Gregersen.

Cele mai mari rezerve de aur sunt păstrate la subsidiara din New York a Federal Reserve, precum şi la Banca Angliei, ambele deţinând lingouri în numele a numeroase alte bănci centrale. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, la New York Federal Reserve sunt depozitate 6.331 de tone de aur, iar în seifurile Băncii Angliei din city-ul londonez se aflau 5.266 de tone de aur la finele lunii iulie.

Pe lângă cele două instituţii, o serie de bănci şi companii de logistică precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc, Brink's Co. şi Malca-Amit au facilităţi de stocare consistente care stau la baza pieţelor de derivate din Londra şi New York şi păstrează metale preţioase pentru cele mai mari fonduri tranzacţionate la bursă (ETF). De exemplu, în 2021, JPMorgan a inaugurat un nou seif pentru argint la Londra, la care acum sunt depozitate peste 10.000 de tone de argint pentru cel mai mare ETF specializat pe argint, iShares Silver Trust.

Potrivit lui Jeff Christian, foarte multe spaţii de depozitare non-bancare sunt construite la nivel mondial, în special în Singapore. Hub-ul financiar asiatic oferă un cadru de reglementare stabil şi neutru, ceea ce i-a permis să devină unul din primele centre de administrare a averilor. Oraşul -stat a prosperat şi de pe urma problemelor apărute în Elveţia, care anul trecut fost nevoită să orchestreze o preluare de urgenţă a băncii Credit Suisse Group AG.

Însă nu doar companiile din Singapore vor să îşi protejeze lingourile de aur. Facilitatea de depozitare New Zealand Vault, din capitala Noii Zeelande, Wellington, a văzut cum stocurile sale s-au mărit şi o mare parte a noilor afaceri au venit de la firme din Hong Kong şi SUA. "Unul din avantajele Noii Zeelande este acela că nu avem inamici naturali. Suntem cât mai departe posibil de punctele fierbinţi ale lumii. Oamenii se uită la noi ca un spaţiu de refugiu", spune proprietarul şi directorul facilităţii New Zealand Vault, John Mulvey.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,2% ieri, la bursa Comex din SUA, atingând 2.546,50 dolari/uncie la ora locală 07.27. Preţul spot era de 2.510,19 dolari/uncie, în declin tot cu 0,2%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Degeaba au gold ,ca DATORII AU CAT CARUL MARE, mai ales catre China.Cum scapi de datorii in zilele astea?Nu le returnezi sau le declari un mic razboi (pe care stii ca-l poti castiga si gata esti nr.1 again pe glob.

    1. doar ceaușescu a vrut să scape de datorii. Sistemul financiar actual este bazat pe credit. O economie puternică are la bază o datorie mare. Datorie zero înseamnă economie zero, export mere, import pentru securiști. :

      AU datorii dar au si economie. numai nvda face PIB cat toata Rusia

    si cand a fost ultima oara auditata aceasta cantitate ? :)

    1. Clar, americanii sunt un colhoz chinezesc, raportează așa doar ca să păcălească propagandiștii sovietici.

    Reprezentanții Brics abia prind locul 5?

    Drama sosocilor și aurarilor. 

    Sunt incluse si sutele de tone ale camarilei lui Putler?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb