Abonament gratuit

Subvenţii de la stat pentru prosumatori

R.R.
Ziarul BURSA #Companii /

Dan Tudose

Dan Tudose

Sistemele fotovoltaice reduc cu până la 80% facturile la electricitate 

Piaţa de profil din România este în continuă dezvoltare

Piaţa autohtonă a sistemelor de producere a energiei electrice, prin intermediul panourilor fotovoltaice, este restrânsă şi segmentată, este de părere Dan Tudose, managerul magazinului online E-acumulatori.ro.

Consumatorii casnici care decid să devină prosumatori, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe acoperiş, pot beneficia de subvenţii individuale de la statul român de 20.000 de lei, dar conform antreprenorului, rata de penetrare a sistemelor fotovoltaice (panouri solare) în rândul gospodăriilor din România este foarte mică, de sub 1%, deşi montarea unui astfel de sistem poate reduce costul facturii la electricitate cu 70-80%.

Investiţia necesară montării unui sistem de panouri fotovoltaice pe acoperişul locuinţei este strâns legată de subvenţii - acestea există pentru că suntem în urmă faţă de toate celelalte state din regiune, care au avut un cadru legislativ mulţi ani înaintea noastră şi trebuie să recuperăm decalajul acesta, ne-a mai spus Dan Tudose.

Domnia sa a declarat: "Până în ianuarie 2019, ca să poţi avea un astfel de sistem era obligatoriu să ai şi capacităţile de stocare (care reprezintă cel puţin 40% din costul total) fără să fii prosumator. Odată cu noua legislaţie (n.r. intrată în vigoare la începutul anului) stocarea este opţională, surplusul de energie fiind livrat în sistem. Aşadar, până acum nu a existat posibilitatea efectivă de a fi prosumator, cadrul legislativ nu a existat până în ianuarie 2019, când Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat cadrul legal care permite unei persoane fizice să poată livra în reţea energia electrică produsă, precum şi termenii şi condiţiile aferente. Beneficiul este că prosumatorul va primi înapoi o sumă de 0,22 lei/kW livrat şi că termenul de racordare este stabilit prin lege, la 30 de zile. Pentru ca prosumatorii să poată livra energia electrică în reţea, aveam nevoie de un cadru legislativ, de politici publice, care să le impună furnizorilor de energie electrică să instaleze contoare speciale într-un anumit termen şi să cumpere energia cu un anumit preţ. În alte state, beneficiul a fost mai mare: un prosumator plătea 0,50 bani/kW consumat şi când livra în sistem, primea 0,60 bani/kW, deci amortizarea investiţiei era accelerată".

Anul trecut, E-acumulatori.ro a marcat o majorare cu 17% a cifrei de afaceri, iar pentru anul în curs estimările vizează o creştere de 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie