SUPLIMENT DIKE Dezbatere publică privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie

Ziarul BURSA #Anticorupţie #Legislatie / 26 februarie

Dezbatere publică privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie precum şi pentru modificarea Legii nr 135/2010 privind Codul de procedură penală, care prevede majorarea numărului de procurori care pot activa în cadrul Secţiei de urmărire penală din cadrul PÎCCJ şi din cadrul parchetelor de pe lângă Curţile de Apel şi modalitatea de selectare a procurorilor care se ocupă de dosarele magistraţilor.

Potrivit instituţiei, proiectul vizează două modificări - majorarea numărului de procurori care pot activa în cadrul Secţiei de urmărire penală din cadrul PÎCCJ şi din cadrul parchetelor de pe lângă Curţile de Apel şi modalitatea de selectare a procurorilor care se ocupă de dosarele magistraţilor. Potrivit ministerului, "în prezent, procurorii îşi depun candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii, plenul CSM aprobă şi nominalizează viitorii procurori cu atribuţii în investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar, după care Procurorul General îi numeşte". "Pentru a simplifica procedura în cazul în care nu îşi exprimă opţiunea procurorii, Procurorul General va propune, din oficiu, procurorii, iar CSM îi va numi. Este nevoie de această modificare pentru a facilita ocuparea cât mai rapidă a schemei de personal din cadrul structurii fostei SIIJ. La acest moment, din 59 de posturi, ocupate sunt 38, deficitul fiind de o treime dintre posturi. La Parchetul General sunt doar 3 procurori din necesarul de 14", subliniază Ministerul Justiţiei. Textul proiectului de lege este agreat cu toţi actorii implicaţi în procedură, Procurorul General şi conducerea CSM, dar şi cu Comisia Europeană.

Proiectul vine şi ca urmare a urmare a Raportului din 2022 privind statul de drept, prin care României i s-a recomandat "să ia măsuri pentru a răspunde aspectelor problematice nesoluţionate legate de investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor din justiţie, ţinând seama de standardele europene şi de avizele relevante ale Comisiei de la Veneţia". În plus, una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic şi a capacităţii instituţionale a sistemului post-SIIJ. Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a transmis că "este preocupată de această temă, cunoscând volumul mare de activitate al structurilor menţionate, precum şi nevoia de a avea un număr cât mai mare de procurori în cadrul acestora, în vederea eficientizării activităţii în dosarele în care sunt vizaţi magistraţii". "Totalul dosarelor preluate de la fost SIIJ plus cele nou înregistrate este de 10.035, iar 6.338 dintre acestea sunt soluţionate", precizează ministerul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb