SUPLIMENT DIKEMicile ajustări pot genera mari transformări

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Editorial / 26 februarie

Micile ajustări pot genera mari transformări
Dan Nicolaie

Justiţia a ajuns în punctul în care efectuează, într-un ritm constant, mici reglaje, care să permită o mai bună funcţionare a sistemului. S-a dovedit că aceste ajustări pot produce transformări importante. Speranţele sunt mari, rămâne de văzut dacă punerea în aplicare se va dovedi cea mai fericită. Digitalizarea şi Inteligenţa Artificială generează şi în acest domeniu vaste discuţii legate de implementare, viteza acesteia, încredere, siguranţa datelor.

În prima linie se află, ca mai mereu, avocaţii. Provocările pe care le întâmpină avocaţii au fost sintetizate într-un material amplu, apărut în toamna anului 2023, denumit: "Sistemul judiciar prin ochii avocaţilor". Se regăsesc în el problemele întâlnite în practica de zi cu zi, dar şi soluţii pentru remedierea acestora, legate de nerespectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor sau cuantumul exagerat al unor taxe de timbru. Alte neajunsuri detaliate în Raport se referă la ignorarea rolului avocatului şi implicit a funcţiei apărării, cum ar fi înregistrarea unor întârzieri inacceptabile la plata onorariilor din oficiu, reducerea în mod nejustificat şi nemotivat sau cu o motivare pur formală a cheltuielilor de judecată aferente onorariilor avocaţilor. Acestea sunt chestiuni care pot afecta activitatea şi partea bună este că Ministerul Justiţiei şi Parchetul General au luat măsuri pentru remedierea situaţiei plăţii onorariilor avocaţilor care prestează activitate de asistenţă judiciară şi a fost promovat un proces legislativ pentru remedierea problemelor semnalate în privinţa reducerii dreptului la recuperarea cheltuielilor de judecată.

Nici activitatea notarială nu este ocolită de frământările transformărilor. Notarii consideră că Inteligenţa Artificială oferă oportunităţi importante de modernizare şi eficientizare a activităţii. Se vorbeşte despre beneficii economice şi sociale considerabile, care pot duce la simplificarea rutinei profesionale zilnice, dar sunt foarte importante şi din perspectiva avantajelor legate de timp şI de bani pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Astfel, în mediul notarial se consideră că integrarea soluţiilor de Inteligenţă Artificială în activitatea birourilor este foarte importantă. Sub aspectul securităţii şi verificării, noile tehnologii ar putea juca un rol vital în securitatea documentelor notariale. Învăţarea automată şi utilizarea algoritmilor face posibilă detectarea oricăror nereguli sau anomalii în documente, prevenind erorile involuntare. Potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, acţiunile întreprinse în direcţia implementării noilor tehnologii în activitatea notarială se desfăşoară în cadrul mai larg al digitalizării administraţiei publice.

Din această perspectivă, anul 2024 se anunţă foarte interesant, poate reprezenta un moment de cotitură pentru activitatea din justiţie. Important este ca momentul să nu fie ratat.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb