Symmetrica raportează o creştere de 16% a business-ului în 2022

D.T.
Companii / 16 martie

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Pe o piaţă concurenţială şi marcată de provocări majore legate de creşterile preţurilor la materia primă şi la energie, Symmetrica raportează un avans cu peste 30% al business-ului în 2022, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 210 milioane de lei (circa 42,5 milioane de euro) în exerciţiul financiar încheiat, comparativ cu 180 milioane de lei (circa 36 milioane de euro) în 2021.

"Începutul anului trecut a fost unul îngrijorător, atât din cauza creşterilor semnificative a costurilor de producţie, cât şi în contextul declanşării conflictului din Ucraina. Iar provocările nu au lipsit nici pe parcursul lui 2022. De la inflaţia galopantă, la explozia preţurilor la energie şi la materiile prime, până la impactul negativ al contextului economic în veniturile populaţiei. Cu toate acestea, investiţiile realizate în 2022 şi posibilitatea de a ne extinde liniile de business prin accesarea a tot mai multor proiecte pe zona de reabilitate a reţelelor de apă şi canal au contracarat valul de efecte negative venit din piaţă", a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Mai mult de atât, potrivit afirmaţiilor directorului, schimbările în comportamentul de consum al românilor care investesc tot mai mult în locuinţe proprii şi au nevoie de produse destinate grădinilor, dar şi tendinţa de achiziţie de produse premium au avut un impact pozitiv în business, continuă sursa.

"Anul trecut am finalizat retehnologizarea fabricii din Vereşti, Suceava, şi am inaugurat unitatea din Solca, Suceava, în urma unei investiţii totale de peste 11,5 milioane de euro. Acest lucru ne-a oferit un avantaj competitiv mai ales în zona Moldovei. De asemenea, am creat şi primul hub tehnologic şi de producţie Symmetrica la Doaga - Mărăşeşti (jud. Vrancea) prin achiziţionarea fabricii Somaco Holding", a mai spus Sebastian Bobu.

Astfel, anul trecut compania a fabricat 6 milioane de metri pătraţi/liniari de produse, cu 10% mai mult comparativ cu 2021, când producţia s-a situat la 5,4 milioane de metri pătraţi/liniari, se mai precizează în comunicat.

Când vine vorba de piaţa de profil, reprezentantul Symmetrica estimează, potrivit comunicatului, că aceasta a crescut în valoare cu circa 20% comparativ cu 2021, la circa 192 milioane de euro - efect determinat şi de majorările de preţ la produse înregistrate anul trecut, în timp ce volumul a avut un avans cu circa 15%.

"Din perspectiva noastră ca şi producător de materiale de construcţii utilizate în toate categoriile de proiecte, anul acesta am observat o creştere a cererii pentru lucrările în sistem privat, iar cele cu finanţare bugetară s-au menţinut", spune Sebastian Bobu.

De altfel, datele INSSE arată că, în 2022, comparativ cu 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,9%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+25,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+20,2%) şi la lucrările de construcţii noi (+8,9%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+21,8%), construcţiile inginereşti (+13,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,8%).

"Suntem rezervaţi când vine vorba de evoluţia pieţei în 2023. Toate dificultăţie de care aminteam mai sus se vor menţine şi în acest an şi vor avea un efect direct pe tot lanţul de aprovizionare, iar scăderea puterii de cumpărare îşi va spune cuvântul", este de părere Sebastian Bobu.

Cu toate acestea, compania îşi menţine planurile de investiţii şi, în acest an, vizează inaugurarea a două noi fabrici. Creşterea producţiei determinată de acestea va avea astfel un impact pozitiv în business, Symmetrica având astfel posibilitatea de a acoperi cererea venită din mai multe zone geografice ale ţării, încheie comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro