Milioane de alegători din ţara noastră, Polonia şi Portugalia sunt aşteptaţi la urne în acest weekend, într-o "super duminică" electorală care ar putea influenţa decisiv direcţia democraţiilor din aceste ţări, într-un context marcat de tensiuni politice, comerciale şi economice, scrie The Guardian, de la care transmitem cele ce urmează.
• Cel mai important vot din istoria postcomunistă a ţării noastre•
În ţara noastră, votul de duminică reprezintă turul doi al celui de-al doilea scrutin prezidenţial organizat în ultimele şase luni, după ce alegerile din toamna trecută au fost anulate, iar câştigătorul-şoc al primului tur, un candidat de extremă dreapta, a fost exclus din cursă. Potrivit The Guardian, contextul este marcat de temeri legate de interferenţe externe, inclusiv din partea Rusiei.
George Simion, 38 de ani, liderul AUR, cunoscut pentru poziţiile sale ultranaţionaliste, pro-Trump şi critice la adresa UE, a obţinut 41% în primul tur, dublu faţă de principalul său contracandidat, Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului. Acesta din urmă a prezentat turul doi drept o alegere "între o direcţie pro-occidentală şi una anti-occidentală pentru România". Unele sondaje îi arată la egalitate, menţionează publicaţia britanică.
Simion a anunţat că, dacă va câştiga, îl va numi premier pe Călin Georgescu, câştigătorul scrutinului anulat. Între timp, coaliţia aflată la guvernare s-a destrămat după ce candidatul ei a fost eliminat încă din primul tur, iar premierul Marcel Ciolacu şi-a dat demisia.
Analiştii avertizează că o victorie a lui Simion ar putea înclina puternic România spre dreapta. The Guardian notează că o eventuală colaborare între AUR şi PSD este văzută ca o posibilitate, la fel ca şi organizarea de alegeri anticipate. Scrutinul este atent urmărit de UE, care ar putea avea de-a face cu un nou guvern perturbator în regiune, alături de cele din Ungaria şi Slovacia.
Deşi preşedintele României are un rol semi-executiv, influenţa sa este semnificativă în domenii precum politica externă, securitatea naţională, apărarea şi numirile din justiţie.
• Polonia: miză majoră pentru guvernul Tusk•
Şi în Polonia se desfăşoară un vot crucial. The Guardian relatează că alegerile prezidenţiale vor influenţa politica externă şi internă, având în vedere puterile semnificative ale preşedintelui, inclusiv dreptul de veto.
Actualul guvern, condus de Donald Tusk şi susţinut de Coaliţia Civică (KO), speră ca alegerile să întărească direcţia pro-democratică, după opt ani de guvernare naţional-populistă a partidului Lege şi Justiţie (PiS). Totuşi, progresul este îngreunat de preşedintele în funcţie, Andrzej Duda, apropiat de PiS şi susţinător al lui Donald Trump.
Favoritul alegerilor este Rafa³ Trzaskowski, primarul centrist al Varşoviei, în timp ce principalul său rival este Karol Nawrocki, un conservator susţinut de PiS. Cei doi sunt aşteptaţi să ajungă în turul doi, programat pentru 1 iunie. Un alt candidat, S³awomir Mentzen, liderul partidului de extremă dreapta Confederaţia, pare să fi pierdut teren în ultima perioadă.
• Portugalia: alegeri generale anticipate•
În Portugalia, The Guardian notează că se anunţă alegeri generale mai calme, deşi este al treilea scrutin în trei ani. Premierul de centru-dreapta Luís Montenegro a convocat alegerile anticipate după ce a pierdut un vot de încredere în parlament, în urma suspiciunilor legate de afacerile familiei sale.
Montenegro, liderul Alianţei Democratice (AD), a negat orice abatere, dar ancheta a dus la o nouă rundă electorală. Sondajele indică o competiţie strânsă între AD şi opoziţia socialistă (PS), iar partidul de extremă dreapta Chega este creditat cu aproximativ 17%.
Montenegro a exclus o colaborare cu Chega, însă guvernul său a fost acuzat că a făcut concesii extremei drepte, inclusiv prin anunţarea expulzării a 18.000 de migranţi ilegali în timpul campaniei. Se speculează că, în cazul unui eşec, AD ar putea schimba liderul pentru a permite o colaborare cu Chega.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2025, 08:24)
Romania iese europeana prin Nicusor Dan.
Polonia sa aiba mare grija , sa se pazeasca! Are 3 din 4 sanse sa iasa ultranationalista, extremista si acest fapt ii va dauna foarte mult pe plan intern. Polonia sa se pazeasca de caderea democratiei, INDIFERENT DE MIJLOACE.
Ban.Cher.Vali
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nic în data de 15.05.2025, 08:42)
Tu unde ai crescut?in coreea de nord?