Retail

Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari pentru prima dată în ultimul deceniu

J.P.
Internaţional / 29 aprilie

Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari pentru prima dată în ultimul deceniu

Cotaţia cuprului a depăşit joi pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată după luna ianuarie 2011, alimentată de cererea puternică venită din China şi de tendinţa de depreciere a dolarului, informează AFP, citat de Agerpres.

În jurul orei 13:05 GMT, la bursa de metale de la Londra, cotaţia cuprului a trecut, pentru scurt timp, de 10.000 de dolari pe tonă, după patru şedinţe consecutive de creştere şi un avans de peste 25% începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Pentru Anna Stablum, analist la Marex Spectron, cuprul este susţinut în principal de tendinţa de depreciere a dolarului, care încurajează achiziţiile de metale cotate în moneda americană. De la începutul acestei luni dolarul s-a depreciat cu peste 2,5% în raport cu un coş de valute.

Neil Wilson, de la Markets.com, crede că majorarea cotaţiilor la cupru este un rezultat între o cerere susţinută şi problemele de aprovizionare din Chile, primul producător mondial de cupru.

Apetitul mondial pentru cupru provine în principal din China, care consumă jumătate din producţia planetei. Grupul Internaţional de Studiu al Cuprului (ICSG) a estimat recent că cererea de cupru a Chinei a crescut cu 13% în 2020. Iar tendinţa de creştere nu pare să se oprească în condiţiile în care la mijlocul acestei luni autorităţile de la Beijing au anunţat o creştere economică record în primul trimestru, un avans de 18,3% în ritm anual.

Pe lângă cererea susţinută din China, cotaţia la cupru este alimentată şi de semnalele privind problemele pe partea de ofertă, crede Anna Stablum, având în vedere protestele care durează de mai multe zile în sectoarele minier şi portuar din Chile.

"Precedentul record istoric din februarie 2011 va fi probabil depăşit", subliniază analistul Commerzbank, Daniel Briesemann.

În data de 15 februarie 2011, tona de cupru a atins un preţ de 10.190 de dolari la LME, o cotaţie care până acum nu a fost egalată.

"În următorii ani, ne aşteptăm să vedem preţuri la cupru din ce în ce mai ridicate, deoarece acesta va juca, la fel ca şi alte metale, un rol important în planurile de decarbonizare ale mai multor ţări", avertizează Daniel Briesemann.

Utilizat intens în industrie, în special la producţia de circuite electrice, cuprul este folosit şi ca un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale, fiind denumit Doctorul Cupru (Dr Copper).

Dacă în luna martie a anului trecut tona de cupru se tranzacţiona la 4.371 de dolari, între timp cotaţiile s-au dublat şi au depăşit nivelul înregistrat înaintea pandemiei de Covid-19. Cuprul nu este singurul metal care cunoaşte o tendinţă de apreciere. Cotaţia la aluminiu s-a apreciat cu peste 20% de la începutul anului, revenind la aproape 2.500 de dolari pe tonă, un preţ comparabil cu cel din luna aprilie 2018. În ceea ce priveşte minereul de fier, acesta a atins săptămâna aceasta un record istoric potrivit indicelui calculat de S&P Platts.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro