Acţiunile companiei americane Meta Platforms Inc., care deţine şi operează Facebook, Instagram, Threads şi WhatsApp, au înregistrat o apreciere de 43% în ultimele 12 luni, iar de la începutul lui 2025 au avansat cu 23%, depăşind randamentul indicelui S&P 500, care a crescut cu 12,5% în ultimul an. Recent, compania a confirmat ieşirea dintr-un pattern de tip triunghi ascendent, depăşind rezistenţa tehnică de la 709 dolari şi continuând trendul de creştere, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Analiză Tehnică
Recomandare: Hold
Preţ curent: 733,63 dolari (27 iunie)
Preţ ţintă: 774 dolari (+5,5%)
Stop loss: 686 dolari (-6,5%)
Interval: 3 luni
Sumar:
Oppenheimer a ridicat ţinta de preţ pentru Meta Platforms de la 665 la 775 de dolari, susţinută de o piaţă de publicitate peste aşteptări şi investiţii tot mai mari în AI.
Companiile din S&P 500 au cheltuit 293,5 miliarde de dolari pe răscumpărări de acţiuni în primele trei luni din 2025, un nou record istoric. Meta s-a remarcat printr-o creştere de peste patru ori a răscumpărărilor de acţiuni faţă de trimestrul anterior, reflectând forţa fluxurilor de numerar şi încrederea companiei în perspectivele sale.
Cu un PER de 26,6, acţiunea Meta Platforms este a doua cea mai ieftină din grupul ”Magnificent 7”. Prognozele indică o creştere a profitului pe acţiune (EPS) la 28,48 dolari în 2026, ceea ce implică un PER forward de 23,9. Din grupul mai fac parte Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Nvidia şi Tesla.
La începutul acestui an, Meta a atins maxim istoric la 740,9 dolari, datorită rezultatelor peste aşteptări din ultimul trimestru al anului 2024. Ulterior, atât din cauza cheltuielilor masive anunţate pentru AI, cât şi pe fondul incertitudinii legate de tarife şi reglementări, cotaţia a urmat un declin, până la 480 de dolari, în luna aprilie. Începând cu sfârşitul lunii aprilie, trendul s-a inversat, odată cu publicarea unor rezultate financiare solide pentru primul trimestru, creşterea accelerată a utilizatorilor Meta AI şi reluarea încrederii din partea pieţei, notează TradeVille.
Din punct de vedere al analizei tehnice, cotaţia se află peste toate liniile mobile simple şi exponenţiale. Media mobilă simplă de 50 de zile a depăşit pe cea de 200 de zile, formând un "golden cross” în data de 13 iunie, sugerând o piaţă ”bullish”. De la începutul lunii iunie, preţul acţiunilor a evoluat într-un triunghi ascendent. Triunghiul ascendent reprezintă o formaţiune ce indică în general o continuare a trendului, în majoritatea situaţiile ieşirea din triunghiu făcându-se în direcţia trendului. Astfel, în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, se observă tendinţa de continuare a trendului ascendent, cotaţia străpungând zona de rezistenţă de la 709 de dolari.
Pentru stabilirea preţului ţintă pornim de la formaţiunea de triunghi ascendent prin măsurarea înălţimii triunghiului - diferenţa dintre rezistenţa orizontală şi suportul ascendent - şi proiectarea acesteia în sus, din punctul de breakout. Rezultă un preţ ţintă estimativ de 774 de dolari. Este important de menţionat faptul că, pentru a confirma preţul ţintă, prima zona importantă de rezistenţă se află în jurul valorii de 741 de dolari, care reprezenta o rezistenţă importantă, fiind maximul istoric atins. Pentru această tranzacţie un stop-loss poate fi setat la nivelul de 686 de dolari, în preajma mediei mobile exponenţiale de 21 zile, ceea ce reprezintă un raport risk-reward de 1:2.
Pentru a susţine mişcarea în creştere, pe grafic observăm şi formarea unui ”bull flag”, printr-un breakout solid, confirmând forţa trendului ascendent şi întărind argumentul pentru o continuare a mişcării pozitive în următoarele săptămâni. Ţinta unui pattern de tip ”bull flag” se determină prin adăugarea înălţimii catargului de la baza formaţiei, la nivelul unde are loc breakout-ul, reieşind un preţ ţintă asemănător.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: investing.com, TradingView.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului