TradeVille: Coca Cola anunţă rezultate "acidulate"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iulie

TradeVille: Coca Cola anunţă rezultate "acidulate"

The Coca-Cola Co. a raportat, pentru al doilea trimestru, rezultate care au depăşit estimările Wall Street, în ciuda provocărilor continue ale consumatorilor din SUA. Compania şi-a ridicat prognoza pentru întregul an, deoarece se aşteaptă să beneficieze de majorările de preţuri şi de o campanie publicitară intensă, în principal pe pieţele internaţionale pe care cererea pentru băuturile sale răcoritoare şi sucuri a fost puternică, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Coca-Cola este o companie care se ocupă cu fabricarea, comercializarea şi vânzarea de băuturi nealcoolice, inclusiv băuturi carbogazoase, apă şi băuturi sportive, sucuri, băuturi lactate şi pe bază de plante, ceai şi cafea, şi băuturi energizante. Mărcile sale includ Coca-Cola, Diet Coke, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Minute Maid, Georgia, Powerade, Del Valle, Schweppes, Aquarius, Minute Maid Pulpy, Dasani, Simply, Glaceau Vitaminwater, Bonaqua, Gold Peak, Fuze Tea, Glaceau Smartwater şi Ice Dew. Numele Coca-Cola se referă la două dintre ingredientele sale originale: frunze de coca şi nuci de kola, băutura fiind vândută iniţial ca medicament tonic, iar sticla a avut forma unui bob de cacao.

James Quincey este CEO-ul şi s-a alăturat companiei încă din 1996. A devenit CEO în 2017 şi preşedinte al consiliului de administraţie în 2019. Înainte să fie CEO, Quincey a fost preşedinte şi director de operaţiuni al companiei din 2015 până în 2017.

Coca Cola este deţinută majoritar de investitiorii instituţionali, care controlează 63,31% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance. Berkshire Hathaway este cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 9,29% la data de 30.03.2024, urmat de Vanguard Group, cu o cotă de 8,57%, şi Blackrock, care deţine 7,17% din totalul acţiunilor. Este interesant de menţionat faptul că Coca Cola se află în topul deţinerilor din portofoliul lui Warren Buffett, având o pondere de peste 6%, Buffett afirmând că nu va vinde niciodată acţiunile sale.

Statista: Piaţa globală a băuturilor nealcoolice - estimată la 1,54 trilioane de dolari, în 2024

Potrivit Statista, piaţa globală a băuturilor non-alcoolice este estimată să valoreze 1,54 trilioane de dolari până la finalul anului curent, cele mai mari venituri fiind generate de vânzările la domiciliu, precum cele din supermarketuri (953,30 miliarde de dolari). Cererea pentru băuturi nealcoolice şi mocktails a rămas puternică pe tot parcursul anului 2023 şi se preconizează să continue şi în 2024. În ultimii doi ani, băuturile nealcoolice au fost a treia cea mai rapidă categorie în creştere din SUA.

Coca-Cola se confruntă cu o competiţie semnificativă în industria băuturilor. Principalii săi competitori includ PepsiCo, care rivalizează direct în piaţa băuturilor carbogazoase şi alte produse alimentare; Keurig Dr Pepper, care se concentrează pe băuturi şi aparate de cafea; Monster şi Red Bull, care domină piaţa băuturilor energizante; Nestle, care concurează în segmentul apei îmbuteliate şi al băuturilor alternative; şi Unilever, cunoscut pentru ceaiuri şi sucuri. Toţi aceşti concurenţi împing Coca-Cola să inoveze şi să se adapteze cerinţelor pieţei.

În 2023, Coca Cola deţinea 46% din piaţa băuturilor din SUA, demonstrându-şi durabilitatea, în ciuda faptului că fiecare doză conţine 39 de grame de zahăr. Deşi consumul de băuturi carbogazoase din SUA a scăzut în ultimii 20 de ani, piaţa globală a băuturilor răcoritoare a fost evaluată la 432,6 miliarde de dolari în 2023 şi se aşteaptă să crească cu 4,7% până în 2028. Managementul Coca-Cola a extins portofoliul de băuturi pentru a include opţiuni alternative, ceea ce a dus la o creştere a veniturilor prognozată pentru 2024 cu 4%, depăşind PepsiCo. Astfel, industria băuturilor răcoritoare este dominată de Coca-Cola şi PepsiCo, cu o valoare de piaţă combinată de aproximativ 500 de miliarde de dolari. În 2024, Coca-Cola deţine 50% din piaţa globală, iar Pepsi controlează 20%.

Venituri în creştere pentru Coca-Cola

Coca-Cola a raportat o creştere a veniturilor sale cu 3,3%, ajungând la 12,36 miliarde de dolari. Cifra depăşeşte semnificativ consensul analiştilor, de 11,76 miliarde de dolari. Coca-Cola a înregistrat creşteri în regiunile Asia-Pacific şi America Latină, dar a avut dificultăţi pe piaţa nord-americană, unde clienţii au redus consumul de apă, băuturi sportive, cafea şi ceai. Volumul unităţilor a crescut cu 2%, excepţie făcând regiunea Americii de Nord, acolo unde s-a remarcat o diminuare cu 1%, deoarece consumatorii au devenit precauţi în ceea ce priveşte cheltuielile şi mesele în oraş. CEO-ul Coca-Cola, James Quincey, a spus că sentimentul consumatorilor era "destul de rezilient" în America de Nord, deşi existau unele semne de presiune în diferite segmente de pe pieţele dezvoltate.

Preţurile generale au crescut cu 9%, influenţate de hiperinflaţia din anumite pieţe, precum Argentina, mai mult decât creşterea de 8% aşteptată de analişti, cea mai semnificativă creştere, de 11%, fiind în America de Nord. Marja operaţională a fost de 32,8%, comparativ cu 31,6% anul trecut. Profitul ajustat pe acţiune a fost de 0,84 dolari, uşor peste estimarea consensului analiştilor urmăriţi de FactSet, care era de 0,81 dolari pe acţiune, cât şi peste profitul pe acţiune de 0,78 dolari din aceeaşi perioadă a anului trecut, notează TradeVille.

Perspective optimiste

"Ghidul nostru actualizat pentru 2024 reflectă impulsul afacerii noastre în prima jumătate a anului şi încrederea noastră în capacitatea de a ne implementa planurile în a doua jumătate a acestui an," a declarat directorul financiar, John Murphy, în cadrul unei teleconferinţe.

Deşi compania foloseşte programe de acoperire valutară pentru a compensa o parte din acest impact, conducerea se aşteaptă la un impact valutar negativ de 5-6% pentru veniturile din 2024 şi un efect de 8-9% asupra profitului net. Ambele au crescut faţă de previziunile trimestrului anterior.

Compania prognozează că sale vânzările organice pentru întreg anul vor creşte în intervalul 9-10%, comparativ cu aşteptarea anterioară - o creştere de 8-9%. În ceea ce priveşte profitul anual, este estimat să crească între 5% şi 6%, comparativ cu prognoza anterioară, de 4-5%.

Preţul acţiunii Coca-Cola, în urcare

Acţiunile Coca-Cola au înregistrat o apreciere modestă, de 5,3%, în ultimul an, în timp ce creşterea de la începutul lui 2024 (YTD) este de 10%, randamente mult sub cele afişate de indicii americani S&P 500 şi Nasdaq. Raportarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al doilea a adus o volatilitate de +1,8% post-raportare, însă acţiunile au închis şedinţa cu o apreciere de 0,29% faţă de ziua precedentă.

Preţul evoluează atât peste mediile mobile pe termen scurt EMA de 8, respectiv 21 de zile, cât şi peste cele pe termen mediu şi lung, SMA de 50, respectiv 200 de zile.

Un nivel important de suport îl regăsim în jurul valorii de 61 de dolari, în timp ce maximul istoric atins în aprilie 2022 (67,20 dolari) constituie următorul nivel de rezistenţă.

TradeVille: Coca Cola anunţă rezultate "acidulate"

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Coca Cola

Oportunităţi

Blue Chip: Acţiunile blue chip sunt acţiuni ale unor companii lider în industrie şi au dovedit stabilitate şi rentabilitate pe termen lung. The Coca-Cola Co. este un brand cunoscut peste tot în lume, având capacitatea de a funcţiona în mod profitabil atât în vremuri de creştere economică, cât şi în cele de contracţie. De asemenea, prin prisma sectorului din care face parte (bunuri de consum), dar şi a dimensiunii companiei şi acoperirii geografice (prezentă în peste 200 de ţări şi teritorii) aceasta este preferată de investitori în perioadele de incertitudine economică. Conform Forbes, Coca Cola se află în top 10 acţiuni preferate pentru această lună.

Dividend aristocrat: Compania plăteşte dividende în creştere de peste 61 de ani, având titulatura selectă de "dividend aristocrat". Pe 2 mai, compania a declarat un dividend trimestrial de 0,485 dolari/acţiune, ceea ce se traduce într-un randament al dividendului de 3,04%.

Ţintă de preţ: Conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este 69,61 dolari, cu o prognoza minimă de 60,6 dolari şi o prognoză maximă de 77,7 dolari. Goldman Sachs şi-a ridicat ţinta de preţ de la 60 la 65 de dolari, Well Fargo - de la 70 la 73 de dolari, şi Citigroup - de la 72 la 75 de dolari. În acelaşi timp, JP Morgan şi RBS au acordat un rating de cumpărare companiei.

Parteneriate: Coca Cola a semnat un parteneriat cu Microsoft în valoare de 1,1 miliarde de dolari, prin care Coca-Cola va testa ofertele Microsoft Copilot pentru a îmbunătăţi productivitatea. În prezent, compania cercetează utilizarea asistenţilor digitali alimentaţi de AI generativă pe Azure OpenAI Service ca modalitate de a ajuta angajaţii să îmbunătăţească experienţele clienţilor, să eficientizeze operaţiunile, să promoveze inovaţia, să crească eficienţa şi să descopere noi oportunităţi de creştere.

Riscuri

Evaluarea companiei: Cu un P/E de 23,73, Coca Cola depăşeşte de 1,3x mediana sectorului de 17,47, fiind mai scumpă decât competitorii direcţi. Totodată, multiplul P/E este peste media indicilor americani, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie "relativ scumpă". Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Coca Cola reflectă o supraevaluare de 17% faţă de valoarea intrinsecă de 54,53 dolari, calculată în scenariul de bază.

Medicamente: Pe termen lung, investitorii sunt preocupaţi de faptul că o nouă generaţie de medicamente pentru obezitate, precum Ozempic, ar putea reduce apetitul consumatorilor pentru gustări şi băuturi zaharoase, afectând vânzările companiilor de alimente precum Coca-Cola sau Pepsi.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

--------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Coca Cola Co., Yahoo Finance, Forbes, Market.us, Statista, Numerator, The Street, Reuters, Barron's, CNBC, Seeking Alpha, Alpha Spread, Market Screener.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb