TradeVille: Companiile Big Tech ies la tablă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie

TradeVille: Companiile Big Tech ies la tablă

Cele mai importante companii de tehnologie (Big Tech) urmează să raporteze, în următoarele săptămâni, cele mai recente rezultate financiare. După o scădere semnificativă a cotaţiilor acţiunilor lor, pe fondul tarifelor impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, evaluările fundamentale, precum şi estimările analiştilor au intrat pe un trend descendent. Acest sezon de raportări ar putea avea un efect crucial asupra evoluţiei bursei americane în următoarele opt săptămâni, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille , care prezintă o radiografie a celor mai importante şase companii de tehnologie din SUA cu privire la aşteptările pieţei vizavi de raportarea curentă, precum şi dinamica faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nasdaq-100, istoric şi performanţă

Nasdaq-100 este un indice bursier alcătuit din o sută dintre cele mai mari companii nefinanciare listate. Ponderea acţiunilor este determinată de capitalizarea de piaţă, cu anumite reguli care limitează influenţa celor mai mari componente. Istoria Nasdaq a început încă de la finalul anului 1985 şi s-a remarcat printr-o performanţă bursieră de excepţie. Pe parcursul anilor, randamentul anual al Nasdaq a fost negativ doar de şase ori, în timp ce au existat situaţii în care a depăşit chiar 100%. Comparativ cu indicele S&P 500, în ultimii cinci ani, randamentul oferit a fost ceva mai mare (88%, faţă de 83%).

Magnificent 7 - grup care include cele mai mari companii de pe piaţa SUA - a fost iniţial o referinţă la un film western din 1960, regizat de John Sturges, care prezintă un grup de şapte pistolari. În lumea finanţelor, termenul a fost reprodus pentru a face referie la un grup de companii cu performanţe ridicate şi influenţe din sectorul tehnologic.

Analistul Michael Hartnett de la Bank of America a inventat sintagma în 2023, atunci când a comentat despre evoluţia celor şapte companii recunoscute pentru dominaţia lor în piaţă, pentru impactul pe care îl au şi pentru schimbările pe care le produc în comportamentul consumatorilor şi în tendinţele economice. Acest grup este compus din Alphabet (compania-mamă a Google), Amazon, Apple, Meta Platforms (compania-mamă a Facebook), Microsoft, Nvidia şi Tesla. Ponderea celor şapte în indicele Nasdaq este de aproximativ 50%, în creştere cu 5% faţă de ultimul trimestru, Apple, Nvidia şi Microsoft dominând topul cu ponderi între 9% şi 11%, iar Tesla are cel mai mic impact, de numai 3%.

Estimări pentru primele trei luni din 2025

Pentru trimestrul încheiat în 31 martie, analiştii prognozează o creştere pe linie a cifrei de afaceri, comparativ cu rezultatele din acelaşi interval din 2024, pentru toate companiile analizate. Astfel, suma cifrei de afaceri va depăşi jumătate de trilion de dolari. Media creşterii cifrei de afaceri pentru acest grup de companii este de 16,2%, remarcându-se Nvidia, prognozată să îşi majoreze această cifră cu peste 60%. La polul opus, veniturile Tesla se vor situa în linie cu cele obţinute în urmă cu 12 luni.

În ceea ce priveşte profitul per acţiune (EPS), şase din şapte companii vor raporta creşteri pentru trimestrul ianuarie-martie, excepţia fiind Tesla, unde se prognozează o scădere cu peste 4%. În evidenţă ies Nvidia şi Amazon, unde creşterile profitului per acţiune ar putea fi în intervalul 38-48%. În cazul celor doi giganţi tehnologici, Apple şi Microsoft, creşterile vor fi ceva mai ponderate. În cazul liderului de e-commerce Amazon, este interesant de menţionat faptul că EPS are o dinamică exponenţială, în ciuda unei majorări a cifrei de afaceri sub media grupului.

Preţurile ţintă medii oferite de analişti pentru anul în curs relevă faptul că în prezent toate cele şapte companii se află sub aşteptările pieţei, în contextul scăderilor accentuate de pe Wall Street. Nvidia, Amazon şi Meta Platforms se află cel mai departe de media acestor preţuri ţintă, putând oferi investitorilor cel mai însemnat randament. În ciuda unor rezultate financiare în scădere şi a unor prognoze foarte slabe, Tesla continuă să se bucure de încrederea analiştilor, preţul ţintă mediu pentru anul în curs fiind mai sus cu peste 20% faţă de cel din piaţă, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Din punct de vedere al evaluării fundamentale bazate pe indicatorul Price/Earnings (urmărind ultimele 12 luni), companiile din grup continuă să se tranzacţioneze la un premium faţă de restul din piaţa americană. Astfel, media grupului P/E este de 41, cifră aproape dublă faţă de media înregistrată de companiile care fac parte din indicele S&P 500. Utilizând mediana ca metodă de calcul, valoarea se apropie mai mult de realitatea grupului, fiind de aproximativ 31. Companiile cele mai subevaluate din acest punct de vedere sunt Alphabet şi Meta Platforms, la polul opus situându-se din nou Tesla.

Pentru a anticipa mişcările de preţ din preajma raportărilor, acest raport a calculat şi "expected move", utilizând preţul opţiunilor din piaţă, cu data de expirare post-raportare. La prima vedere, mişcarea de preţ se anunţă să fie de aproximativ 1,5 ori mai mare faţă de trimestrele precedente, pe fondul volatilităţii mai mari de pe bursele internaţionale. Nvidia, Tesla şi Meta Platforms ar putea avea cele mai mari mişcări de preţ, ţinând cont de această evaluare, pe când în cazul Apple, mişcarea ar putea fi de numai 7%. Media mişcării de preţ post-raportare se situează în jurul valorii de 9%.

Alphabet, Amazon, Meta Platforms şi Nvidia ar putea oferi cel mai bun raport risk/reward, conform evaluării lor din momentul de faţă.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: iShares.com, nasdaq.com, Investopedia, IBD.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cineva a scris la opinia cititorului acest comentariu:

    3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3) 

    (mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2025, 00:13) 

    Daca se mai si listeaza dupa plasament. 

    Drept pilda Reo29 plasament la Tradeville in iunie 2024 si nu e nici azi listata. Iar surse din interior spun ca Tradeville are bani multi de recuperat de la Reo si s-a dus in instanta. Doar ca ce sa vezi ca famigl siminica a zis ca e bine sa ascunda asta actorilor din piata. Poate sa ia ei datoria si apoi sa se aleaga praful de clienti. Si reo anunta azi ca nu poate plati, iar Tradeville stia ca de aia a intentat proces. Sa tot ai incredere!  

    sa mergem pe surse din interior sau pe analize? 

    1. Tradeville s-a dus in picaj accelerat spre zero cu increderea, dupa ce a alergat dupa bani, facand niste plasamente private de obligatiuni ale unor firme petarde. Mai mult, prin anii 2020-2021 daca vroiai sa participi la un plasament privat pe actiuni trebuia sa participi sau sa ai un istoric la plasamentele private pentru obligatiuni.

      O sa mai particip la plasamentele lor private cad o zbura porcul. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb