TradeVille: E.ON - cifră de afaceri în creştere cu 50%

Companii / 16 martie 2023

TradeVille: E.ON - cifră de afaceri în creştere cu 50%

Gigantul industriei energetice europene, E.ON a raportat rezultate în creştere pentru 2022, peste estimările proprii, chiar dacă compania s-a confruntat cu o scădere a volumelor de energie şi gaze transportate, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Pe lângă incertitudinile create, anul 2022 a adus şi oportunităţi imense companiei.

E.ON - lider pe transportul energiei în Europa

E.ON este o companie europeană, care activează în segmentul de energie, fiind cel mai mare operator de reţele energetice de pe continent. Printre segmentele principale de activitate se numără exploatarea şi întreţinerea reţelelor de transport - energie şi gaze - şi deservirea clienţilor de retail, comerciali şi industriali. Compania pune un accent puternic pe dezvoltarea energiei verzi, având conectată la reţeaua să mai mult de 15% din capacitatea totală de producţie a energiei regenerabile din Europa. Compania are în portofoliu peste 50 de milioane clienţi retail, având o cota de piaţă de 20% în Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Rezultate anuale - creşteri de 50% a cifrei de afaceri în 2022

Compania a raportat rezultate în creştere pentru anul 2022, chiar dacă a operat într-un mediu incert, având în vedere criză energetică cauzată de începerea războiului din Ucraina. Energia transmisă prin reţeaua E.ON a scăzut anul trecut cu 5.2% faţă de 2021, totalizând 3200.3 mld. KWh, iar volumele de gaze operate au scăzut cu 13.2% comparativ cu 2021, însumând o cantitate totală de 202.8 mld. KWh.

Cifra de afaceri a totalizat 115.7 mld. EUR - cu cca. 50% mai mare faţă de 2021. Cel mai mare impact asupra acestei creşteri l-a avut segmentul de deservire a clienţilor, datorită preţurilor mai mari la produsele de bază.

TradeVille: E.ON - cifră de afaceri în creştere cu 50%

EBITDA ajustat pentru efectele neoperationale al Grupului a fost de cca. 8.1 mld. EUR - cu 2.2% mai mare faţă de 2021 şi peste estimările care indicau un nivel situat între 7.6 - 7.8 mld. EUR.

Rezultatul operaţional ajustat a fost de 5.2 mld. EUR (+10% vs 2021), plusul de valoare fiind adus, în principal, de economiile de costuri, valorificarea sinergiilor şi creşterea în continuare a bazei de active datorită investiţiilor suplimentare.

Profitul net ajustat a fost în creştere cu 9%, totalizând 2.7 mld. RON, iar profitul net pe acţiune ajustat a însumat 1.05 EUR.

De la începutul anului şi până la ultimul preţ de închidere, cotaţia acţiunilor E.ON a înregistrat o creştere de 10.7%, peste piaţă din Germania, indicele DAX având o creştere de 9.4%. La nivel european, indicele Stoxx Utilities a avut o evoluţie pozitivă de 2.9% în 2023.

Compania îşi demonstrează rezilienţa în 2022 şi planifică viitorul

CEO-ul companiei, Leonhard Birnbaum, a menţionat, în scrisoarea către acţionari, că situaţia de criză apărută în 2022 a adus noi oportunităţi companiei prin faptul că tranziţia către energia verdea a prins un avant şi mai accentuat, în concordanţă cu strategia pe termen lung a societăţii.

Leonhard a menţionat şi că, pe termen scurt, Europa are nevoie de şi mai mult GNL, dar, în acelaşi timp, europenii trebuie să fie concentraţi pe o tranziţie energetică rapidă în 2023, care să se concentreze pe investiţii în surse regenerabile, reţele energetice şi hidrogen.

Reprezentatul companiei s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul, subliniind faptul că în ultimii 3 ani, cererea de noi conexiuni a crescut exponenţial, că urmare a conectării prosumatorilor la reţelele energetice şi răspândirea rapidă a maşinilor electrice şi a staţiilor de încărcare, ceea ce se traduce prin oportunităţi imense de creştere pentru E.ON.

Compania are un plan de investiţii de cca. 33 mld. EUR, pe care doreşte să-l implementeze în următorii 5 ani.

Distribuţia de dividende în 2023 arată bine

Dividendele sunt în continuă creştere, cel aferent anului 2022 fiind de 0.51 EUR/acţiune - cu 4% mai mare faţă de 2021 şi la un nivel record faţă de ultimii 7 ani. Randamentul dividendului, calculat cu ultimul preţ de închidere, este de 4.9%. Dividendul urmează să fie aprobat în AGA care se va desfăşura în luna mai 2022.

E.ON România cere autorităţilor locale să respecte majorarea tarifelor

E.ON România a transmis, în luna martie, 2 scrisori către premierul român, Ministrul Energiei şi Preşedintelui ANAF, prin care atenţionează asupra necesităţii că Autoritatea de Reglementare să respecte legislaţia pentru activitatea de distribuţie şi să majoreze tarifele, îngheţate de anul trecut, atât la energie electrică, cât şi la gaze, conform metodologiei ANRE.

Compania a precizat că, pentru susţinerea planurilor de modernizare, extinderea reţelei, digitalizare şi racordare a prosumatorilor, are nevoie de banii obţinuţi din tarife, lipsa lor fiind compensată în prezent din împrumuturi bancare, care au ajuns deja la o limita greu suportabilă.

Ştirea vine în contextul în care, zilele trecute, s-a publicat un proiect de OUG, prin care se doreşte limitarea creşterii tarifelor de către ANRE doar la rată de inflaţie plus costurile cu consumul propriu tehnologic. Dacă legea va fi aprobată, operatorii de reţele energetice riscă să rămână în continuare pe pierdere, întrucât tarifele o să fie mai mici decât costurile, conform economică.net.

Avantajele E.ON

- E.ON este unul dintre cei mai mari jucători în domeniul transportului de energie electrică în Europa, în contextul în care tensiunile geopolitice din 2022 au dus la măsuri sporite pentru securizarea şi bună întreţinere a sistemului energetic;

- Societatea se dezvoltă într-un domeniu de viitor. De exemplu, proiectează, contruieşte şi operează centre de producere a energiei verzi, având un sistem care preia energia verde generată suplimentar şi o distribuie în reţea, creând o reţea descentralizată de producere a electricităţii. În 2022, reţeaua de transport a E.ON a fost conectată o capacitate de producţie a energiei regenerabile de 89.2 GW, iar 85% din toată energia transportată a venit din surse regenerabile;

- În anul 2023 se prevede o menţinere a preţurilor la energie la un nivel ridicat, ceea ce va susţine marjele de profit ale companiei.

Dezavantajele E.ON

- Sectorul energetic a fost afectat de reglementările europene privind plafonarea preţurilor la energie şi supraimpozitarea companiilor din acest segment, ceea ce poate afecta, în viitorul apropiat, lichiditatea şi profitabilitatea E.ON;

- Experţii consideră că războiul din Ucraina va continuă pe tot parcursul anului 2023, ceea ce poate provoca destabilizari în securitatea energetică a continentului european - cu implicaţii directe în activitatea companiei.

TradeVille: E.ON - cifră de afaceri în creştere cu 50%

 Analiză TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţîn anual.

Lista potenţialelor conflicte de interese

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb