După ce au respins atacurile în timpul unei încetări a focului de trei zile declarată de Rusia, unii soldaţi ucraineni care luptă pe linia frontului au oferit un sfat preşedintelui lor, Volodimir Zelenski: nu discutaţi cu Moscova până când trupele ruse nu se retrag., conform Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Preşedintele rus Vladimir Putin a propus discuţii directe cu Ucraina la mai bine de o oră după ce încetarea focului s-a încheiat, un lucru pe care Zelenski a spus că ar fi posibil, dar doar după ce Moscova ar accepta o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile începând de luni.
Pregătind dronele pentru a observa mişcările trupelor ruse la sfârşitul încetării focului, comandantul unei unităţi de drone din Garda Naţională a Ucrainei, care foloseşte semnul Chepa, a declarat pentru Reuters că orice discuţii ar trebui să înceapă doar după o retragere completă a Rusiei la graniţele Ucrainei aşa cum erau în 1991, când ţara a câştigat independenţa.
"Ca soldat şi cetăţean al Ucrainei, cred că înainte să ne aşezăm la masa negocierilor, ar trebui să revenim la graniţele din 1991", a spus Chepa într-un buncăr de lângă linia frontului. "Atât. Retragerea completă a tuturor trupelor de pe teritoriul Ucrainei. Apoi putem discuta. Oricare ar fi ce (crede Putin) despre a lua anumite regiuni sau a împărţi teritoriile, nimeni nu i-a dat dreptul să facă asta."
Punctul de vedere al lui Chepa a fost susţinut de alţi membri ai unităţii sale. Rusia ocupă aproape o cincime din teritoriul Ucrainei şi a spus în mod repetat că Kievul trebuie să recunoască "realitatea de pe teren".
Zelenski a recunoscut că cel puţin o parte din teritoriul ocupat al Ucrainei va trebui recucerit prin diplomaţie. Însă, Kievul nu poate recunoaşte legal controlul rusesc asupra niciunui teritoriu ucrainean din cauza constituţiei sale.
Zelenski a spus că orice discuţie despre teritoriu poate avea loc doar după ce va exista un armistiţiu.
Putin a folosit o conferinţă de presă târzie pentru a-şi prezenta propunerea de negocieri, pe care a spus că ar trebui să se bazeze pe un acord preliminar negociat în 2022, conform căruia Ucraina ar accepta neutralitate permanentă. Aceasta ar contrazice însă constituţia Ucrainei, care a fost modificată în 2019 pentru a include scopul de a deveni "membru cu drepturi depline" al NATO.
Zelenski a primit un semn de susţinere din partea marilor puteri europene sâmbătă, când liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Poloniei au susţinut o încetare necondiţionată a focului care să înceapă luni.
Chepa a spus că şi el ar dori negocieri, dar se teme că acestea nu vor avea loc niciodată. "Da, avem nevoie de negocieri. Dar el (Putin) se teme de discuţii", a spus Chepa, adăugând că brigada sa nu a văzut dovezi ale unei încetări a focului în weekend. "Nu am văzut nicio încetare a focului, au fost atacuri continue cu obuziere, lansatoare de rachete, au folosit tot ce aveau. Nu am experimentat niciun armistiţiu."
Mişcările ruseşti au continuat şi duminică, după ce încetarea focului declarată de Rusia s-a încheiat la miezul nopţii (ora 21:00 GMT), când dronele de recunoaştere au zburat deasupra unui sat din apropiere, potrivit sursei citate.
"Există multă mişcare acolo, atât de vehicule militare cât şi civile", a spus Chepa. "Interesant este că aproape de linia de contact există o maşină civilă. Nu este avariată, din câte se vede. Probabil o folosesc destul de bine."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2025, 19:53)
Si eu cer soacrei,toti banii economisiti,
sa joc la Casino, dar nu ma asculta,
cer populatiei sa faca presiuni asupra ei,ca sa cedeze.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2025, 22:21)
Niciodata Ukraina nu v a mai avea granitele din 1991.. Daca nu fac repede pace cu rusii raman si fara Kiev…
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2025, 23:37)
Acei "unii soldati" sunt banderistii care ar trebui inchisi pe viata.